Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.12.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Prijedlog proračuna Međimurske županije za 2017. godinu, koji u izvornom obliku iznosi 161 milijun kuna, podržali su vijećnici većinom glasova na danas održanoj sjednici Županijske skupštine u Čakovcu. Kada mu se pridodaju proračunska sredstva međimurskih zdravstvenih i obrazovnih ustanova, koja su od ove godine dio njega, proračun iznosi ukupno 508 milijuna kuna. Da je promišljen i razvojan, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec i dodaje da se u njemu nalazi kapitalnih 35 projekata, koji zahtijevaju proračunsko izdvajanje od 42 milijuna kuna. Posavec dodaje i to da je proračun socijalno osjetljiv, jer će oko 30 milijuna kuna iduće godine biti usmjereno direktno građanima.

ZAGREB – Na području grada Zagreba poštari još uvijek  očitavati plinska brojila. S očitavanjem se počelo prošli tjedan, a iz plinare mole građane da poštarima omoguće ulazak u prostor gdje se nalazi plinsko brojilo te da im osiguraju neometan prilaz. Građani i poslovni subjekti kojima neće biti očitano stanje plinskog brojila dobit će u poštanske sandučiće obavijest na kojoj je istaknuto kako mogu dogovoriti očitanje stanja.

ZAGREB –  Brojni koncerti, dječje radionice, predstave  i predavanja, filmske projekcije, odnosno sve što se događa u Zagrebu može se naći na jednom mjestu na aplikaciji  divan.hr koja se besplatno može skinuti. Aplikacija, osim što nudi pregled događanja, donos i četverodnevne vremenske prognoze, lociranja i uputa kako doći do željenog mjesta i popisa važnih kontakt brojeva poput hitne pomoći ili vatrogasne službe. Aplikaciju mogu nadopunjavati i sami korisnici dojavom zanimljivih događanjima.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije sada na jednom mjestu www.locator-tzzz.com predstavlja sve znamenitosti županije na interaktivnoj karti. Stranica sadrži snimke, tekstove, galerije i fotografije te, kako ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, pruža turistima županiju na dlanu i njihov je virtualni turistički vodič. Multimedijalni sadržaj čine i panoramske fotografije i snimke iz zraka koje korisniku mogu dati puni doživljaj prirodnih i kulturnih ljepota Zagrebačke županije. Korištenje novih tehnologija u županiju će privući nove turiste, a što ce se odraziti na razvoj same županije.Inače, Zagrebačka županija ove godine bilježi dvoznamenkasti porast broja turista u odnosu na prošlu godinu.

VARAŽDIN – Novoj generaciji varaždinskih studenata , ugovore o stipendiranju uručio je gradonačelnik Goran Habuš Riječ je o 186 novih stipendista, a za nove ugovore  iz gradskog će proračuna biti izdvojeno 934 tisuće kuna. Cilj nam je da kroz poticanje mladih da upisuju fakultete promijeniti dugoročno gospodarsku sliku grada i županije i  poražavajući podatak o 4.000 kuna prosječne plaće. Studenti koji studiraju u Varaždinskoj županiji dobivaju 300 kuna, a oni koji studiraju drugdje 600 kuna mjesečno .

ČAKOVEC – Grad Čakovec je na svojim službenim web stranicama raspisao javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje poticajnih financijskih sredstava za sufinanciranje dijela troškova za ekološku i integriranu proizvodnju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2016. godini. Zahtjevi se podnose na adresu gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove, najkasnije do 23. prosinca,  odnosno do popunjenja planirane kvote.

KRIŽEVCI – Završene radove na sakralnim objektima u Križevcima obišao je zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović u pratnji stambeno-komunalnog pročelnika Anđelka Nerve. Tijekom 2016. na crkvi Svetog Petra u Apatovcu obnovljeno je krovište i toranj, a također je napravljena statička sanacija temelja i zidova postavljanjem pilota od sedam metara dubine, u Donjoj Glogovnici na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na južnom su pročelju obnovljeni kontrafori dok je na crkvi svete Katarine u Erdovcu, obnovljeno krovište i kapa tornja. Na župnoj crkvi svete Ane u središtu Križevaca obnovljeno je u ovoj godini južno pročelje i kameni sokl, dok je kod katedrale Presvete Trojice obnovljen dio ograde. Za radove na sakralnim objektima u Križevcima, grad je od ministarstva kulture dobio oko 1,2 milijuna kuna.

KRAPINA – Nakon što je gripa u Hrvatskoj registrirana još krajem studenog, što je značajno ranije nego prethodnih godina, ovih dana pojavili su se prvi laboratorijski potvrđeni slučajevi gripe u Krapinsko-zagorskoj županiji. Službeno su potvrđena tri slučaja gripe, mada ih vjerojatno ima značajno više, navodi epidemiologa iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac. U ovoj je sezoni u Zagorju procijepljeno oko 9.500 ljudi, i preostalo je još nešto cjepiva, no za stvaranje imuniteta treba 10 do 14 dana.

loading