Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Otvorenje i predstavljanje u Hrvatskoj jedinstvene Prve školske televizije, upriličeno je u utorak, 21. studenoga u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Prva školska televizija, koja djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika u Elektrostrojarskoj školi, u potpunosti je opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izrade kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi. Samo u opremanje je uloženo više od milijun kuna, od čega je 65 posto ili 674 tisuće kuna izdvojila Varaždinska županija.  Otvorenju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima, a studio, režiju, montažu i novu opremu, kao i rad na njoj predstavili su sami učenici.

ZAGREB – Akcija „Gradovi i općine-prijatelji djece“ ove godine slavi 18  godinu otkako je pokrenuta povodom desete obljetnice najvažnijeg svjetskog dokumenta za djecu – konvencije UN-a o pravima djeteta.  Cilj akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece priznate u konvenciji UN-a. U Hrvatskoj je u akciju dobrovoljno uključeno 113 gradova i općina od kojih 62 nose prestižni naziv – prijatelj djece. Tom prestižnom društvu od danas, 21. studenog 2017. godine su se pridružili jedna od najrazvijenijih općina u Varaždinskoj županiji Općina Sračinec, općina Lokve te gradovi Petrinja, Ludbreg i Lepoglava. Inače, hrvatski program „Gradovi i općine-prijatelji djece“ svrstan je među tri najbolja programa ove vrste u Europi, a Hrvatska zajednica županija prepoznala ga je te je ove godine započet rad na izradi kriterija za projekt „Županije-prijatelji djece“.

MARIJA BISTRICA – Okrugli stol na temu „Kompetencije u turizmu – Tko će raditi u turizmu?“, u organizaciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, Zagorske razvojne agencije i Partnerskog vijeća za tržište rada KZŽ održan je danas, 21. studenog 2017. godine, u Mariji Bistrici.  –  Na neformalan način, kao što je ovaj, peti po redu Coffee chat, nastojimo spojiti dionike te potaknuti razgovor o aktualnim temama. U današnjem fokusu bili su ključni nedostaci u sektoru turizma, a jedan od njih je nedostatak kvalificirane radne snage, navodi Helena Matuša iz ZARE. – Svaki ovakav događaj ima za cilj osvješćivanje o potrebnim kompetencijama jer se nadamo da ćemo ovako uspjeti potaknuti na razmišljanje donosioce odluka o budućim obrazovnim i upisnim politikama – naglasio je v.d. predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Goran Vukmanić. Na ‘Coffee chatu’ bio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je pojasnio kako se problem neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada između ostalog može riješiti dobrom suradnjom s Zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom i Gospodarskom komorom, ZARA-om, te osnovnim i srednjim školama. U prilog tome ide i podatak da je ove školske godine na području županije u srednje škole upisano više učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, a primjerice Županija je prošle školske godine dala tek četiri stipendije za deficitarna zanimanja, a ove godine devetnaest.

ZAGREB – Ugovor o sufinanciranju obnove drvenog mosta na rijeci Odri potpisali su danas, 21. studenog 2017. godine ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović i načelnik Općine Orle Ervin Vujica. Zbog velikih oštećenja most je zatvoren za promet od 2010. godine, a kako se radi o vrlo značajnom mostu koji povezuje stanovnike Turopolja i Posavine, od sredine 2015. godine Zagrebačka županija u svom je proračunu osigurala sredstva za izradu projektne dokumentacije obnove za što je utrošeno 250 tisuća kuna. – Ovaj projekt obnove mosta koji je od posebnog značaja za gospodarstvo, turizam, ali i svakodnevni život ljudi, primjer je izuzetne suradnje Županije, općine i javne ustanove – istaknuo je zamjenik župana Hrvoje Frankić. Ugovorom se sufinancira projektna dokumentacija za obnovu mosta u ukupnom iznosu od 197 tisuća 500 kuna od čega će općina Orle sufinancirati 3% troškova odnosno 5.925 kuna. Najvažnije je što će općina Orle i Javna ustanova Zeleni prsten ovaj projekt prijaviti za sredstva EU strukturnih fondova.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se ovog utorka, 21. studenog 2017. godine u zgradi Gradske uprave s Amirom Šafranić, predsjednicom Udruge za kvalitetniji život nakon moždanog udara – Moždani val. Tom prigodom, predsjednica Udruge uručila je  zagrebačkom gradonačelniku iskaznicu počasnog člana Udruge, jer kako je rekla Šafranić on najbolje zna kako se nositi s okolnostima i vratiti u svakodnevicu života nakon moždanog udara. Uz to, razgovaralo se o programima i sadržajima kojima će se zajedno s Udrugom pomoći u kvalitetnijem životu osoba koje su doživjele moždani udar, kao i njihovim obiteljima, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

ZAGREB – Prošlogodišnji adventski projekt “Poklon s pričom” nastavlja se i ove godine. Od 02. prosinca 2017. godine do 07. siječnja 2018. godine u Preobraženskoj ulici svakodnevno će se održavati bogat program koji uključuje brojne radionice –  kreativne i glumačke, a u večernjim satima održavat će se plesnjaci. Petak je rezerviran za koncerte, a subota za druženje s poznatim licima. U sklopu projekta koji je većim dijelom posvećen seniorima, djeca će vikendom u kutku Djeda Mraza moći ukrasiti svoje kuglice, odigrati društvenu igru i napisati pismo najpoznatijem starcu. Sve će se realizirati uz potporu zaklade Zajednički put čija upraviteljica Ines Vrban ističe kako će zahvaljujući ovom projektu seniori moći građanima i turistima pokazati što rade. To posebno veseli pročelnicu gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romanu Galić koja naglašava da se time značajno povećava kvaliteta života starijih koji su kako je rekla u mnogočemu zadužili Zagreb. Sve se održava  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović čime se jasno pokazuje koliko je čelnim ljudima države stalo do starijih sugrađana koji čine četvrtinu stanovništva Hrvatske.

