Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.11.2018.

Posted in Vijesti

NOVI MAROF – Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, boravi danas u Varaždinskoj županiji. U prijepodnevnim satima obišla je  gradilište nove zgrade Centra za socijalnu skrb u Novom Marofu. Projekt je pred završetkom, a vrijedan je 8 milijuna i 200 tisuća kuna. Posjetila je i Općinu Vinica gdje je prisustvovala početku radova na proširenju izgradnje dječjeg vrtića u Marčanu. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu „Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima“. Svoj boravak u Varaždinskoj županiji, ministrica Murganić, iskoristit će i za posjet večerašnjem humanitarnom koncertu u varaždinskom kazalištu u povodu 20. obljetnice osnutka Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Varaždinske županije i Grada Varaždina.

ZAGREB – S ciljem podizanja javne svijesti o važnosti ranog otkrivanja kronične opstruktivne bolesti pluća te posljedica zanemarivanja simptoma bolesti, na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća – KOPB-a. U sklopu akcije građani su mogli obaviti ispitivanje plućne funkcije, spirometriju, uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku, kao i besplatno savjetovanje sa stručnjacima sa Poliklinike za bolesti dišnog sustava i iz Zaklade Hrvatska kuća disanja. „Riječ je o jednoj vrsti bolesti koja je dominantno vezana uz pušenje i nažalost treći je uzročnik smrtnosti od bolesti u svijetu. Tko god osjeća gubitak daha ili kašlje kontinuirano više od dva mjeseca bez razloga neka dođe u neku od respiratornih klinika na mjerenje plućne funkcije kako bi se krenulo s liječenjem“, naglasio je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

 DONJA STUBICA – Energetski učinkovitu javnu rasvjetu, kroz projekt Newlight, dobit će za 12 mjeseci Grad Donja Stubica. Tim povodom, danas, 21. studenog 2018. godine Ugovor o početku obnove potpisali su gradonačelnik Nikola Gospočić i izvođač radova Hrvoje Kaluđer, a prisutni na potpisivanju bili su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Radi se o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna kojim će postojeća javna gradska rasvjeta, oko 1 200 rasvjetnih tijela, biti zamijenjena energetski učinkovitom LED rasvjetom. – Radi se o pionirskom projektu kojim počinje priča oko uspostave usluge javne rasvjete na ovom području – istaknuo je Julije Domac. – Imat ćemo uštedu od oko 90 tisuća kuna godišnje – kaže gradonačelnik Nikola Gospočić, dodajući da će projekt biti financiran iz energetskih ušteda tijekom perioda od 10 godina. Inače, postojeća javna rasvjeta je stara i stvara velike probleme na terenu te izaziva nezadovoljstvo mještana. – Nadam se da ćemo to riješiti što prije, a uštede bi trebale biti i veće od predviđenih i dogovor je da ćemo od tih sredstava reinvestirati u novu mrežu i širenje postojeće – zaključio je gradonačelnik Gospočić.

SELNICA – Završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Selnica“, održana je u srijedu, 21. studenog 2018. godine. Riječ je o školi koju pohađa 246 učenika i u kojoj radi 47 djelatnika rekla je ravnateljica škole Anica Rašperger zahvalivši svima na provedenoj investiciji. Ravnatelj MEDEA-e Alen Višnjić je pojasnio kako je škola, uz novu stolariju, izolaciju potkrovlja i u potpunosti obnovljen sustav grijanja, dobila i foto-naponski sustav uz pomoću kojeg će sada sama proizvoditi električnu energiju. Inače, u energetsku obnovu Osnovne škole Selnica uloženo je 2,2 milijuna kuna od čega je 60% europskih sredstava, 30% su sredstva nacionalnih fondova dok je preostali iznos osigurala sama Županija. Po investiciji škola će sada ostvarivati do 56% ušteda u energiji potrebnoj za grijanje. Osnovna škola Selnica samo je dio velikog investicijskog ciklusa u Međimurskoj županiji, napomenuo je župan Matija Posavec i najavio sutrašnje potpisivanje novih ugovora u vrijednosti od 40 milijuna kuna.

 ZAGREB – Prijave na  međunarodnu startup konferenciju Zagreb Connect, koji će u Kongresnom centru ZV-a biti održan 5. prosinca 2018. godine, otvorene su do ponedjeljka, 3. prosinca na entrio.hr. Naime,18 najperspektivnijih novih zagrebačkih startupova bori se za bespovratna sredstva iz novčanog fonda od 860 tisuća kuna. Grad Zagreb ove je godine spojio svoje najznačajnije projekte za razvoj startup poduzetništva – predakceleracijski program Startup Factory/a i konferenciju Zagreb Connect. Zagreb Connect je konferencija koja već petu godinu zaredom mladim poduzetnicima daje podršku u razvoju njihovih poslovnih ideja i olakšava daljnji razvoj zagrebačkog poduzetničkog ekosustava čime stvara boljih uvjeta za startup tvrtke na području grada.

PISAROVINA – U općini Pisarovina sagrađena je kompletna infrastruktura,  vodovodna mreža, obnovljeni su društveni domovi i sakralni objekti, nerazvrstane ceste, rekao je načelnik Pisarovine Tomo Kovačić prilikom proslave 25. godišnjice osnutka općine. Najznačajnijim infrastrukturnim projektima istaknuo je obilaznicu Pisarovine, sportsku dvoranu, dječji vrtić i posebno, 2005. otvorenu, Poduzetničku zonu. U Poduzetničkoj zoni, u dosad otvorenim pogonima, zaposleno je oko 420 radnika, iz Pisarovine i okolice, a trend zapošljavanja raste. Kako bi na područje općine ‘doveli’ nove radnike, a prije svega mlade obitelji, Općina im, u skorijoj budućnost, namjerava besplatno ustupiti zemljište, s kompletno sagrađenom infrastrukturom, na kojemu će, prema modelu poticajne stanogradnje, moći graditi obiteljsku kuću. Pretpostavka je da će biti prostora za gradnju dvadesetak obiteljskih kuća, na parcelama od 800 do tisuću četvornih metara.

KOPRIVNICA – Projekt „Socijalna košarica“ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica građani su izabrali kao najuspješniji lokalni EU projekt u RH u razdoblju 2016.-2017. u kategoriji društveni projekti u izboru koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekte u izbor nominirale su regionalne razvojne agencije, a projekt koprivničkog Crvenog križa nominirala je PORA Regionalna razvoja agencija Koprivničko-križevačke županije. ovim je projektom pokrenuta koprivnička Socijalna samoposluga, kao pomoć siromašnim sugrađanima, uz snažnu promociju i poticanje volonterstva.

loading