Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe na zagrebačkoj Kajzerici čija je izgradnja započela krajem 2014. godine, bit će gotova na proljeće 2020. godine. Nakon prekida izgradnje i preuzimanja zgrade te dovršenog postupka javne nabave za izvođenje radova, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta ove srijede, 21. kolovoza 2019. godine ugovor o dovršetku radova  potpisali su u ime zajednice ponuditelja Strabaga Danijel Stepinac i Sven Müller  s ministrom Darkom Horvatom. – Uz primarni koncept ovog Regionalnog centra koji će djelovati kao one-stop shop za mala i srednja poduzeća, start up-ove i gospodarstvo u cjelini proširit će se djelatnostima novih digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije- istaknuo je ministar Horvat.  Ukupna površina objekta je 17.369 metara četvornih sa 5 funkcionalnih cjelina čiji će vanjski prostor biti oblikovan kao Inovacijski park. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 70.484.004 kuna bez PDV-a, a predviđeni rok za dovršetak radova, koji počinju početkom rujna je 7 mjeseci od uvođenja u posao. Uz to, Ministarstvo će zgradu koristiti i za neke od svojih aktivnosti tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

VARAŽDIN – Početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije na adresi Kolodvorska 18, Varaždin održana je danas u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Projektom energetske obnove zgrade iz 1962. godine u Kolodvorskoj ulici smanjit će se godišnja potrošnja energije za grijanje za 52,21% te energije za hlađenje od 53,52%. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1,531 milijun kuna, koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj pri čemu bespovratna sredstva EU iznose 56%, odnosno 860 tisuća kuna, a ostatak se financira iz profita same ustanove, rekao je župan Radimir Čačić napomenuvši kako će sljedeći korak Županije biti vraćanje preostalih 13 ljekarni, po isteku zakupa, u sustav Ljekarni Varaždinske županije. Rok za dovršetak je prosinac ove godine. Ljekarna u Kolodvorskoj ulici je središnja u Varaždinskoj županiji, organizira dežurstvo te građanima usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

ZAGREB – ZET je započeo s produljenjem postojećih ili izradom novih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, za novu školsku i akademsku godinu 2019./2020.Podsjećamo, prošlogodišnje učeničke pretplatne karte vrijede do 30. rujna, a studentske do 31. listopada. Učenici koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a, uz ovjereni obrazac, a studenti mogu već sada temeljem elektroničke baze (ISAK) produljiti svoj studentski status. Prateći suvremene modele poslovanja, za učenike od 2. rujna, a za studente od 20. kolovoza, bit će omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a i kioscima.

ZABOK – Kroz desetak dana trebali bi početi radovi na rekonstrukciji Industrijske ceste u Zaboku, za što je ugovor s izvođačem radova potpisan još početkom svibnja, potvrdili su iz Hrvatskih cesta. Izvođač radova je 1. kolovoza uveden u posao, a trenutno se rade pripreme u smislu mobilizacije, organizacije gradilišta, geodetskog snimanja terena i slično. Vrijednost radova je 31, 5 milijuna kuna, rok za njihov dovršetak odnosno godina i pol, a rekonstrukcijom je predviđena i izgradnja pet kružnih raskrižja.

ZAGREB – Gradovi i mjesta Zagrebačke županije te njihovi turistički sadržaji glavna su tema velikog godišnjeg broja tipTravel magazina, čitanog u više od 130 zemalja svijeta. Na 20 stranica velikog godišnjeg broja tipTravel magazina, u svakom od njegovih izdanja – hrvatskom, engleskom i njemačkom, kroz glavnu temu broja predstavljeni su turistički aduti Zagrebačke županije, a fotografija s motivom dvorca Lužnice krasi i naslovnicu sva tri izdanja online magazina. Radi se o velikoj promociji tzv. zagrebačkog zelenog prstena, omiljene izletničke destinacije Zagrepčana i njihovih sve brojnijih gostiju.

ČAKOVEC – U Međimurju je tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 81.000 noćenja, te 39.060 dolazaka turista, odnosno 7% više nego lani. Značajna uloga u turističkom sektoru su obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva čiji su domaći proizvodi predmet interesa brojnih turista kod kojih je izražen trend kupovanja domaćeg, autohtonog i zdravog proizvoda. Vrlo važna odrednica međimurskog turizma su i manifestacije koje se diljem županije odvijaju tijekom cijele godine, a čija kvaliteta i originalnost pridonose turističkom rastu.

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na izgradnji sustava odvodnje u dijelu koprivničkog naselja Vinica, sliv Crnogorska i sliv ulice Nikole Sertića. Predviđena je izgradnja kanalizacijske mreže u Ulici Josipa Sirutke, Dubovečki dol, Dubovečki breg, u dijelu Ulice Vinica, Vrbice i dijelu Vinogradske ulice. Ukupna duljina zahvata je pet tisuća metara, a cilj je omogućiti građanima zapadnog rubnog dijela Koprivnice, koje karakterizira znatna visinska razlika, omogućiti stanovništvu priključenje na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Radovi na prvoj fazi odnosno na slivu Crnogorska vrijedni 3,7 milijuna kuna, koji su počeli u listopadu prošle godine, trebali bi završiti do kraja kolovoza. Radvi na drugoj fazi, odnosno slivu Nikole Sertića, počeli su ovih dana, a završetak je planiran za svibanj naredne godine i vrijedni su 2,2 milijuna kuna.

loading