Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.-22.04.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Svojom novom predstavom „Idemo uživo“ Igor Mešin i Rene Bitorajac zatvorili su u subotu, 21. travnja 2018. godine ovogodišnji 11. Glumački festival u Krapini, popularni GFUK. Predstava se temelji na njihovom glumačko – voditeljskom iskustvu s televizije, kojeg su prenijeli na pozornicu, a publika u krapinskoj Festivalskoj dvorani imala ju je priliku vidjeti i prije zagrebačke premijere. Tijekom proteklih 17 dana izvedeno je 30 atraktivnih predstava s poznatim glumačkim imenima, a osim predstava u Krapini, „GFUK i po Zagorju“ i ove je godine sa šest predstava obišao brojne gradove i općine u Hrvatskom zagorju. Riječ je o 25 mjesta  u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i u dijelu Varaždinske te Zagrebačke županije.

ZAGREB – U srednjovjekovno selo u kojem se bore vitezovi i nad kojim prelijeću zmajevi pretvorit će se se u subotu i nedjelju,  21. i 22.  travnja 2018. godine, Zagrebački park Ribnjak. Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program u srednjovjekovnoj atmosferi, ZmaJurjevo će oživjeti povijest  i pružiti autentično iskustvo srednjovjekovnog života. Tu su zanimljivi sadržaji poput radionica kaligrafije, heraldike i izrade drvenih štitova, akrobatske radionice i lutkarske predstave, streličarstva te čitanja bajki i prigodnih igara, među kojima su i potraga za zmajevim jajima, bacanje potkove, nošenje krumpira na glavi i skakanje u vreći. Večernji sati rezervirani su za predstavu o legendi borbe sv. Jurja u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba uz pratnju vokalnog ansambla za ranu glazbu Minstrel i svjetlosne efekte. Posjetitelje očekuje i projekcija letećeg zmaja i simbolično paljenje jurjevskog krijesa.

ZAGREB – „ČISTO MEĐIMURSKO“ naziv je manifestacije kojom se Međimurska županija ove subote, 21. travnja 2018. godine predstavlja na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Do 16,00 sati na 35 štandova predstavlja se sva ljepota i bogatstvo međimurske kulture, etno baštine, turističke ponude, raznovrsne gastro i eno ponude te proizvoda OPG-ova i poduzetnika Međimurske županije. Manifestaciju čiji je organizator Međimurska županija, a partner Zavičajno društvo Međimurje otvorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman.

DESINIĆ – Spomen bista poginulom zagorskom branitelju, tigru Božidaru Brumenu, otkrivena je  danas, 21. travnja 2018. godine na središnjem trgu u Desiniću. Oko 11 i pol tisuća Zagoraca prošlo je kroz razne postrojbe Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskoga rata, a 89 ih je izgubilo život u ratu. Među njima bilo je i preko 400 Tigrova, od kojih je život na oltar Domovine položilo njih 30. Među njima, bio je i tada 19. godišnji mladić Božidar Brumen, rečeno je na prigodnoj svečanosti, koju su svojim dolaskom uveličali brojni gosti, među kojima i saborski zastupnici Marko Vešligaj i Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolara i ministar branitelja Tomo Medved. Ministar je zajedno s majkom Božidara Brumena, Božicom Brumen, otkrio spomen bistu naglasivši kako se nada da će ona biti svojevrstan svjetionik mladima kada se suoče sa životnim teškoćama. Ministar Medved danas je u Desiniću braniteljima uručio i odlikovanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Redom hrvatskog trolista odlikovano je dvoje, a Redom hrvatskog pletera petero branitelja.

KRAPINA – Prijem za Baybarsa Altuntaşa, predsjednika Svjetskog foruma poslovnih anđela, ove nedjelje, 22. travnja 2018. godine, u svom uredu u Krapini upriličio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Baybars Altuntas je uspješan poduzetnik, poslovni anđeo, potpredsjednik Europske trgovinske asocijacije za poslovne anđele, seed projekte i druge dionike na tržištu u ranoj fazi razvoja, predsjednik Udruge poslovnih anđela Turske, svjetski ambasador poduzetništva za Tursku i zemlje Balkana, dobitnik nagrade „Best Individual“ u Europi.

