Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.09.2017.

Posted in Vijesti

LEPOGLAVA – Bogata kulturna tradicija grada Lepoglave predstavlja se i ove godine, na 21. međunarodnom festivalu čipke, koji se održava od četvrtka 21. rujna do nedjelje 24. rujna 2017. godine. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je “Baština europskih čipkarskih škola”, a posjetitelji imaju priliku razgledati čipku iz 9 europskih zemalja. Zemlja partner je Savezna Republika Njemačka, dok se predstavnici Bugarske prezentiraju prvi put s čipkama Bistre Pisančeve iz Sofije. Osim što se na Festivalu mogu pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, tu je još čipka i iz hrvatskih čipkarskih središta – Pag, Sv. Marija i Hvar. U sklopu festivala održavaju se i brojne radionice za izradu čipke koje su proteklih godina privukle velik broj zainteresiranih te sajam tradicijskih rukotvorina i starih zanata. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a vrijednost lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, uvrstivši lepoglavsku čipku na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar.

ZAGREB – Jedno od omiljenijih kazališta zagrepčana – Komedija – posljednjih godina u izuzetno je lošem stanju. Osim milijunskih dugova na računu, nedavno imenovanog ravnatelja Krešimira Batinića dočekala je i dotrajala zgrada. Upravo zato posljednja tri mjeseca intenzivno se radilo na uređenju zgrade. Radovi su obuhvatili zonu podruma objekta, kazališnu dvoranu, dio donjeg i gornjeg foajea te dio pročelja zgrade.  Radovi vrijedni nešto manje od milijun kuna financirani su iz gradskog proračuna, baš kao što će se financirati i radovi koji će uslijediti. Kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić sljedeće godine uredit će se sama dvorana sa svim sjedećim mjestima. Dugoročno u planu je i izmještanje Komedije na drugu lokaciju obzirom da je kazalište u unajmljenom prostoru. Dodajmo da su svi ovi radovi završili neposredno pred novu kazališnu sezonu koju u subotu otvara hit mjuzikl Mama mia.

ZAGREB – Više od 400 domaćih proizvođača na Trgu bana Josipa Jelačića i na Europskom trgu ovog četvrtka 21. i u subotu 22. rujna 2017. godine predstavlja i prodaje svoje proizvode te pokazuje bogatstvo hrvatske proizvodnje. Akciju već 20 godina provodi Hrvatska gospodarska komora. Predsjednik HGK Luka Burilović ističe kako je cilj akcije jačanje svijesti o važnosti korištenja domaćih proizvoda, a kako bi u konačnici raslo i domaće gospodarstvo. Da je akcija uspjela svjedoči i činjenica da su hrvatski proizvodi na policama svih supermarketa. Uz to Burilović je istaknuo kako se kupujući hrvatsko čuvaju radna mjesta te se  stvaraju pretpostavke za otvaranje novih.

ZAGREB – Predstavnike Hrvatsko-kuvajtske međuparlamentarne skupine prijateljstva u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj u Gradskom poglavarstvu primio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Osim dogovora o otvaranju kuvajtskog veleposlanstva u Zagrebu, cilj sastanka je razvijanje gospodarskih odnosa i suradnje između Hrvatske i Kuvjata. „Republika Kuvajt gotovo 100 posto uvozi hranu i 75 posto vodu, a s druge strane posjeduju velike zalihe nafte i prirodnog plina. Dakle oni imaju ono što mi uvozimo, a mi ono što oni uvoze“, rekao je Željko Lacković, voditelj Hrvatsko-kuvajtske međuparlamentarne skupine prijateljstva i saborski zastupnik.

ČAKOVEC – U povodu tiskanja knjige Josipa Bedekovića “Natale solum…”, u kojoj govori da je sveti Jeronim, za kojeg se zna da je rođen u mjestu latinskog naziva Stridon, zapravo rođen u Štrigovi na sjeverozapadu Međimurja, u toj međimurskoj općini će se 30. rujna održati znanstveni skup na temu Bedekovića, hrvatskog rimokatoličkog svećenika. U Štrigovi će se krajem mjeseca tako okupiti 14- ero izlagača- doktora znanosti, sveučilišni profesori i akademici, koji će istaknuti važnost ovog kapitalnog djela tiskanog na latinskome 1752. godine, a sada i prvi puta prevedenom na hrvatski jezik, najavili su to na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu, u ime organizatora, akademik Dragutin Feletar, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić i župan Međimurske županije Matija Posavec. Skup će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

BRAČAK – Sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije i zagorskih gradonačelnika i načelnika održan je ovog četvrtka 21. rujna 2017. godine u Energetskom centru Bračak. Teme sastanka bile su razvoj širokopojasnog interneta i informacije o pripremi projekta NEWLIGHT, a održane su i dvije prezentacije. Prezentacija natječaja za mjeru 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala” iz Programa ruralnog razvoja te prezentacija Javnog poziva za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Sastanak je otvorio župan Krapinsko – zagorske županije  Željko Kolar. – Svatko od nas ima svoju odgovornost, ali najjači smo kad smo zajedno – istaknuo je župan Kolar.

