Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.12.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačka županija je među vodećim županijama u Hrvatskoj prema objavljenim podacima indeksa razvijenosti. Po indeksu razvijenosti Zagrebačka županija je u 4. najvišoj razini, dok je do sada bila u trećoj skupini. Ispred Zagrebačke županije su samo Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić, Zagrebačka županija ima i najveći rast zaposlenosti, od 2011. do 2016. godine, a to je 10,30% i najviši je u Hrvatskoj.

ZAGREB – Na dnevnom redu današnje, 7. sjednice, zagrebačke Gradske skupštine, nalazi se 18 točaka među kojima je najvažniji strateški dokument Grada Zagreba za iduću godinu – proračun koji je planiran u iznosu od 7,5 milijardi kuna, bez proračunskih korisnika, odnosno 9 milijardi i 330 milijuna kuna s proračunskim korisnicima. Prihvaćanjem amandmana koalicijskih partnera HDZ-a u iznosu od 100 milijuna kuna te Nezavisni za Hrvatsku, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića u visi od 15 milijuna kuna, izgledno je da je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, osigurao dovoljan broj ruku za usvajanje proračuna, bez obzira na negodovanje skupštinske oporbe. Osim o proračunu za 2018. godinu, gradski zastupnici raspravljat će i odlučivati o izdvajanju ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Zagrebačkog holdinga koji bi trebali poslovati kao trgovačka društva s ograničenom odgovornošću. Hoće li doći do izdvajanja ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Zagrebačkog holdinga je neizvjesno, jer unutar najvećeg koalicijskog partnera Milanu Bandiću, gradskog HDZ-a, još uvijek traju konzultacije.  Tijek 7. sjednice Gradske skupštine kao i najvažnije odluke pratite u vijestima radija Kaj.

ZABOK – Imanje Petra Jadeka, zagorskog uzgajivača konja iz Zaboka, obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije  Željko Kolar. Povod posjetu bilo je osvajanje šampionskog naslova Jadekovog konja Cvjetka na ovogodišnjoj županijskoj izložbi konja . Inače, obitelj  Jadek uzgaja trenutačno 20-ak hrvatskih  hladnokrvnjaka, a time se, kako ističe Petar Jadek, bave iz čiste ljubavi.

ZAGREB – U ovoj školskoj/akademskoj godini Zagrebačka županija stipendirat će ukupno 163 stipendista, za što je osigurano 2.350.000 kuna. Uz 50 novih, stipendiranje nastavlja 113 stipendista od čega 56 učenika i 57 studenata iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Stipendija iznosi 500 kuna mjesečno za učenike i 1.000 za studente, a isplaćuje se za 12 mjeseci u godini. Zagrebačka županija ove je godine dodijelila i 28 jednokratnih stipendija i to za 12 učenika po 3.000 kuna te za 16 studenata po 5.000 kuna. U ime Zagrebačke županije Ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima danas, 21. prosinca 2017. godine potpisao je župan Stjepan Kožić koji im je čestitao na uspjehu i poželio da i dalje budu na ponos Županije.

ČAKOVEC- Bliži se kraj kalendarske godine, koja u Međimurskoj županiji donosi rekordne brojke u turizmu. U prvih devet mjeseci Međimurska županija je povećala broj noćenja za 20 posto, a do kraja godine po prvi puta će zabilježiti i brojku od 200 tisuća noćenja. Ovi i drugi podaci o još jednoj uspješnoj godini za međimurski turizam, prezentirani su na sjednici Skupštine Turističke zajednice Međimurske održanoj danas u zgradi Scheier u Čakovcu. Među ostalim članovi Skupštine prihvatili su danas i plan rada za iduću godinu. Proračun Turističke zajednice Međimurske županije za iduću godinu iznosit će 4 milijuna i 200 tisuća kuna s tendencijom rasta, ističe zamjenica međimurskog župana i zamjenica predsjednika međimurske Turističke zajednice Sandra Herman i dodaje kako se u skladu s tim planira daljnji razvoj turističke ponude Međimurja.

VARAŽDIN – Danas prijepodne u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu održan je tradicionalni Božićno-novogodišnji prijem župana Varaždinske županije Radimira Čačića za predstavnike medija. te. Bila je to prilika, da se župan Čačić zahvali medijskim kućama na kvalitetnoj suradnji i praćenju brojnih manifestacija, ali i za  rezime rezultata i aktivnosti provedenih u 2017. godini. Božićno- novogodišnjem prijemu za medije, uz župana Čačića  nazočili su  i  njegovi zamjenici Tomislav Paljak i Robert Vugrin i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

 

BJELOVAR -Tradicionalni prijem za gospodarstvenike, načelnike i gradonačelnike, predstavnike institucija, policije, vojske, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, ravnatelje škola te direktore javnih ustanova, odnosno za sve koji čine društveno tkivo Bjelovarsko- bilogorske županije priredio je danas župan Damir Bajs zajedno sa svojim suradnicima. Zahvalivši svima na uspješnoj suradnji tijekom godine, kao i na još jednom dobivenom mandatu, župan Damir Bajs je naglasio kako ova županija bilježi pozitivne trendove u gospodarstvu i razvoju poljoprivrede, a svemu tome dodatno doprinose pomaci u prometnom povezivanju ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje izgradnjom željezničke pruge Sveti Ivan Žabno- Gradec, ali i nastavkom izgradnje brze ceste Bjelovar Zagreb. Sve to čini ovaj kraj konkurentnijim u smislu daljnjih gospodarskih ulaganja, zaključio je župan Bjelovarsko- bilogorske županije Damir Bajs uvjeren kako godina što slijedi donosi nastavak pozitivnih trendova.

