Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede ovog četvrtka, 21. studenog u Zagrebu je organiziralo  četvrte po redu javne konzultacije pod nazivom Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020. Ovom prilikom je predstavljen proces izrade strategije, strateška vizija i plan provedbe. Naime, 2018. godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Izrada Strategije se temelji na provedbi dubinske analize dostupnih podataka i procjeni uspješnosti dosadašnje politike te uključenosti svih dionika u svaku fazu projekta.  Postojeće mjere programa ruralnog razvoja koje su dobre će se zadržati te pokušati utjecati na generacijsko oživljavanje hrvatskog sela. – Novom strategijom poticat će se inovacije, mladi, povećanje konkurentnosti, diverzifikacija i prehrambena sigurnost – istaknula je ministrica Vučković.

VARAŽDIN – U Varaždinu je danas, 21. studenog 2019. godine, održana redovna sjednica Vijeća Alpe – Jadran, a za čijeg je predsjednika, na još jedan dvogodišnji mandat, ponovno izabran varaždinski župan Radimir Čačić. Savez Alpe – Jadran najveća je i najstarija regionalna organizacija Srednje Europe, koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Naime, Savez djeluje već 41 godinu na prostoru od preko 5,5 milijuna stanovnika. Na sjednici u Varaždinu raspravljalo se je i o proračunu za naredno razdoblje, u duhu namjere da se u narednom razdoblju kroz ovaj Savez prema Europskoj uniji kandidiraju i veći razvojni projekti, a novina je i mogućnost proširenja Saveza na Vojvodinu, rekao je župan Čačić. Inače, valja napomenuti kako je u posljednje dvije godine Savez Alpe Jadran i njegov Upravni odbor odobrio 66 projekata. Glavni dio projekta odnosi se na područje kulture, sporta, ali i prekograničnu suradnju i zaštitu u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda. Osim toga radilo se je na produbljivanju suradnje u području gastronomije pri čemu posebno valja istaknuti Međunarodnu izložbu bučinih ulja. Sve to daje za pravo očekivati još kvalitetniju suradnju na dobrobit stanovnika koje pokriva Savez Alpe Jadran, zaključak je današnje sjednice Saveza održane u Varaždinu.

ZAGREB – Započela je tradicionalna Smotra zagrebačkog Sveučilišta na kojoj se do subote 23. studenog 2019. godine predstavlja 31 fakultet i 3 umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu te druga visoka učilišta iz Zagreba i Republike Hrvatske. Učenicima završnih razreda srednjih škola, kao i studentima u Studentskom centru svoje studijske programe predstavlja više od 80 visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske. – Pokazuje se da na Smotri mladi dobe informacije koje trebaju, a moram budućim studentima naglasiti da ne studiraju pomodno nego ono što ima budućnost – rekao je Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta. Smotra Sveučilišta u Zagrebu, koja se održava već 24 godine održava se u Studentskom centru danas do 18,00 sati, u petak od 10,00 do 18,00 sati te u subotu od 10,00 do 15,00 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

ZAGREB – Program Advent Zagreb 2019. trajat će od 30. studenog ove do 7.siječnja 2020. godine, a prema preporukama jednog poznatog portala putovanja izabran je među 50 najboljih svjetskih adventskih destinacija i to na visokom trećem mjestu. Na prvom mjestu nalazi se Christkindlmarket u Washingtonu u SAD-u, na drugom je advent u Birminghamu u Engleskoj, a na trećem je Zagreb koji je time ispred poznatog božićnog sajma u Beču, koji je na četvrtom mjestu, dok je na petom mjestu egzotični sajam u Južnoj Africi.

KOPRIVNICA – U sjedištu Koprivničko-križevačkoj županiji ovog četvrtka, 21. studenoga 2019. godine, potpisan je ugovor o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“ kojim će pet poslovnih banaka poduzetnicima osigurati dodatna kreditna sredstva u iznosu od pet milijuna kuna. Od veljače 2015. godine, od kada se provodi ovaj program, realizirana su 35 kredita u vrijednosti 41 milijun kuna dok su ukupna ulaganja iznosila 62 milijuna kuna, istaknuo je pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac. Kamata na poduzetničke kredite subvencionira se s tri postotna poena, a ženama poduzetnicama s četiri. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglašava kako prednost pri dodjeli imaju projekti vezani uz proizvodne djelatnosti, od značaja za gospodarski razvoj Koprivničko-križevačke županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta.

