Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.11.2016.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Odluku o osnivanju, ustrojstvu i djelovanju Križevačke djevojačke straže prihvatili su članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga na današnjoj sjednici. Radi se o institucionalizaciji križevačkog brenda, kako bi se olakšalo financiranje i djelovanje jedine svjetske ženske povijesne postrojbe. Križevačka djevojačka straža od svog prvog nastupa djeluje kao sekcija pri Udruženju obrtnika Križevci, a odlukom o osnivanju Križevačke djevojačke straže na formalan se način uređuje ustrojstvo i djelovanje straže te ovlasti i zadaće njezinih tijela, pojašnjava pročelnica stručne službe Ana Lukačić Lojen, a bit će omogućeno i lakše financiranje rada. Članice Križevačke djevojačke straže godišnje ostvare 100-tinjak nastupa diljem Hrvatske i inozemstva, a članice su Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Ovu odluku treba još potvrditi Gradsko vijeće Križevaca na sjednici naredne srijede, 30. studenoga.

ZAGREB – Nedaleko od Bundeka uz zapadnu stranu Holjevčeve uskoro će biti izgrađeni puni profil nogostupa. Grad Zagreb nakon nekoliko godina uspio je riješiti imovinsko pravne odnose pa će biti izgrađeno 100 metara nogostupa koji su nedostajali. Uz stazu za pješake bit će izgrađena i biciklistička staza. Uz to, od Avenije Dubrovnik do Ulice Joszafa Antolla bit će postavljena  javna rasvjeta. Riječ je o potezu između istočnog ulaza u Velesajam i Inine zgrade te zapadne strane velikog šljunčanog parkirališta.

ZAGREB – Ana Rukavina dobit će u Zagrebu svoj Trg i to u u Trnskom. Odlučeno je to na sjednici skupštinskog odbora za imenovanje, naselja, ulica i trgova, a nakon što je  tu odluku inicirao Studenski odbor Stjepan Radić. Već se krenulo s procesom uređenja prostora, a sve bi trebalo biti gotovo ove godine jer se obilježava i 10 godina Anine prerane smrti i 10 godina rada Zaklade.

GORNJA BISTRA – Prijedlog Plana zdravstvene zaštite Zagrebačke županije za razdoblje od 2017. do 2022., prihvatili su članovi Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije na sjednici održanoj u Gornjoj Bistri gdje su se pobliže upoznali s radom Specijalne bolnice. U bolnici Gornja Bistra,  smješteni su najteži bolesnici dječje dobi iz cijele RH. S Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje bolnica ima 110 ugovorenih kreveta, a trenutno je u njoj smješteno 107 bolesnika. Bolnica radi od 1964., a njezin najveći problem je neadekvatan prostor. Smještena je u dvorcu Oršić, spomeniku kulture nulte kategorije. Stoga je prije godinu dana, između Ministarstva kulture, Ministarstva zdravlja, Bolnice, Općine Bistra i Zagrebačke županije potpisan načelni Sporazum o gradnji nove bolnice. Gradila bi se dva do tri kilometra od sadašnje lokacije, na zemljištu u vlasništvu RH, dok bi se dvorac Oršić prenamijenio u Europski volonterski centar. Gradnja nove bolnice procjenjuje se na oko 60 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš primio u salonu Gradske vijećnice predstavnike Europske banke za obnovu i razvoj koji su održali kratku prezentaciju o svojim aktivnostima u Republici Hrvatskoj. Kako Europska banka za obnovu i razvoj osim što financira projekte u privatnom sektoru, također daje zajmove za ulaganja i razvoj komunalne infrastrukture, prezentaciji su prisustvovali predstavnici ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Varaždina . Sastanak bio je tek početni razgovor na kojem su sudionici zajednički razmatrali načine na koje bi Europska banka za obnovu i razvoj podržala razvojne planove Varaždina.

KRAPINA – Da je neophodno hitno definiranje konkretnih subvencija koje će omogućiti razvoj konkurentnosti deficitarnih obrta, njihov razvoj i opstanak, čime bi se pridonijelo očuvanju i prepoznatljivosti obilježja gospodarske i kulturne baštine RH, zaključeno je na posljednjoj sjednici Ceha tekstilaca Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Također, detektiran je još jedan problem za obrtnike koji se bave šivanjem po mjeri, a to je nezainteresiranost učenika za zanimanje krojač te nepostojanje stručnog kadra na tržištu rada. Na sjednici je prihvaćen prijedlog programa rada Ceha za narednu godinu te su članovi upoznati s ostalim aktivnostima komore.

ĐURĐEVAC – Traju radovi oko utvrde Stari grad u Đurđevcu. Trenutno su u tijeku arheološko-prezentacijski radovi na istočnom bedemu koji je po prvi puta otvoren, a nekada je bio prekriven pozornicom i kuglanom. U sklopu radova, istočni će bedem biti i adekvatno prezentiran s kulom i ostatkom južnog bedema, a ovih su dana započeli i zidarski radovi na rekonstrukciji bedema. Ukupna vrijednost radova iznosi 193 tisuće, a radove sa 180 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo kulture. Na drvenom bedemu đurđevačke utvrde Stari grad u tijeku su radovi na pokrivanju krovišta kule te bojanja vanjskog dijela bedema. Završeni su radovi na asfaltiranju parkirališta za posjetitelje istočnog bedema te je uređen odvojak Starogradske ulice prema utvrdi Stari grad

ČAKOVEC – Aktivnosti u sklopu obilježavanja 25. studenog- Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na prostoru Međimurske županije, najavit će danas u Čakovcu zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Josipa Carović te predsjednica Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Renata Sever.

loading