Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.12.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2016./2017.  s 50 novih stipendista jutros je potpisao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1.000 kuna. Osim godišnjih stipendija, Zagrebačka županija i ove godine dodijelila je i 30 jednokratnih stipendija  koje za 18 učenika iznose po 3.000 kuna, a za 12 studenata po 5.000 kuna. Stipendije nastavlja primati i 58 učenika te 84 studenata, što znači da će tijekom ove školske godine stipendije primati 192 stipendista, za što je Zagrebačka županija osigurala 2.350.000,00 kuna u proračunu.

ZAGREB – Za kraj bogatog Adventa u Zagrebu, početkom iduće godine – 3. i 5. siječnja na zagrebačkom Sljemenu bit će održana utrka Svjetskog skijaškog kupa – FIS Snow queen trophy. Skijaška je sezona otvorena ovog tjedna na Crvenom spustu, a u procesu je zasnježivanje i ostalih staza, kazao je rukovoditelj skijališta Igor Žiljak. Voditelj natjecanja Reno Fleiss najavio je, kako je staza spremna te da će se i ove godine pokazati da je sljemenska utrka u samom vrhu skijaških natjecanja. Inače, 5. siječnja ujedno će se obilježiti i 50. obljetnica od prve utrke svjetskog kupa, koji se zatim od 1976.godine održao u 25 zemalja. Od zagrebačke katedrale do samog Manduševca bit će postavljena skijaška staza, koja će nakon proslave, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslužiti za svojevrstan spektakl. Naime, od 5. do 15. siječnja najmlađi Zagrepčani, upravo će na toj stazi moći učiti skijati.

KOPRIVNICA – Ugovore o stipendiranju jutros su u sjedištu Koprivničko-križevačke županije potpisali studentI koji su prvi stipendisti županije, nakon 10-ak godina tijekom kojih su na raspolaganju studentima bili studentski krediti. Stipendije je dobilo 20 studenata deficitarnih struka, a kod odabira bili su važni i kriteriji izvrsnosti te socijalni status, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren te ističe kako stipendija iznosi 700 kuna i isplaćuje se u 12 jednakih mjesečnih rata. Stipendije Koprivničko-križevačke županije dobili su studenti elektrotehnike, prava, građevine, psihologije, medicine, farmacije, strojarstva te budući učitelji matematike i fizike. U Koprivničko-križevačkoj županiji najavljuju kako će se u narednim godinama broj stipendija u skladu s financijskim mogućnosti povećavati.

ČAKOVEC – Kampove koji će se tijekom zimskih školskih praznika provoditi na području Grada Čakovca predstavljeni su na danas održanoj konferenciji za medije. Od 27. do 30. prosinca te od 2. do 5. siječnja iduće godine na gradskim bazenima Marija Ružić bit će organizirano besplatno plivanje, a na gradskom klizalištu klizanje za osnovnoškolce s područja Grada Čakovca. Uz to, ove godine su organizirane i radionice tehničke kulture i informatike u prostorijama I. OŠ Čakovec. Gradonačelnik Stjepan Kovač ističe da su na taj način organizatori, Grad Čakovec, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i gradske osnovne škole, htjeli osigurati školarcima mjesto i sadržaj da što kvalitetnije provedu zimske školske praznike.

KOPRIVNICA – Tradicionalan prijem za djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata s koprivničkog područja, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana danas je održao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Nastavak je to dobre suradnje braniteljskih udruga i grada, koja se u godini na izmaku iskazala kroz otvorenje spomenika braniteljima na Florijanskom trgu. Pravo na poklon ove godine ostvarilo je osmero djece koji su dobili novčani dar od 500 kuna.