ZAGREB –  Akciji Udomljavanje je fora, koju organiziraju Grad Zagreb – Ustanova Zoološki vrt i Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec u suradnji s udrugama Prijatelji životinja, Suncokret-OLJIN i Noina arka, na Trgu bana Jelačića,  ove subote, 21. travnja u prijepodnevnim satima pridružio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prva ovogodišnja akcija održana je  s ciljem poticanja udomljavanja napuštenih životinja i odgovornog postupanja vlasnika prema kućnim ljubimcima. Zagrebački gradonačelnik naglasio je kako u društvu treba više međusobne tolerancije onih koji vole i imaju kućen ljubimce s onima koji nisu ljubitelji životinja. Najavljena su i dva nova prijedloga Nacrta odluke o kućnim ljubimcima grada Zagreba kojim će se tražiti trajna sterilizacija ljubimaca te uvođenje redarstva za životinje koje će pojačano kontrolirati mikročipiranje.

KUMROVEC – Diljem Zagorja ovog će vikenda oživjeti Jurjevski običaji. Naime, 23. travnja se obilježava Jurjevo, kada se slavi dolazak proljeća i simbolički rastaje od zime. Posebno zanimljivo bit će u Muzeju Staro selo u Kumrovcu, gdje se u sklopu programa ‘“Ophodi Jure zelenog“ u subotu 21. travnja 2018. godine, organizira niz sadržaja; prezentacija tradicijskih obrta, Ophodi Jure zelenog uz prikaz jurjevskih običaja Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca, nastup KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice i Etno udruge Zipka iz Kumrovca, otvorenje izložbe „Nema gazde bez duboke brazde“ te prikaz tradicijskog oranja plugom i paljenje jurjevskog krijesa.

KOPRIVNICA – U akciji „Roditelji, čitajte nam u vrtiću“ koju su proveli koprivnički Ogranak Hrvatskog čitateljskog društva, Knjižnica „Fran Galović“ i koprivnički vrtići, sudjelovalo je 70-ak roditelja, ali i baka i djedova te ostalih članova obitelji. Oni su gostovali u vrtićkim skupinama koje polaze njihova djeca te čitali priče na veliku radost 500-tinjak mališana koliko je sudjelovalo u akciji. Akcija je organizirana kao dio kampanje „Čitaj mi!“, kojoj je cilj poticati roditelje i druge odrasle osobe da čitanjem naglas djetetu započnu već od njegovog rođenja.

VARAŽDIN – Izložba fotografija hrvatskoga renomiranog i višestruko nagrađivanog autora Ive Pervana,  otvorena je u palači Herzer u Varaždinu u sklopu progama Srijeda u muzeju. Već naziv izložbe  „Svijet kukaca kroz objektiv Ive Pervana“ otkriva kako  su u tematskom fokusu autora entomološke zbirke Gradskog muzeja Varaždin. Izložbu čini 35 ispisa fotografija na platna velikih formata, a njenu je realizaciju financijski potpomoglo Ministarstvo kulture RH. Otvorenje je večeras u 19 sati, a izložba će za razgled ostati otvorena do 7. lipnja.

ZAGREB – Trideset i peti kros Sportskih novosti, jedna od najmasovnijih utrka za sve generacije, koji će biti održan u subotu, 21. travnja 2018. godine na Bundeku, okupit će u Prvenstvu Hrvatske osnovnih i srednjih škola RH-a oko 4.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz 21 županije, oko tisuću studenata, te po prvi puta rekreativce u utrci građana.  Program natjecanja započinje od 09,00 sati utrkom građana na 4 km, a kako je istaknula ambasadorica trčanja u prirodi, najbolja hrvatska trkačica, Matea Parlov cilj je omasovljenje ljudi, posebice mladih  bavljenjem sportom. Pokrovitelji utrke su Hrvatski atletski savez i Grad Zagreb.

ČAKOVEC – U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, ove nedjelje, 22. travnja 2018. godine, u 09,00 sati startat će tradicionalna biciklistička utrka BIMEP “Biciklom međimurskim putevima”. Riječ je o sportsko- rekreacijskoj manifestaciji koja se odvija na području cijelog Međimurja već 12 godinu zaredom, a svake godine u nju se uključi više od tri tisuće biciklista i rekreativaca. Organizatori BIMEP-a su Međimurski savez sportske rekreacije “Sport za sve” i Međimurska županija, no u provedbu manifestacije uključit će se i Turistička zajednica Međimurske županije, gradovi i općine, Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu  i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije te Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

ZAPREŠIĆ –  Smotra puhačkih orkestara Zagrebačke županije na kojoj će nastupiti najbolji županijski orkestri bit će održana u nedjelju, 22. travnja 2018. godine, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. Domaćin 32. Smotre, koja počinje od 15,00 sati  je Puhački orkestar Zaprešić.

 

 

 

loading