Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21-22.10.2017.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Tržnicu u Bedekovčini u subotu, 21. listopada 2017. godine ispunili su brojni OPG-ovi i udruge, njih više od 20, koji su ove jesenske dane obogatili ponudom plodova jeseni i proizvodima svojih ruku. Već tradicionalni Sajam OPG-ova i udruga organizirali su općina Bedekovčina i njeno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, povodom Međunarodnog dana ruralnih žena. Sajam OPG-ova i udruga otvorio je, ističući veliku ulogu ruralnih žena, ali i žena u vođenju zagorskih gradova i općina, gdje ih je gotovo polovica na raznim dužnostima, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – I ovaj sajam je pokazao sve bogatstvo ponude i kvalitetu proizvoda zagorskih OPG-ova kojima mi u Županiji moramo pomoći u brendiranju i promociji, a ovakvi sajmovi su najbolja prilika za to – istaknuo je župan Kolar, najavljujući nastavak mjera poticanja ruralnih područja Zagorja. Osim u Bedekovčini slične su manifestacije, u znaku zagorske jeseni održane su u mnogim sredinama, primjerice Desiniću, gdje je sve u znaku jabuka i na tradicionalnom gljivarenju u Stubičkim Toplicama.

ZAGREB – Sajam „Proizvođači suvenira grada Zagreba-Zagrebu“ održava se od 21. do 29. listopada 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Na ovom već tradicionalnom sajmu Udruženja obrtnika grada Zagreba, svoje proizvode izrađene u vlastitoj radionici, predstavit će desetak obrtnika – članova UOGZ u 10 kućica. U šarolikom asortimanu, između ostalog, naći će se i ručni radovi od drva, tkanine i keramike, neobične minijature u konzervama, keramike s autentičnim motivima grada Zagreba i njegovim znamenitostima te mnoštvo drugih zanimljivosti. Cilj sajma je promocija struke i poticanje razvoja autohtonog zagrebačkog suvenira kroz istovremeno obogaćenje turističke ponude grada Zagreba.

ZAGREB – Izvedbom predstava „Gastarbajeterski Božić“ u petak 20. listopada 2017. godine otvoreni su šesti Bobijevi dani smijeha koji do sljedeće nedjelje 29. listopada donose 11 naslova. Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez istaknuo je kako sve predstave imaju zajednički nazivnik; smijeh što bi legendarnog glumca Josipa Marottia – u čiji se spomen festival i održava, sigurno veselilo. U subotu 21. listopada 2017. godine na pozornici Histrionskog doma od 20,00 sati igra predstava Miris lovine u produkciji Teatra Moruzgva, a u nedjelju 22. listopada na rasporedu je praizvedba predstave „Frizeraj“. Predstava je kako ističe režiserka Maja Katić spoj kazališta i glazbe koji će kako je rekla oduševiti mnoge. Za potrebe Frizeraja napisano je deset originalnih songova. Osim Jasne Jozić u predstavi igraju Jutica Hotka, Damir Horvat i Lovro Šicel – redom svi glazbenici. Praizvedba „Frizeraja“ na rasporedu je od 20,00 sati u Histrionskom domu.

SAMOBOR- Grad Samobor ovog vikenda slavi 775. rođendan. Tim povodom svečana sjednica Gradskog vijeća održana je ove subote, 21. listopada 2017. godine u novouređenom Centru za mlade Bunker. Čestitke uz Dan grada Samobora uputili su; izaslanik Predsjednika Vlade RH-a Davor Ivo Stier, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i predsjednik županijske Skupštine Mihael Zmajlović. Grad Samobor ima najnižu stopu poreza i nema prirez, svi poduzetnici proizvodnih djelatnosti koji investiraju u gradu oslobođeni su komunalnih davanja, u svih 80-ak naselja na području grada intenzivno se uređuje komunalna infrastruktura, sanirano je odlagalište otpada, a značajna sredstva povlače se iz strukturnih EU fondova, istaknuo je, čestitajući Samoborcima Dan grada, gradonačelnik Krešo Beljak najavivši među ostalim i izgradnju zatvorenog bazena. Ovom prigodom izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač uručio je Odlikovanje Predsjednice pripadniku 151. samoborske brigade HV Franji Bašiću te su uručene i dvije gradske nagrade za životno djelo, pet plaketa i pet nagrada Grada Samobora.

ZAGREB – Završnica 40. Smotre folklornih amatera grada Zagreba održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 22. listopada 2017. godine s početkom u 19,00 sati. Smotra ima obljetnički karakter, a izvodit će se koreografije koje su ocijenjene kao najbolje praizvedbe. Cijela Smotra kao i koncert u organizaciji su Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba.

ZAGREB – Osmu godinu za redom, na zapadnoj strani Trga bana Josipa Jelačića desetak zagrebačkih proizvođača suvenira izlaže svoje proizvode u sklopu već tradicionalnog sajma Proizvođači suvenira grada Zagreba-Zagrebu. Sajam je zajednički projekt Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba. Na sajmu su izloženi ručni radovi od drva, tkanine i keramike kao i nezaobilazni medenjaci i licitarska srca, prigodni svijećnjaci, ručno oslikani predmeti od stakla i keramike s motivima grada Zagreba. Sajam kao i svake godine do sada ima punu podršku Grada Zagreba, a svečano ga je otvorio i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Zagrepčani, ali i brojni turisti rukotvorine proizvođača suvenira mogu razgledati i kupiti na Trgu bana Jelačića do nedjelje 29. listopada.