ZAGREB – Projektom obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, provedenim od svibnja 2014. do prosinca 2016., zagrebačkim je studentima osigurana kvaliteta studentskog smještaja koja se po svemu može mjeriti s onima bilo gdje u Europi, a prioritet Sveučilišta u Zagrebu u narednim je godinama, kazao je rektor Damir Boras na svečanom predstavljanju završenog Projekta u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, je osigurati rekonstrukciju velikog broja postojećih kapaciteta koji još uvijek nisu adekvatni standardu Europe. Projekt rekonstrukcije studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, vrijedan 300 milijuna kuna, sufinancirala je Europska unija iz strukturnih i investicijskih fondova (ESI) i to s nešto manje od 220 milijuna kuna; gotovo 39 milijuna kuna sredstava osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je preostalih oko 41 milijun kuna pokrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ZAGREB – Od otvorenja krajem studenog do danas izložbu “Orašar – najljepša božićna bajka” posvećenu slavnom baletu Čajkovskog za koji se u blagdansko vrijeme u kazalištima diljem svijeta traži ‘karta više’, posjetilo je u Muzeju za umjetnost i obrt deset tisuća ljudi. Izložba, otvorena 27. studenog, u muzejskim okvirima predstavlja proslavljenu priču o svijetu odrastanja, maštanja i snova, a ujedno predstavlja i povijesni pregled izvedbi baleta “Orašar” na sceni zagrebačkog HNK, scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća, prikupljenih iz prestižnih kulturnih ustanova među kojima je i Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, gdje je balet praizveden 1892. godine.

VARAŽDIN – Grad Varaždin je kao prvi u Hrvatskoj odlukom Gradskog vijeća osigurao sredstva za isplatu dječjih božićnica za djecu rođenu od 1. siječnja 1999. godine do 31. prosinca 2016. godine u iznosu od 120 kuna. Isplata „dječjih božićnica“  na kućne adrese započela je jučer putem poštanskih uputnica. Božićnice će primiti 6.732 djece. U gradu su dosad odobrili 94 posto zahtjeva  predanih preko škola i vrtića, kao i sve potpune zahtjeve koji su predani u  Gradu Varaždinu do isteka roka natječaja. Isplata preostalih 436 dječjih božićnica započet će, kažu u gradu, početkom slijedećeg tjedna.

ČAKOVEC –  Kao i svake godine, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan, povodom božićnih blagdana, podjele poklon bonove sugrađanima slabijeg imovinskog stanja. Ove godine, Grad je zajedno s mjesnim odborima te udrugama branitelja i umirovljenika osigurao poklon- bonove za više od 150 obitelji slabijeg imovinskog stanja s gradskog područja.

ZAGREB –  Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“, koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređena dostupan je na mrežnim stranicama Zagrebačke županije. Svrha je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije. Dodjeljivat će se sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, a projekti obnove će biti sufinancirani sa 60%, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu. Energetski pregledi i izrada energetskih certifikata te izrada projektne dokumentacije će biti sufinancirani s 85%. Javni poziv je otvoren do 16. siječnja 2017. godine.

KOPRIVNICA – Održana je izvještajno-izborna Skupština Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a članovi su za novog predsjednika izabrali Vjekoslava Štimca, dosadašnjeg potpredsjednika koji je na mjestu predsjednika naslijedio doktora Dražena Sačera, koji je skupštinom predsjedao pet mandata. Novi predsjednik Štimac istaknuo je kako će koprivničko Društvo Crvenog križa zadržati dosadašnju razinu uspješnih aktivnosti; Pučku kuhinju, dobrovoljno davalaštvo krvi, prvu pomoć, širiti aktivnosti za mlade i volontere u školama i široj društvenoj zajednici, jačati programe za mlade, profesionalizirati projekt Socijalne samoposluge i osigurati kontinuiranu pomoć građanima kroz projekte. Skupštini je nazočila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Prigodne programe i ove godine u blagdansko vrijeme, organizira udruga Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog . U okviru 15. „Betlehema Orehovičkog“ u petak, 23. prosinca u 18,00 sati priređuju scenski prikaz živih jaslica u perivoju svetog Leopolda, ispred župne crkve u Orehovici. Drugi dio programa bit će održan nakon Nove godine, točnije od 6. do 13. siječnja 2017. godine, a uključuje večer poezije, otvorenje 10. županijske smotre i izložbe „Čudesni svijet zagorskih jaslica i angeljeka“ te 17. sabor Angeljeka i prijatelja i svečanu promociju 16. broja lista „Angeljek“.

loading