Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Status odgojitelja zahvaljujući izmjenama odluke o novčanoj pomoći za majke odgajateljice koje su jučer izglasali zastupnici gradske Skupštine, uz majke, moći će zatražiti i očevi. U dosadašnjem nazivu odluke o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu, riječi “majku odgojiteljicu”, zamjenjuju se riječima “roditelja odgojitelja”. Novčanu pomoć za roditelje odgojitelje može ostvariti roditelji odgojitelj s kojim najmanje troje djece živi u zajedničkom kućanstvu, koji je nezaposlen u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno nije u radnom odnosu dok prima novčanu pomoć te koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu.

ZAGREB – Zagrebački holding u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je  dobit od 149 milijuna kuna. Realizirano je oko 38 milijuna kuna investicija, a pokrenuto je oko 250 milijuna kuna investicija čiju realizaciju očekuju do kraja godine. Prema riječima predsjednice Uprave Ane Stojić Deban došlo je do smanjenja poslovnih prihoda s osnove malih komunalnih akcija, za Zagrebačke ceste 28 milijuna kuna, odnosno Zrinjevca za oko 18 milijuna kuna, a osjetan je rast prihoda sa sajamskih djelatnosti, robnih terminala i ostalih podružnica koje se bave tržišnom djelatnosti.

ZAGREB –  Javni poziv za sufinanciranje izrade Strategije razvoja pametnih gradova raspisala je Zagrebačka županija, a otvoren je do 14. studenog. Ovim strateško-planskim dokumentom razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije, žele se stvoriti bolji preduvjeti za razvoj i ulaganja na području gradova, povećati konkurentnosti gospodarstva, razvoj poduzetništva, posebice u IKT sektoru, veće korištenje informacijskih i komunikacijskih usluga te podizanje kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IK tehnologije. Korisnik bespovratne potpore može biti grad koji ima razrađenu Strategiju ili ugovorenu izradu Strategije do dana podnošenja prijave. Visina potpore bit će sukladna indeksu razvijenosti gradova. Maksimalan iznos potpore po jednom korisniku može iznositi 45.000 kuna. Informacije o javnom pozivu, propisanim obrascima i potrebnoj dokumentaciji mogu se pogledati na web stranici Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ovog je tjedna održan radni sastanak na temu rješavanja situacije oko prehrane studenata u Međimurju. Na sastanku su sudjelovali tehnički ministar Predrag Šustar sa suradnicima, župan Međimurske županije Matija Posavec, dekanica MEV-a Nevenka Breslauer i Tamara Turza Bogdan, prodekanica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Dogovoreno je da će se u Učiteljskom fakultetu staviti u funkciju prostor namijenjen studentskoj prehrani i opremiti u suradnji sa Studentskim centrom iz Varaždina. Uz to, za navedeni prostor će se ishoditi potrebne dozvole te se očekuje da će u naredna tri tjedna svakom studentu biti omogućena prehrana kao i dosad. Svjesni da studenti dotad nemaju pristup dnevnom obroku, od ponedjeljka, 24. listopada će se uspostaviti privremeno rješenje, kada će iz Studentskog centra Varaždin biti organiziran sustav prijevoza prehrane, na koju će studenti napokon moći iskoristiti svoje iksice.

KOPRIVNICA – Mirjana Hanžeković, nova je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. odlučilo je to upravno vijeće zavoda na ovotjednoj sjednici. Hanžeković je bila jedina kandidatkinja na provedenom natječaju, a Upravno vijeće prihvatilo je njen plan rada za mandatno razdoblje od četiri godine. Ovom odlukom, Mirjana Hanžeković dužnost ravnatelja preuzima 1. studenoga, a do sada je obavljala poslove vršiteljice dužnosti ravnatelja te ranije poslove voditeljice Službe za ekonomsko-pravne poslove Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

VARAŽDIN – Projekt „Heureka“ Gospodarske škole Varaždin, kojem je cilj razvoj kurikuluma za tri fakultativna predmeta iz informatike te interdisciplinarnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom, bit će predstavljen danas u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Svrha uvođenja ovih kurikuluma je povećati interes učenika za područje znanosti, tehnologije, inženijerstva, matematike i ICT područje. Nositelj projekta je Gospodarska škola Varaždin, a parteri su Fakultet organizacije i informatike, I. Gimnazija Split i Hotelijersko-turistička škola Zagreb.

TUHELJSKE TOPLICE – Povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja i odlaska na ratište 103. brigade HV-a, Krapinsko-zagorska županija i Udruga veterana 103. brigade organiziraju u subotu, 22. listopada, svečanu akademiju u hotelu Tuheljskim Toplicama. Kroz 103. brigadu HV-a, kao domicilnu brigadu Krapinsko-zagorske županije, prošlo je preko 11 tisuća pripadnika. U ratu ih je devet poginulo, a 46 teško ranjeno. Brigada je imala respektabilni ratni put i iza sebe nije ostavila niti jednu mrlju, a posebno mogu biti ponosni na odrađenu borbenu zadaću u Vojno redarstvenoj operaciji Oluja. Svečana akademija počinje u 19,00 sati.

loading