Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Delegaciju kineskog grada Pekinga, predvođenu predsjednikom Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Du Deyinom, danas je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o nastavku 21. godišnjeg  prijateljstva dvaju gradova s ciljem intenziviranja suradnje. Naglasak je na kulturnoj i turističkoj suradnji te je dogovoreno jačanje institucionalnog povezivanja fakulteta, muzeja i drugih kulturnih ustanova, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnik Vesna Kusin.Među ostalim dogovoreno je da se u Zagrebu nastavi s proslavama kineske Nove godine koja okuplja brojne posjetitelje.

ZAGREB –  Memory Walku, odnosno šetnji za sjećanje povodom 21. rujna Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, od Europskog trga do Cvjetnog i nazad, podršku je dao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Radi se o teškoj neurodegenerativnoj bolesti, koja je sve učestalija, te posebno zahvaća osoba od 65 godina starosti na više. Od postepenih simptoma zaboravljanja, Alzheimer donosi i fizičko propadanje, nemir, strah, depresiju agresivnost, povlačenje u sebe te u konačnici nemogućnost samostalne brige tako da uz oboljelog pati i cijela obitelj. Treba se aktivno boriti za svoje zdravlja, znači puno hodati i retati se, vježbati tijelo i mozak, te se baviti hobijem, naglasio je  predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica. Ove godine Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti obilježava se pod motom „Ne zaboravi me!“, a Udruga u zagrebačkoj Vlaškoj ulici ima savjetovalište, grupu za potpore, SOS telefon i edukativne radionice za njegovatelje.

ZAGREB – Veliki doček hrvatskih paraolimpijaca koji su na svom nastupu u Riju  osvojili pet medalja održat će se danas uz zagrebačke fontane s početkom u 17,30 sati. Podsjećamo, stolnotenisačica Sandra Paović iz Rija donosi zlatnu medalju, a najsjajnije je odličje osvojila i Mikela Ristoski u skoku u dalj. U muškoj konkurenciji u skoku u dalj srebro je osvojio Zoran Talić, srebrne su i stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, dok se bacač diska Velimir Šandor ovjenčao brončanom medaljom. Pripremljen je i glazbeni program uz nastup grupe Vatra i Detour.

ZAGREB – Udruga invalida rada Zagreba  organizira četverodnevni program kojim će obilježiti 50. godina rada i djelovanja. Tako će danas u prostorijama udruge biti otvorena izložba  fotografija, u petak će biti održan svečani koncert, a u utorak 27. rujna bit će predstavljena brošura povodom ove važne obljetnice. Inače u Hrvatskoj je registrirano 123.305 invalida rada najviše čak 16,72% u Gradu Zagrebu, a 7,42%  u Zagrebačkoj županiji.

ZAGREB – Započeo je  postupak strateške procjene utjecaja na okoliš Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. godine. Ova Strategija je temeljni strateški planski dokument kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja u svrhu jačanja razvojnih potencijala. Ciljevi su povećanje konkurentnosti i društvene odgovornosti gospodarstva, poboljšanje infrastrukture i kvalitete života održivim korištenjem prirodnih resursa i kulturnih dobara te razvijanje ljudskih resursa i unaprjeđenje upravljanja razvojem. Nositelj izrade Razvojne strategije je Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, a postupak strateške procjene provodit će Upravni odjel za gospodarstvo u koordinaciji s Upravnim odjelom za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Javna tribina „Varaždin za Hrvatsku“, bit će večeras održana u varaždinskom kinu Galerija u sklopu programa obilježavanja 25. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina i dana branitelja Varaždinske županije.  Tribina je otvorena za sve građane koji se žele prisjetiti velike varaždinske pobjede u Domovinskom ratu u rujnu 1991. godine. Predstavnici branitelja koji su sudjelovali u akcijama oslobođenja Varaždina te braniteljskih udruga govorit će i o presudnom značaju varaždinske pobjede te ulozi varaždinskih postrojbi u konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu. Voditelj javne tribine koja će početi u 19,30 sati je Zlatko Mehun, poznati varaždinski novinar koji je pratio tijek Domovinskog rata i izvještavao s mnogobrojnih hrvatskih bojišnica.  Prije tribine, u 17,00 sati bit će položeni vijenci na gradskom groblju, a u 18,00 sati bit će u varaždinskoj katedrali služena sveta misa za poginule branitelje.

ČAKOVEC – Projekt pod nazivom „Jačanje mreže podrške prijaviteljima i korisnicima Europski strukturnih i investicijskih fondova u Međimurskoj županiji“ provodit će od 1. listopada ove do 31. ožujka 2019. godine Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA. Naime, REDEA je jedna od jedanaest potpisnica ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima za provedbu aktivnosti koje će pridonijeti povećanju povlačenja sredstava iz EU fondova od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave.Vrijednost spomenutog projekta iznosi oko milijun i 366 tisuća kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

ĐURĐEVAC – Na devetom Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji na Ključić Brdu sudjelovala su i 44 člana Udomiteljske udruge za djecu „Osmijeh“ iz Đurđevca. Đurđevačka udruga u svibnju je postala najmlađom članicom Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, koji kao nacionalna neprofitna udruga udomitelja ima cilj poticanje i pružanje podrške razvoju i praksi kvalitetnog udomiteljstva u Hrvatskoj. Odlazak đurđevačkih udomitelja i udomljene djece omogućio je Grad Đurđevac. Na susretu se okupilo 439 sudionika iz 11 županija, a istaknuo je kako će se narednih godina tradicionalno udomiteljsko okupljanje održavati 10. rujna koji je proglašen Danom udomitelja. Postoji ideja da se jedan od idućih nacionalnih susreta udomitelja Hrvatske održi i u Đurđevcu, istaknula je predsjednica udruge Osmijeh Dubravka Čordašev.

ČAKOVEC – Među najvažnijim projektima rekonstrukcije u prometnoj infrastrukturi koji su najavljeni početkom ove godine u Gradu Čakovcu, u planu je  i projekt rekonstrukcije raskrižja državne ceste 209, odnosno ceste „Globetka“. Radi se o projektu koji je raspisan u javnoj nabavi Hrvatskih cesta, a čija je vrijednost oko milijun i 550 tisuća kuna. Raskrižje će biti semaforizirano i bit će postavljena nova javna rasvjeta, govori zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved i dodaje da je rok za ugovaranje radova 15. listopada, a oni moraju biti izvedeni u roku od 60 dana. Uz raskrižje Globetka, u planu je i sanacija raskrižja na južnoj obilaznici- Ivanovec i Savska ves.

BEDEKOVČINA – Dvodnevne radionice u sklopu programa „PTIČEK – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ i ove godine organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Program Ptiček  provodi se po deveti put, a do sada je sudjelovalo 190 učenika šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području županije. Ove godine na radionicama će sudjelovati 24 učenika iz šest zagorskih škola. Prva radionica održava se danas na Bedekovčanskim jezerima, a druga sutra na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti

loading