Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.-22.09.2019.

Posted in Vijesti

IVANIĆ GRAD – Zagrebačka županija nastavlja s tradicijom otvaranja novih školskih objekata na svom području početkom svake školske godine. Tako je početak ove školske godine 2019./20. obilježila svečanim otvorenjem nove školske sportske dvorane Osnovne škole Posavski Bregi u Ivanić-Gradu, projektu vrijednom 16 milijuna kuna. Jednodijelna dvorana u potpunosti je opremljena i u njoj će se sportom baviti 159 učenika škole. Osim dvorane u prizemlju, napravljena je i manja dvorana u suterenu prikladna za borilačke sportove i korektivnu gimnastiku. „Ulaganje 40 posto proračuna u obrazovanje pokazuje kako se u Zagrebačkoj županiji ne priča kako je obrazovanje važno i kako su djeca budućnost nego se to pokazuje djelima“, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Osim izgradnje i opremanja odgojno-obrazovnih institucija, Zagrebačka županija uskoro planira započeti 62 milijuna kuna vrijednu energetsku obnovu pet škola, Osnovne škole Posavski Bregi i Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu, srednje škole u Vrbovcu i Velikoj Gorici te Područnu škola Rakov Potok.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bezautomobila, u nedjelju, 22. rujna na Zrinjevcu će biti održana biciklijada Zagrebačka žbica. Tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama ove se godine održava 19. put, a za cilj ima promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. Vožnja kreće u nedjelju, 22. rujna, od 12,00 sati iz parka Zrinjevca te će se odvijati u redovnom prometnom režimu uz policijsku pratnju na biciklima.

ČAKOVEC – Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Trgu Republike u Čakovcu u subotu, 21. rujna 2019. godine,  od 10,00 do 11,30 sati, građanima će biti podijeljene poruke nenasilja, kako starijih tako i najmlađih. Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, Međimurske županije, gradova i općina, kao i Koordinacija za ljudska prava Međimurske županije građane su pozvali na ovu akciju, kako bi zajedno poslali što snažniju poruku „STOP NASILJU“.

KRIŽEVCI – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom HERA, Policijskom postajom i Centrom za socijalnu skrb Križevci organizira Javnu akciju povodom obilježavanja 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koju će provesti sutra, u subotu, 21. rujna 2019. godine na križevačkom Strossmayerovom trgu od 10,00 do 11,00 sati. Tijekom akcije građani će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelj, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te će se dijeliti leci i edukativni materijali svih sudionika akcije.

ZAGREB – Izložba Zdenka Pozaića naziva „Otisci poezije i glazbe“ bit će otvorena ove subote, 21. rujna u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ od 12 sati. Izložba će se moći razgledati do 13. listopada.

VARAŽDIN – Varaždinska županija i općina Vidovec mogu se pohvaliti Udrugom vinogradara i voćara Sv. Antun iz Tužna, čiji članovi volonterskim radom obrađuju vlastiti vinograd. Članovi udruge pokrenuli su i projekt “Sedi na bic i skoči do goric” s ciljem razvoja sinergije zdravog života i druženja u prirodi. U njihovom vinogradu Lukavečki risnjaki održat će se u subotu, 21. rujna od 10,00 sati prva županijska berba grožđa. Berbi će se od priključiti i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

KLANJEC – Izložba “Marina Cvitić – rodovi predaka”, u okviru manifestacije “Uz Mir za mir 2019.”, pod pokroviteljstvom Krapinsko- zagorske županije otvorena je u klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića. Radi se o dugogodišnjem programu Galerije koji se organizira povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, u sklopu kojeg se predstavljaju kiparski radovi koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik “Mir” u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Time se na primjeren način nastoji pridonijeti širenju mirotvornog duha te se omogućava komparacija različitih likovnih govora. Autor ovogodišnje izložbe je povjesničar umjetnosti Davorin Vujčić.

SVETI IVAN ZELINA – Manifestacija Četiri godišnja doba književnosti: Jesen i Zelina – književni festival bit će održan ovog vikenda, 21. i 22. rujna, u zelinskoj dvorani Kraluš.

BJELOVAR – Bjelovar će ove subote, 21. rujna 2019. godine, ponovno postati mjesto okupljanja trkača iz cijele Hrvatske jer se održava 2. Bjelovar Fun Run. Utrka će se u središtu grada održati od 18,00 sati sa startnom na bjelovarskom korzu, a ovoga puta trčat će se tri utrke: na 5 i 10 kilometara, te štafeta 4×2,5 kilometra. Organiziran je i bogat popratni zabavni program, a potporu cjelokupnom programu pruža Grad Bjelovar.

loading