Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 21.-22.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Biskupi Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale situacija vezane uz koronavirus donijeli su privremene mjere. Tako se sve svete mise, slavlja sakramenata, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima. Kako se navodi u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije svećenici slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Crkve za vrijeme trajanja epidemije bit će otvorene isključivo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti te istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra. Uz to, crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

ZAGREB – Raspisan je javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Ova nagrada dodjeljuje se svake godine za prethodnu školsku godinu jednom učeniku od 5. do 8. razreda osnovne škole te jednom učeniku od 1. do 4. razreda srednje škole u Gradu Zagrebu koji je svojim djelovanjem iznimno pridonio afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Prijedlog, odnosno kandidaturu za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost mogu podnijeti osnovne i srednje škole u Gradu Zagrebu do 9. travnja skupštinskom Odboru za javna priznanja.

ZAGREB – Prijatelji životinja i ostale udruge Mreže za zaštitu životinja apeliraju na sve da, u situaciji zaraze korona virusa, koja od svih zahtijeva još veću odgovornost, mislimo i na kućne ljubimce, ali i na životinje u skloništima čije udomljavanje je sada otežano te na one napuštene. Zaključuju da je, osim skrbi za svoje kućne ljubimce, dobro upravo sada pokazati društveno odgovorno ponašanje i odlučiti se na udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje.

ZAPREŠIĆ – Zbog proglašenja epidemije, u skladu s preporukama, gradska uprava Zaprešića i službe zaprešićke ispostave Zagrebačke županije ne primaju stranke do 01. travnja. Zahtjeve i druge dokumente građani mogu dostaviti putem pošte na adresu Grad Zaprešić, Nova ulica 10 ili elektroničkom poštom na adrese vrendulic@zapresic.hr i akukec@zapresic.hr. Uz to rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu poticaja produljuje se do 30. travnja ove godine.

NOVI MAROF – Osobe starije dobi, koje žive u samačkom kućanstvu, a nemaju bližeg člana obitelji mogu se za dostavu lijekova i osnovnih živežnih namirnica javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof na broj telefona 611 401 u vremenu od 7,00 do 15,00 sati ili na dežurni broj 099 264 7700. Iz Grada Novi Marof apeliraju na građane da ne zovu ukoliko nisu u pitanju osnovne životne potrebe.

ČAKOVEC – Korisnici Pučke kuhinje s područja Grada Čakovca i dalje će moći koristiti usluge restorana „KTC“ u Čakovcu. Naime, ovaj će ugostiteljski objekt biti otvoren isključivo za postojeće korisnike Pučke kuhinje i to svakog radnog dana od 8,30 do 10,00 sati. Korisnici trebaju kod ulaska obvezno obaviti dezinfekciju i držati razmak od dva metra između korisnika. Restoran će sve dok traju mjere, pripremati i posluživati samo jednu vrstu hrane. Čakovečka Pučka kuhinja trenutačno ima 56 korisnika.

OROSLAVJE – Izdvojena ordinacija Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, koja prihvaća pacijente koji su bili u kontaktu s oboljelima ili smatraju da su i sami zaraženi koronavirusom, radi u ambulanti u Oroslavju. U ostalim ordinacijama Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije rad s pacijentima sveden je na minimum, odnosno glavnina stvari, osim žurnih slučajeva, obavlja se telefonski.

KOPRIVNICA – Koprivnički Dječji vrtić Tratinčica zatvoren je zbog situacije s koronavirusom, a radi samo centralni objekt na Trgu podravskih heroja gdje se smještaju djeca jasličkog i vrtićkog uzrasta. Dezinficiran je u potpunosti cijeli prostor, igračke i sve didaktike, a osoblje je podijeljeno u dvije smjene kako bi ih bilo što manje u istom trenutku u jednom objektu. Što se tiče plaćanja, prema riječima ravnateljice Ide Šipek, cijena će biti umanjena, odnosno roditelji će imati pravo na umanjenje od sedam kuna po danu, kao i što im se umanjuje boravak djeteta u vrtiću kad je duže bolesno.

BJELOVAR – Opća bolnica Bjelovar poduzela je dodatne mjere za prevenciju širenja zaraze koronavirusom, ali i za liječenje mogućih pacijenata zaraženih ovim virusom. Bjelovarska je bolnica postavila trijažne šatore u krugu bolnice, a osiguravaju se i opremaju dodatni prostori za opservaciju pacijenata sa sumnjom na koronavirus. U krug bolnice ulazi se na dva ulaza: jedan kod porte, a drugi od strane parkirališta te se na ulazima provodi kontrola ulaska u bolnicu i potrebna trijaža.

VARAŽDIN – Gradski muzej Varaždin je zbog koronavirusa privremeno zatvoren za posjetitelje, ali za njih organizira razgledavanje muzejskog postava u virtualnom prostoru. Pod geslom Fizički zatvoreni, virtualno dostupni, na facebook stranicama muzeja objavljivat će se male tematske izložbe s predmetima iz fundusa muzeja. Serijal je počeo temom o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama, borili s epidemijama i liječili od različitih boleština, što ilustriraju izdvojeni predmeti, koje će objavljivati idućih dana. Prvu temu obradila je Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a.

loading