ČAKOVEC – „Ti si meni po sredini srca“ naziv je programa koji će se održati u Čakovcu i Zagrebu, 26. i 28. studenog, povodom godišnjice uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Program ovih dviju priredbi predstavili su danas, 21. studenog 2019. godine, na konferenciji za medije u Čakovcu župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač i etnologinja Lidija Bajuk. Program u Čakovcu, u Centru za kulturu od 18 sati, donosi izvođenje izvorne međimurske popevke, naglasio je Buvač, uz napomenu kako je ulaz na priredbu besplatan. Upis na UNESCO-vu listu nije cilj sam po sebi, važno je da međimurska popevka živi i bude dostojno predstavljana, kaže etnologinja Lidija Bajuk napominjući kako će program u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu biti koncipiran kroz znanstvenu obradu međimurske popevke te upotpunjen nizom glazbeno- umjetničkih točaka kroz koje će međimurska popevka biti obrađena u svim glazbenim žanrovima. Poseban raritet je i to što će ovom prigodom međimursku popevku zapjevati i legendarna Josipa Lisac. Inače, Međimurska županija provodi čitav niz aktivnosti u očuvanju svog identiteta, pri čemu je poseban naglasak stavljen na ljude, očuvanje povijesnih vrijednosti i kulturnog nasljeđa gdje posebno mjesto zauzima upravo međimurska popevka, istaknuo je župan Matija Posavec. Naime, uz zajednicu Hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, Maticu Hrvatsku, Institut za etnologiju i Udrugu Matapur organizator programa „Ti si meni po sredini srca“ je i Međimurska županija.

BJELOVAR – Kreditna linija Grada Bjelovara „Bjelovarski poduzetnik“ ide dalje, a ovoga puta ukupan fond s kojim poslovne banke raspolažu je 30 milijuna kuna. Grad Bjelovar subvencionirat će dio redovne kamate na kredite poduzetnika u visini od 2% za proizvodne te 1% za uslužne djelatnosti tijekom cijele otplate kredita. Pravo na kredit ima poduzetnik koji ulaže na područje Grada Bjelovara bez obzira na sjedište ili prebivalište, najniži iznos kredita je 40 tisuća, a najviši 2,5 milijuna kuna dok kod izgradnje proizvodnih kapaciteta kredit može biti do pet milijuna kuna, odnosno maksimalno 40% ukupne investicije.

SAMOBOR – Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije, na sjednici održanoj u Centru za odgoj i obrazovanje Lug u Samoboru, pokrenuo je inicijativu za donošenje strategije Zagrebačke županije o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom. Govorilo se i o arhitektonskim barijerama s kojima se suočavaju invalidne osobe, kao i o nedostatnom financiranju udruga koje ih okupljaju. Sa sjednice je upućen apel nadležnim institucijama da se prilikom gradnje novih objekata poštuju pozitivni propisi RH vezani uz prilagodbu pristupa invalidnim osobama.

KOPRIVNICA – Nakon što je Grad Koprivnica kroz projekt Civitas Dyn@mo (Sivitas dinamo) unaprijedio svoj gradski promet te pokazao trend održivog razvoja, a još 2014. postavljeno je pet brzih punionica na atraktivnim gradskim lokacijama, ovih će se dana u potpunosti iskoristiti performansi punionica. Na punionicama kod koprivničkog Komunalca, Kampusa, Elektre i na Zrinskom trgu brzina punjenja dodatno će se ubrzati povećanjem priključne snage, dok će se oštećena punionica u Starčevićevoj ulici zamijeniti novom punionicom s ciljem proširenja usluge na još jedan tip javne infrastrukture, poručuju u Gradu Koprivnici.

KRAPINA – U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca i Policijska uprava krapinsko-zagorska u osnovnim i srednjim školama provodit će se radionice za učenike osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola u sklopu preventivnog projekta “Zdrav za 5!”, kao i radionice za ostale učenike u cilju jačanja njihove osobnosti i negativnog stava prema sredstvima ovisnosti, kao i tematska predavanja njihovim roditeljima, kako bi pružili snažan oslonac svojoj djeci u njihovom putu prema zdravom i kvalitetnom života. Najavljena je i provedba preventivno-represivnih aktivnosti u cestovnom prometu, u dijelu testiranja vozača na prisutnost alkohola i droga u organizmu, u području suzbijanja dostupnosti i ponude droga, kao i u području kršenja zakonskih odredbi o zabrani prodaje ili točenja alkoholnih pića, te duhanskih proizvoda maloljetnim osobama.

loading