KOPRIVNICA – U sklopu sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica danas su dodijeljene stipendije novim stipendistima Zaklade komore Koprivnica. Do kraja redovnog školovanja stipendije u iznosu 1.500 kuna dobivat će još pet studenata medicine, farmacije i strojarstva, a iz fonda Zaklade dodijeljene su i novčane pomoći za redovno školovanje zbog lošeg socijalno-ekonomskog statusa jednom studentu i učenici srednje škole u iznosu od 1.000 kuna narednih godinu dana, odnosno 500 kuna mjesečno na šest mjeseci. Sjednica Gospodarskog vijeća bila je prilika da se čelnici lokalne i regionalne samouprave osvrnu i na stanje gospodarstva Koprivničko-križevačke županije u godini na izmaku. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako su stope rasta i gospodarski pokazatelji Koprivnice bili puno brži i veći od prosjeka RH te su dostignuti rezultati predkriznih vremena, dok koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako je posebnost Županije pozitivna vanjsko-trgovinska bilanca te gospodarstvo Podravine i Prigorja bilježi velike stope rasta izvoza.

ČAKOVEC – Primopredaja radova uređenja ambulante Doma zdravlja održana je danas u Nedelišću. Ukupna vrijednost   adaptacije iznosi  147 tisuća kuna. Riječ je o prvoj od  pet ambulanti uključenih u adaptaciju sanitarnih čvorova, u okviru projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji. Uz ambulantu u Nedelišću, adaptirat će se i one u Murskom Središću, Svetoj Mariji, Prelogu i Donjem Kraljevcu. Također u okviru ovog projekta u prostorijama Međimurske županije u Čakovcu, održano  je potpisivanje ugovora za nabavu dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za Dom zdravlja  Čakovec vrijedne 4,3 milijuna kuna. Župan Međimurske županije Matija Posavec, je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo kako će Eu sredstva od 7, 6 milijuna kuna, značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete primarne zdravstvene zaštite u Međimurju.

NEDELIŠĆE – Primopredaja radova uređenja ambulante Doma zdravlja održana je danas prijepodne, 21. prosinca 2017. godine,  u Nedelišću. Ukupna vrijednost   adaptacije iznosi  147 tisuća kuna. Riječ je o prvoj od pet ambulanti uključenih u adaptaciju sanitarnih čvorova radi ugradnje WC-a za osobe s invaliditetom, u okviru projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“, vrijednog oko 7,6 milijuna kuna. Uz ambulantu Nedelišću, adaptirat će se i one u Murskom Središću, Svetoj Mariji, Prelogu i Donjem Kraljevcu.

ZAGREB – Kontinuirano povećanje broja stanovnika, porast indeksa starenja te koeficijenta starosti, ključni su trendovi jučer predstavljene Socijalne slika Grada Zagreba za 2016. Tako je primjerice indeks starenja porastao za 8,8%, te u 2016. iznosi 127,7%, dok je 2011.  iznosio 118,9%. Koeficijent starosti također iz godine u godinu raste te u 2016. iznosi 25,2%. Lani je u Zagrebu bilo 8.120 rođenih, dok je umrlih bilo 8.528. Iako se bilježi negativan prirodni prirast u 2016. te iznosi -0,5, ipak predstavlja pozitivniji trend u odnosu na 2015. kada je iznosio -1,0. Vitalni indeks Zagreba u 2016. iznosi 95,2 posto, a najpovoljniju vitalnu statistiku imaju četvrti Stenjevec, Novi Zagreb – zapad te Sesvete.

KRAPINA – Školstvo u gradu Krapini datira još iz 14. stoljeća, a gimnazijski programi provode se od 1907. godine, dakle 110 godina. Upravo ova velika obljetnica proslavit će se danas, 21. prosinca 2017. godine, u Srednjoj školi Krapina koja i danas nastavlja gimnazijsku tradiciju. Srednja škola Krapina inače teži suvremenom pristupu nastavnom procesu uvođenjem novih metoda učenja, integriranjem suvremene tehnologije u sve oblike i područja nastavnog procesa te proširivanjem poučavanja u području ICT-a.

KOPRIVNICA – Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ Koprivnica pokrenula je humanitarnu akciju „Darujte prostor Laticama“ koja će se provoditi do 13. ožujka naredne godine, a završit će velikim humanitarnim koncertom. Cilj je prikupiti sredstva za plaćanje komunalne infrastrukture za izgradnju i uređenje novog prostora Udruge. Također, Udruga je predstavila i slikovnicu „Slon kojeg nisu slušale noge“ nastalu u sklopu projekta „I ti se možeš igrati s nama“, koju su napisale i ilustrirale mlade Koprivničanke Nikol Bali i Antonia Prilika.

loading