Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Danas, 21. rujna 2018. godine u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti – teške degenerativne bolesti mozga od koje prema procjenama u svijetu boluje 24 milijuna ljudi. Javno-zdravstvenom akcijom Demencija se tiče svih nas koju organizira Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest na Europskom trgu svi zainteresirani građani mogu do 16,00 sati podvrgnut se testovima ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti. Riječ je o MiniCog testu koji podrazumijeva crtanje sata i test tri riječi.

ZAGREB –   Predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza predali su ovog petka, 21. rujna 2018. godine obnovljeni hibridni travnjak na korištenje Nogometnom klubu Lokomotiva. Primopredaji na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako se treba raditi na sportskoj infrastrukturi kako bi omogućili djeci i mladima bavljenje sportom. Obnova stadiona izvedena je u sklopu projekta obnove terena prvoligaša, koji je za pet stadiona u Hrvatskoj, pokrenuo HNS u suradnji s UEFA-om.  Uz ovaj u Kranjčevićevoj, hibridnu travu dobili su stadioni u Maksimiru te Koprivnici i Zaprešiću, u što je uloženo oko 35 milijuna kuna, rekao je direktor natjecanja i infrastrukture HNS-a Marijan Kusić.

ZAGREB – Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je Dan bez automobila, kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili više područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. Grad Zagreb tradicionalno u subotu, 22. rujna,  zatvara za promet motoriziranih vozila središte Grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom u vremenu od 08,00 do 22,00 sata.

VARAŽDIN – Prigodnim programima u Varaždinu je svečano obilježena 27. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina 22. rujna 1991. godine te Dan branitelja Varaždinske županije. Danas, 21. rujna 2018. godine  je na Kapucinskom trgu u Varaždinu postavljen Taktičko-tehnički zbor, izložba naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije, a kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode, uz crkvu Svetog Nikole, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Na Kapucinskom trgu je uslijedilo postrojavanje predstavnika varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gdje su govorili  izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, te izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika vlade RH, saborski zastupnik Anđelko Stričak Postrojbama i okupljenim građanima obratili su se i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik kriznog štaba Varaždina 1991. Čedomil Cesarec i  brigadni general Željko Dvekar.

KOPRIVNICA – U sklopu Europskog tjedna kretanja, Grad Koprivnica i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac pokrenuli su besplatan javni prijevoz električnim autobusima BusKo. Prva linija predstavljena je u petak, 21. rujna 2018. godine, na konferenciji za medije. Od ponedjeljka kreće prva linija, ističe član Uprave koprivničkog Komunalca Goran Međurečan i vozit će od Kampusa preko središta Grada, autobusnog kolodvora i ponovno do Kampusa. Vozni red prilagođen je trenutnom režimu električnih punjača s mogućnošću izmjena, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i naglašava kako će se uskoro uvesti i druga linija koja će voziti koprivničkim prigradskim naseljima. Autobusi mogu prevesti 12 putnika, a maksimalna brzina ograničena im je na 90 kilometara na sat.

ZAGREB – Tradicionalna akcija Udomljavanje je fora bit će održana ove subote, 22. rujna na Trgu bana Jelačića od 9,00 do 15,00 sati. Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s udrugama Noina arka i Prijatelji životinja ovom akcijom građane žele upoznati s radom Info centra Dumovec. Naime, u pronalaženju izgubljenih i spašavanju ozlijeđenih životinja iznimno je važna brza i točna informacija. Zato će djelatnici i volonteri Skloništa u subotu građane educirati kako učinkovito dojaviti da je životinja u nevolji.

SAMOBOR – Josip Oroza, Lovre Stipanović i Martin Sokolović samoborski je trojac koji je osmislio „3D znanstvene podmornice“ koja je svojom atraktivnom prezentacijom na 10. Međunarodnom sajmu inovacija te 3. Svjetskom inovacijskom forumu u Kini  izazvala velik interes publike i struke – te na posljetku osvojila zlatno odličje za inovaciju. Mlade Samoborce je u realizaciji ove inovacije usmjeravao njihov profesor i mentor Ivan Vlainić u Srednjoj strukovnoj školi Samobor koju su pohađali, a gdje je u školskoj godini 2017./2018. podmornica i napravljena na školskom 3D printeru. Inače, Oroza, Stipanović i Sokolović dobitnici su ovogodišnjeg priznanja Zagrebačke županije za svoj inovativan rad i rezultate koje postižu.

ČAKOVEC ” 5. Sajam sigurnosti i prevencije 2018.” održat će se u petak, 21. rujna, u Graditeljskoj školi u Čakovcu. U smislu prevencije kriminaliteta i smanjenja broja kaznenih djela, uz izlaganje opreme, održavanje brojnih radionica i okrugli stolova, na Sajmu će se predstaviti različiti rodovi policije, srodne udruge i društva, odnosno 40 izlagača, 70 policijskih službenika i 150 ostalih sudionika. Organizatori 5. Sajma sigurnosti i prevencije su Vijeće za prevenciju Međimurske Županije, Vijeće za prevenciju Grada Čakovca i Policijske uprave međimurske.

 KRAPINA – Usvojen je Program potpora u poljoprivredi za područje Grada Krapine u 2018. godini. Bespovratna novčana sredstva dodjeljivat će se, između ostalog, za kapitalna ulaganja, sudjelovanje na predavanjima, savjetovanjima, tečajevima, sajmovima te za poticanje ekološke proizvodnje. Za kapitalna ulaganja utvrđen je maksimalni iznos potpore u visini od 20 tisuća kuna, maksimalan iznos potpore za sudjelovanje na tečajevima, edukacijama, sajmovima i sličnim gospodarskim manifestacijama iznosi 2 tisuće kuna, a 3 tisuće kuna za poticanje ekološke proizvodnje. Natječaj bi trebao biti objavljen tijekom listopada, a u proračunu je za ovu namjenu osigurano 100 tisuća kuna. Ukoliko bude više zahtjeva od predviđenih, osigurana će biti dodatna sredstva.

KOPRIVNICA – Održana je druga sjednica Organizacijskog odbora 20. Dana voća Koprivničko-križevačke županije na kojoj je glavna tema bilo utvrđivanje programa manifestacije. Prvog dana, u petak, 28. rujna, održat će se stručna predavanja za voćare i zainteresirane u prostorima đurđevačkog Gradskog muzeja. Dan kasnije, u subotu, 29. rujna s početkom u 10 sati na glavnom đurđevačkom trgu voćari će predstaviti svoje ponude na promotivno-prodajnoj izložbi, a kao i svake godine, posjetitelje očekuje i kulturno-umjetnički program te izbor najljepše uređenih izlagačkih prostora.

loading