Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu svečanom je sjednicom obilježio 59. godina djelovanja. Fakultet je osnovan 1959. godine kao Visoka škola za fizičku kulturu, 1973. preimenovao se u Fakultet za fizičku kulturu, a konačni naziv, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dobiva 2001. godine. Riječ je o visokoučilišnoj institucija na kojoj se školuju profesori i magistri kineziologije za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školstvu kao i magistri kineziologije u izabranoj grani primijenjene kineziologije – sport, kineziterapija ili rekreacija.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u prigodi božićno-novogodišnjih blagdana čelnici Koprivničko-križevačke županije, predvođeni županom Darkom Korenom i predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, danas, u petak, 21. prosinca 2018. godine, upriličili su prijem za novinare i predstavnike medija. Ujedno je to bila prilika i za kratak osvrt na godinu na izmaku za koju župan Darko Koren kaže kako je bila na trenutke izazovna, a poneke donesene odluke i potezi izazvali su pozornost javnosti. No ipak, ističe Koren, za 2018. godinu može se reći da je uspješno završena, a bila je to godina financijske i proračunske konsolidacije, koja je najavljena i prilikom donošenja proračuna za 2018. te su, nakon gotovo dvije godine, poravnati prihodi s potrebama i rashodima. Na kraju su čelnici Koprivničko-križevačke županije predstavnicima medija poželjeli još bolju 2019. godinu i suradnju.

ZAGREB – Izložba Astronomija na dodir otvorena je danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. „Astronomija na dodir“ zamišljena je kao prikaz tehničkih dostignuća u astronomiji. U fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, astronomski instrumenti su zastupljeni u malom broju – dva telskopa, tri sekstanta te po jedan oktant i kronometar. Stoga su za potrebe izložbe posuđeni eksponati sa znanstveno-obrazovnih institucija – Geodetskog fakulteta, Fizičkog odsjeka PMF-a i Zvjezdarnice Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2019. godine.

KRAPINA – Na sinoć, 20. prosinca 2018. godine, održanoj, posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine, usvojen je prijedlog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 57 milijuna i 400 tisuća kuna. Što se prihodovne strane tiče, najveći iznos odnosi se na prihod od poreza na dohodak, planiran u visini od 22 milijuna kuna, naglašava gradonačelnik Zoran Gregurović te dodaje kako je donijeta odluka o kreditnom zaduženju Grada u visini od šest milijuna kuna, kako bi se mogli sufinancirati projekti za koje su mu sredstva odobrena na raznim natječajima, a riječ je o energetskoj obnovi Športsko rekreacijskog centra Podgora, dogradnji Gradskog dječjeg vrtića, izmještanju željezničko-cestovnog prijelaza Dolac te izgradnji i uređenje sportskih terena u Podgori. Osim navedenih kapitalnih projekata, tu je i niz drugih značajnih stavki, dodaje gradonačelnik Krapine. Za građenje komunalne infrastrukture, izgradnju, sanaciju, modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnih površina planiran je iznos od četiri milijuna i 400 tisuća kuna, milijun i pol kuna planiran je za izgradnju četiri nova dječja igrališta, milijun kuna za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih vodnih građevina, a nešto manje od pola milijuna kuna predviđeno je za dogradnju javne rasvjete.

ZAGREB – U tekućoj školskoj, odnosno akademskoj godini Zagrebačka županija stipendirat će ukupno 158 stipendista, za što je osigurano 2.050.000 kuna. Uz 50 novih stipendista, stipendiranje nastavlja 108 stipendista od čega 53 učenika i 55 studenata iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Stipendija iznosi 500 kuna mjesečno za učenike i 1.000 kuna mjesečno za studente, a isplaćuje se za 12 mjeseci u godini. Zagrebačka županija ove je godine dodijelila i 21 jednokratnih novčanih pomoći za školovanje i to za 12 učenika po 3.000 kuna te za 11 studenata po 6.000 kuna. U ime Zagrebačke županije ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima, ovog petka, 21. prosinca 2018. godine potpisao je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Na Kineziološkom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta svečano je otvoreno geotermalno postrojenje zahvaljujući kojim se ustanova u potpunosti grije energijom dobivenom iz obnovljivih izvora. Riječ o geotermalnim izvorima vode koji se nalaze na području Mladosti u neposrednoj blizini zgrade Kineziološkog fakulteta. Temperatura vode je 80°C što je više nego dostatno za grijanje a, kako ističe dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, ulaganje u obnovljive izvore energije uvelike će pomoći fakultetu i zagrebačkom Sveučilištu prilikom aplikacije na europske fondove za izgradnju budućeg Zapadnog kampusa. „Iskreno se nadam da će nam to pomoći kako bi ostvarili što više bodova i bili korak našem cilju a to je početak izgradnje kampusa“, kazao je dekan Krističević.