ZAGREB – Dan bez mobitela u prometu bit će obilježen ove subote, 21. listopada 2017. godine na Cvjetnom trgu. Prema nekim istraživanjima u Hrvatskoj 91 % vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 % biciklista s mobitelom pedalira, a 50 % pješaka je koristi mobitel, dok prelaze prometnicu. Upravo zato, kako bi se potaknulo ljude da ne koriste mobitel u prometu održava se ova akcija u sklopu koje je osmišljena mobilna aplikaciju koja prima pozive, evidentira ih i pozivateljima SMS-om javlja da je korisnik mobitela upravo za volanom te da će im poziv biti uzvraćen.

ZAGREB – Besplatna radionica „Svijet enciklopedije u malom – izrada suvenira“ ove subote, 21. listopada 2017. godine održat će se u Hrvatskom školskom muzeju od 10,30 sati. Uz to, u tijeku je izložba „Kad bi drveće hodalo : Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“  u sklopu koje je organizirana besplatna likovna radionica Skočidrvo, s početkom u 15,30 sati. Izložba „Kad bi drveće hodalo“ ostaje otvorena do 29. listopada 2017. godine

ZAGREB – Radionica „Punom parom“ u sklopu ciklusa radionica – Veliki izumi za male ljude – bit će održana u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla ove subote, 21. listopada 2017. godine od 10,00 do 11,30 sati. Voditelj radionice glumac Marko Makovičić povest će posjetitelje na put u vrijeme kada su parni strojevi bili glavni izvor pogonske energije. Program je namijenjen djeci od 6 do 10 godina.

SESVETE – Jubilarna 30. izložba gljiva koju organizira Gljivarsko društvo Sesvete bit će održana u Muzeju Prigorja Sesvete ove subote i nedjelje, 21. i 22. listopada 2017. godine od 9,00 do 19,00 sati. Na izložbi će biti prikazani aranžmani gljiva poredani po rodovima i vrstama s imenom na narodnom i latinskom te podaci o kakvoći.

MARIJA GORICA -Tradicionalna „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Mariji Gorici održat će se ove subote, 21. listopada 2017. godine ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Manifestacija se održava devetu godinu za redom te će i ove godine imati natjecateljski karakter – ocjenjivat će se najbolje slatke i slane štrudle, odnosno štrukli. Posjetitelje očekuju besplatne degustacije kao i zabavni te kulturno-umjetnički program. „Štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu“ organiziraju udruge „Marijagorička zipka” i „Trsje”, uz podršku Zagrebačke županije, sa željom da se predstave tradicionalni i domaći proizvodi ovog kraja.

IVANIĆ GRAD – Dvadeset i šesta godišnjica povijesnog preleta Rudolfa Perešina obilježit će se polaganjem vijenaca na bistu Rudolfa Perešina ove nedjelje, 22. listopada 2017. godine s početkom u 10,00 sati u Ivanić-Gradu.  Inače, 13. Memorijal Rudolfa Perešina održava se od 19. do 22. listopada 2017. godine u Ivanić-Gradu.

ZAPREŠIĆ – Obilježavanje Dana grada Zaprešića – Dana Jelačića završava  ove subote, 21. listopada koncertom koji će u crkvi svetog Ivana Krstitelja održati Zagrebačka filharmonija koja je početkom tjedna oduševila publiku u Beču i Klagenfurtu. Koncert počinje  u 19,30 sati.

VARAŽDIN- Svečanost obilježavanja početka rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije iz područja matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije i novih tehnologija u ovoj školskoj godini održana je u subotu, 21. listopada u školskoj sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu. Centri izvrsnosti u Varaždinskoj su županiji pokrenuti još 2007. godine, a sustavni rad s učenicima u posljednjih 12 godina  osim podizanja razine znanja  donio je i sjajne rezultate na brojnim državnim I međunarodnim natjecanjima. Svečanosti povodom otvaranja Centara izvrsnosti prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak i pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu Miroslav Huđek. Ove školske godine u radu Centara izvrsnosti sudjelovat će ukupno 834 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 115 mentora.

ČAKOVEC – Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ deset godina postojanja obilježiti će svečanošću ove subote, 21. listopada 2017. godine u Centru za kulturu Čakovec s početkom 17,00 sati. Program obilježavanja godišnjice ostvarit će se uz sudjelovanje Ansambla Kalinka, Gradskog pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski, KUD-a Žiškovec i Ukrajinske folklorne skupine “Andrij Pelih” Šumeće. Proslava će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je udruzi uputila pismo u kojem svim članovima čestita na desetogodišnjem uspješnom radu u očuvanju ruskog jezika i kulture te na povezivanju kultura između ruskog i hrvatskoga naroda.

KRIŽEVCI – Otvoren je natječaj za 7. Susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u organizaciji križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju za duhovno, književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini za djecu osnovnih škola. Tema radova  ove je godine Majka. Natječaj je otvoren do 15. prosinca, a najuspjeliji radovi prema ocjeni stručnog suda bit će nagrađeni i javno izvedeni u Križevcima 21. travnja 2018. godine.

loading