KOPRIVNICA – S ciljem kreiranja plana upisa u srednje strukovne škole i uvođenja novih zanimanja prema potrebama gospodarstva i obrtništva u Koprivničko-križevačkoj županiji u idućoj školskoj godini, danas, 21. studenog 2017. godine je u sjedištu Županije održan radni sastanak s predstavnicima srednjih strukovnih škola, Županijske gospodarske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Područnim uredom Zavoda za zapošljavanje Križevci. Sastanak je iniciran kako bi se na vrijeme pripremile i kreirale upisne liste i zanimanja u strukovne škole u skladu s potrebama podravsko-prigorskog gospodarstva i obrtništva. U Koprivničko-križevačkoj županiji pet je strukovnih škola, koje imaju 85 obrazovnih programa. U ovoj školskoj godini upisano je 1.094 učenika, a bilo su ponuđena 1.193 upisna mjesta. Idući sastanak bit će održan kroz mjesec dana, a sve kako bi se uskladile potrebe gospodarstva i obrtništva s obrazovanjem u Podravini i Prigorju.

ZAGREB – U Muzeju Mimara otvoren je znanstveno-stručni skup Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu. Cilj skupa, koji zajednički organiziraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO,  Katoličko bogoslovni fakulteta, Hrvatsko katoličko sveučilište kao i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, je pokazati kako kulturna i religijska raznolikost Hrvatske može biti primjer europskim, ali i drugim zemljama širem svijeta. – Ovakve konferencije imaju za cilj pokazati kako prihvatiti druge i drugačije, da pokažemo da smo tolerantna zemlja te da su manjine bogatstvo Hrvatske – rekao je državni tajnik Ministarstva kulture, Krešimir Partl.

KOPRIVNICA – Projektom „Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – Odjek III“ u koprivničkim osnovnim školama „Braća Radić“, „Đuro Ester“ i „Antun Nemčić Gostovinski“ te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce osigurano je 28 pomoćnika u nastavi, koji uvelike pomažu učenicima s teškoćama, kaže ravnateljica Centra Podravsko sunce Radmila Popović dok gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako je Gradu Koprivnici želja projektom „Odjek III“ osigurati dodatnu profesionalnu potporu uključivanja učenika s teškoćama u razvoju kako bi im se u nastavi osigurala bolja obrazovna postignuća, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje. Projekt je vrijedan 6,3 milijuna kuna, bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda iznose 5,3 milijuna, a ostatak sredstava, ovog četverogodišnjeg projekta osigurava Grad Koprivnica.

ZAGREB –  Finalisti za ovogodišnju zagrebačku nagradu Volonterski Oskar su Fran Markulin, volonter Tehničke škole Ruđer Bošković i udruge Krijesnica, Mija Rakarić, volonterka Ženske sobe i Marina Mesek, volonterka Doma za starije osobe Maksimir. Glasati za najboljeg može se  do 2. prosinca  elektronskim putem na internetskoj stranici Volonterskog centra Zagreb. Uz troje finalista, Marijanu Miliću, bit će dodijeljena nagrada za životno djelo te 25 godina dug volonterski angažman kao voditelja zbora.

KRAPINA – Zaključak o dodjeli stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije za školsku 2017./2018, donesen je nakon provedenog natječaja. U roku je pristiglo 94 zahtjeva u kategoriji za nadarene učenike, 132 zahtjeva za stipendije po socijalnom kriteriju, te 19 zahtjeva za deficitarna zanimanja. Ukupno se dodjeljuje 20 stipendija za nadarene, 21 stipendija za socijalni kriterij te 19 stipendija za deficitarna zanimanja. – Posebno nas veseli broj stipendija za deficitarna zanimanja jer ih je prošle godine bilo jako malo – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek. Iznos učeničkih stipendija za sve kategorije je 400 kuna, a sa dobitnicima će naknadno biti potpisani ugovori. Redosljedne liste mogu se vidjeti na internetskoj stranici županije.

KOPRIVNICA – Prijem za najuspješnije obrtnike u Gradu Koprivnici održao je gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima, kako bi im zahvalio za doprinos razvoju gospodarstva grada Koprivnice. Na prijemu se, među ostalim razgovaralo o izazovima s kojima se danas susreću obrtnici  kao što je primjerice problem crnog tržišta i sive zone na području obrtništva, poreznu politiku te nezavidnu situaciju po pitanju obrtništva i školovanja novih generacija  za deficitarna obrtnička zanimanja.

 

loading