ZAGREB – U tekućoj školskoj odnosno akademskoj godini Zagrebačka županija stipendirat će ukupno 158 stipendista, za što je osigurano 2.050.000 kuna. Uz 50 novih stipendista, stipendiranje nastavlja 108 stipendista od čega 53 učenika i 55 studenata iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Stipendija iznosi 500 kuna mjesečno za učenike i 1.000 kuna mjesečno za studente, a isplaćuje se za 12 mjeseci u godini. Zagrebačka županija ove je godine dodijelila i 21 jednokratnih novčanih pomoći za školovanje i to za 12 učenika po 3.000 kuna te za 11 studenata po 6.000 kuna. U ime Zagrebačke županije ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima, ovog petka, 21. prosinca 2018. godine potpisao je župan Stjepan Kožić

ZABOK – Pedesetak umirovljenika sudjelovalo je danas, 21. prosinca 2018. godine na godišnjoj izvještajnoj skupštini Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije održanoj u Zaboku na kojoj je donesen plan rada i financijski plan za iduću godinu, a pripadnici zlatne generacije tim povodom, iskoristili su priliku i za tradicionalno druženje. Matica, koja broji 8 600 članova, na godišnjoj razini dobiva 400 tisuća kuna iz županijskog proračuna, a ta sredstva raspoređuje po udrugama umirovljenika. – Više sredstava odvojit ćemo i ove godine za sportska druženja kako bi na taj način organizirali češća okupljanja i što više socijalizirali umirovljenike – istaknuo je predsjednik županijske Matice umirovljenika Nikola Capar. Pozivu na druženje odazvao se i župan Željko Kolar. – Drago nam je da županija ima dobru suradnju sa Maticom koja kontinuirano radi na poboljšanju statusa umirovljenika pogotovo onih sa malim mirovinama, ali rade i brojne programe za njihovo zdravlje te kvalitetniji i dostojanstven život – istaknuo je župan Kolar.

PAKRAC – Ratni veterani 54. samostalne bojne Čakovec – Klub Goričan pokrenuli su inicijativu da se na pakračkom bojištu postave spomen ploče poginulim pripadnicima bojne Marijanu Zadravcu Macanu, Josipu Žvorcu Risti, Branku Vrtariću Banciju, Draženu Grabaru Dadi i Francu Potočniku te Branku Marinčiću Đincu. Otkrivanje tri spomen ploče dragovoljcima, koji su poginuli u akcijama za oslobođenje Zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, održat će se u subotu, 22. prosinca 2018. godine.

STRAHONINEC – Otvorenje školske sportske dvorane i svečana sjednica Općinskog vijeća Strahoninec održat će se danas, 21. prosinca 2018. godine, s početkom u 17,00 sati. Svečanosti će prisustvovati župan Međimurske županije Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Održana je redovna godišnja skupština Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županija kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec koji su se osvrnuli na dobru suradnju s Društvom te članovima poželjeli puno uspjeha u daljnjem radu. O aktivnostima Društva u ovoj te planovima za narednu godinu, na skupštini je govorila predsjednica Radmila Funtek koja je naglasila kako je, među ostalim, u godini na izmaku Društvo organiziralo prvu biciklijadu kojom su se prikupljala sredstva za rad Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije.

VARAŽDIN – Rotary Club Varaždin 1181, organizira u subotu, 22. prosinca cjelodnevni program u atriju varaždinskog Starog grada, pod nazivom „LEDENI MEDVJEDIĆI UZ PLAVO SRCE VARAŽDINA“. Varaždinci će moći prvi put uživo vidjeti kako se rade skulpture od leda. Od 11,00 do 13,00 sati organizirat će se radionice za najmlađe, a od 14,30 do 17,30 akademski umjetnici Lila Herceg, Ivan Mladenović te Mihael Štebih izrađivat će ledene skulpture. U okviru programa pripadnici Udruge veterana 7. Gardijske brigade „Puma“ na varaždinskoj tržnici će u jutarnjim satima dijeliti pečene ribice, a sav prihod od donacija građana upotrijebit će se će za navedenu akciju, dok na kraju dana, od 20,00 sati u podrumskoj sceni HNK, u klubu ZVONIMIR ROGOZ, „Pume“ organiziraju rock koncert.

KLANJEC – Kruna blagdanskih događanja u Klanjcu bit će kao i svake godine tradicionalni božićno-novogodišnji koncert KUD-a „Antun Mihanović“ u subotu, 22. prosinca u 18,00 sati u Sportskoj dvorani Osnovne škole. Kao i svake godine kulturni amateri iz Klanjca i okolnih sredina pripremaju malu retrospektivu svog godišnjeg umjetničkog stvaralaštva, pa će tako uz KUD- „Antun Mihanović“, nastupiti i Pjevački zbor „Naša lipa“ iz Tuhlja, Pjevački zbor „Đuro Prejac“ Desinić, Puhački orkestar „Lipa“ iz Tuhlja, Klapa Brv, Učiteljski vokalni sastav „Svaka treća Petra“ , solist Igor Siročić i Božićni bend i mlada sopranistica Lucija Jelušić. Za vrijeme koncerta u prostoru škole za djecu će biti organizirana vesela igraonica, a nakon koncerta Grad Klanjec i gradonačelnik Zlatko Brlek priređuju tradicionalno božićno-novogodišnje druženje za građane i posjetitelje koncerta.

loading