VARAŽDIN – Odluku o proglašenju elementarne nepogode – suše, za područje općina Vinica, Petrijanec, Bednja, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ, donio je danas župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Suša u razdoblju, od 1. srpnja do 14. rujna 2017. godine, je nanijela velike štete poljoprivredi. Prve procjene šteta iznose  gotovo 42 milijuna i 900 tisuća, a najviše su stradale ratarske i povrtlarske kulture te krmno bilje. Ovo je, nažalost, već šesta elementarna nepogoda proglašena u Varaždinskoj županiji ove godine.

ZAGREB – Radni sastanak ministrice Nade Murganić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na temu demografije održan je u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalu politiku. Kako se moglo čuti Grad Zagreb jedini je grad u Hrvatskoj s pozitivnim demografskim trendom što je rezultat višegodišnjih mjera pronatalitetne politike koju Grad provodi. Radi se o sufinanciranju cijene vrtića, besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatnom prijevozu za učenike iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, novčana pomoć za novorođeno dijete te aktiviranje statusa majke odgajateljice. Uz to, razgovaralo se o provođenju projekta „Bebina prva torba“,  koji bi se proveo i na području Grada Zagreba. „Bebina prva torba“ projekt je koji bi omogućio kvalitetniji početak svakoj bebi i njezinoj majci u obliku poklon paketa osnovnih potrepština u prvim danima života. Uz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Zagreb i Gradske ljekarne Zagreb kao partnere, akciji bi se pridružili i društveno odgovorni gospodarstvenici čiji bi se proizvodi našli u ovom paketu za najmlađe.

VELIKA GORICA – EU projekt „Školska shema“, koji učenicima osmogodišnjih i srednjih škola, jednom tjedno, osigurava besplatni obrok voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda na području Zagrebačke županije provodi Distributivni centar  za voće i povrće. Centar svježim sezonskim voćem opskrbljuje 36 osmogodišnjih i srednjih škola s prostora županije. Uz plasman proizvoda domaćih proizvođača, Zagrebačka županija  je ove godine osigurala 303.000 kuna za škole kojima je Županija osnivač kako bi mogle prebroditi prvih šest mjeseci provedbe ovog projekta, a koliko je potrebno do prve isplate bespovratnih sredstava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Podružnica Zagrebačkog holdinga, Robni terminali, objavila je javni natječaj za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora. Riječ je poslovnim prostorima na Jankomiru i Žitnjaku, a prema uvjetima natječaja, prostori se daju u zakup na rok od pet godina. Ponude se dostavljaju pisanim putem, a javno  otvaranje  ponuda  bit  će  održano 3. listopada.

KOPRIVNICA – Delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom, predstavnicima županijskih poduzetnika i Županijske gospodarske komore Koprivnica danas  će uručiti Općoj bolnici Zadar donaciju u iznosu od 100 tisuća kuna. Inicijator prikupljanja donacije je Županijska gospodarska komora Koprivnica, a cilj je pružiti pomoći svima koji su u Zadarskoj županiji stradali u poplavama. Uručenju donacije bit će nazočni i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

ČAKOVEC – U Tehnološko – inovacijskom centru u Čakovcu ovog četvrtka 21. rujna 2017. godine predstavljen je projekt Attractour  – Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurske županije i mađarskog grada Letenye. Cilj ovog projekta je stvaranje turističkih proizvoda i novih atrakcija revitalizacijom kulturne baštine. Konkretno, ovaj projekt podrazumijeva infrastrukturno ulaganje u zgradu stražare bivše vojarne u Čakovcu i dvorac Szapary u gradu Letenye. Ovaj prekogranični projekt Mađarske i Hrvatske vrijedan je milijun i 500 tisuća eura, a 85 posto financira Europska unija. Nakon otvaranja turističkog info centra u čakovečkoj vojarni, zaposlit će se jedna osoba, a to će se financirati iz vlastitih sredstava.

ČAKOVEC – U radnom posjetu njemačkom gradu Schrambergu boravio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Sporazum o prijateljstvu ova dva grada potpisan je 1989. godine, a glavni razlog posjeta bio je obilježavanje 150. obljetnice grada Schramberga. Radni posjet bio je prilika i za razmjenu iskustava inkluzije nacionalnih manjina, procesa koji je grad Schramberg uspješno proveo. S obzirom da se Čakovec, kao i cijelo Međimurje susreće s brojnim izazovima po tom pitanju, gradonačelnik Kovač u Schrambergu vidi grad uzor. „Prikupili smo vrijedna iskustva tamošnje vlasti u edukaciji i prihvaćanju imigranata, pa sam siguran da će Čakovec s vremenom postati zajednica uzor za nacionalnu razinu i rado ćemo pomoći svim gradovima koji žele aktivno poboljšati uvjete života za sve svoje građane“, poručio je gradonačelnik Kovač.

 

loading