Skip to content

Vijesti Radija Kaj 21.-22.12. 2019.

Posted in Vijesti

KLANJEC – Kulturni amaterizam u svom punom sjaju, već niz godina dolazi do punog izražaja u ovo predbožićno vrijeme na tradicionalnom božićnom koncertu KUD-a „Antun Mihanović“ u Klanjcu. Ovogodišnji koncert će biti održan ove subote, 21. prosinca 2019. godine, s početkom u 18,00 sati, u dvorani Osnovne škole, a da se zaista radi o kruni blagdanskih događanja dokazat će više od 200 amatera iz Klanjca i okolnih sredina koji će prezentirali retrospektivu svog godišnjeg umjetničkog stvaralaštva.

ZAGREB – Svečani koncert povodom obilježavanja 50 godina umjetničkog djelovanja Zlatka Viteza – VITEZOVIH PEDESET LET bit će održan u Histrionskom domu u subotu, 21. prosinca 2019. godine od 20,00 sati. Na koncertu će nastupiti Zlatko Vitez, Zvonko Presečki i Histrion band, kao i gosti iznenađenja, poznati glumci i glazbenici.

ZAGREB- Grad Zagreb otkupio je zemljište od DIOKI d.d. u stečaju površine 96.136 četvornih metara vrijednosti 36,5 milijuna kuna te je u rujnu ove godine potpisan Ugovor o javnoj nabavi za izradu Studijsko projektne dokumentacije vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna za izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ove je subote, 21. prosinca obišao lokaciju na kojoj će se graditi sortirnica kada građevinska lokacija bude ishođena u rujnu iduće godine. Riječ je sortirnici kapaciteta od 100 tisuća tona godišnje za frakcije papira plastike, metala i drugih, a za čije će se sufinanciranje prijaviti na natječaj Ministarstva nakon što se u travnju 2020. godine dobije lokacijska dozvola. Nastavlja se i treća faza pročistača, pa će mehaničko biološki dio biti nadograđen kemijskom komponentom- istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Kako je najavila predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban sva infrastruktura kanti i vrećica do sredine siječnja bit će uručena građanima, a onda se kreće i s intenzivnom edukacijom o odvojenom odlaganju otpada. – Svatko od nas mora krenuti od sebe i raditi na sortiranju odlaganja otpada na kućnom pragu, kako bi cijela platforma sustava otpada kroz tri godine funkcionirala u gradu za dobrobit svih Zagrepčana- zaključio je gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Ugovori s novih 20 stipendista, potpisao je ove subote, 21. prosinca 2019. godine, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Dodijeljeno je pet učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja i 15 studentskih stipendija, prema socijalnom kriteriju te kriterijima izvrsnosti i deficitarnosti. – Moram istaknuti da iz godine u godinu povećavamo broj stipendija, tako da smo 2013. imali 49 stipendija, za što je u proračunu bilo izdvojeno 260 tisuća kuna, dok je ove godine s ovim stipendistima s kojima smo sad potpisali ugovore, ukupno 73 stipendija, za što je izdvojeno 440 tisuća kuna, rekao je gradonačelnik Gregurović. Studentske stipendije iznose 700 kuna, a učeničke 350 kuna mjesečno i isplaćuju se deset mjeseci u godini, a učenici i studenti koji ostvare pravo na stipendiju, to pravo imaju do kraja svog školovanja, ako redovno završavaju godine, tako da se ne moraju više javljati na natječaje Grada.

VARAŽDIN – Donatorska akcija za Zakladu Vita na kojoj su građani mogli uživati u sarmi spravljenoj od autohtonog Varaždinskog zelja, održana je u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u subotu, 21. prosinca, u 10,00 sati. Donatorsku akciju organizirala je Zaklada Vita čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti. Marija Cafuk iz OPG-a Jurica Cafuk donirala je varaždinsko zelje, Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije pripremio je sarmu, a građani su mogli uživati i u programu kojeg je pripremilo Kulturno-umjetničko društvo Varaždinske Toplice.

KRAPINA – Bogata donacija ploča i CD-a od svih Festivala kajkavskih popevki, koje je Gradu Krapini poklonio Dubravko Sopek, krapinski radijski voditelj i urednik i član KUD-a Ilirci, predstavljena je ove subote, 21. prosinca 2019. godine, u krapinskoj Gradskoj vijećnici. – Tu je komplet svih ploča, svih kaseta i cd-a s krapinskog Festivala od 1963. do 2019. godine, koje sam skupljao od 1993. godine. Također, tu je i raritetni poklon svih koncertnih popevki koje su izvedene na Večerima Popevke za navek, Večer Arsena Dedića, Drage Britvića i iz 1984. koncert Zbora Hrvatske radio televizije, naglasio je Dubravko Sopek ističući kako je donio odluku da će to pokloniti Gradu, jer smatra da to mora biti dostupno svim građanima grada Krapine i županije, odnosno ljubiteljima kajkavske popevke. – Moja krilatica je, da ako je Županija “Bajka na dlanu“, onda je krapinski Festival glazbena bajka Krapine, županije i cijelog govornog kajkavskog područja, istaknuo je Sopek, kojem je veliku zahvalu uputio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Dubravko Gradu poklanja jednu uistinu vrijednu zbirku, koja se možda ne može mjeriti u nekom novčanom iznosu, ali ima nemjerljivu kulturnu i povijesnu vrijednost za Grad.

ZAGREB – Folkloraši iz Kulturno prosvjetnog društva „Sveta Klara“ u subotu 21. prosinca 2019. godine od 19,00 sati u Društvenom domu u Svetoj Klari priređuju svoj tradicionalni božićni koncert ove godine nazvanim ˝Kako je Djed Mraz ukrao Božić? Uz folklorni zbor, tamburaše i njihov brojni pomladak gosti koncerta su KUD „Dika“. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

ZAGREB – Izložba fotografija Igora Tomljenovića koju pod nazivom NEBESKI KORNATI organizira Nacionalni park Kornati kao humanitarni događaj u vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se u subotu, 21. prosinca 2019. godine na Vidikovcu Zagreb 360°, na vrhu Zagrebačkog nebodera. Izložba je prodajna pa će zainteresirani imati priliku kupiti umjetničke fotografije veličine 50×70 cm reproducirane na dva načina: na platnu i na easydot nanofolio materijalu koji se aplicira na bilo koju glatku površinu i može se premještati, skidati i lijepiti, puno puta. Sav se prihod donira SOS Dječjem selu Hrvatska.

IVANIĆ GRAD – Zimski piknik na Zelenjaku u Ivanić Gradu uz bogat zabavni program za mlade bit će otvoren ove subote, 21. prosinca 2019. godine od 16,00 sati. Program se svakodnevno održava do 1. siječnja 2020.

ZAPREŠIĆ – U zaprešićkoj Gradskoj knjižnici Ante Kovačića do kraja prosinca može se pogledati kako izgledaju slike inspirirane anđelima Vere Antolić, svestrane umjetnice iz Zagreba. Do sada je imala 32 samostalne i skupne izložbe te je sudjelovala na umjetničkim susretima i likovnim kolonijama u Hrvatskoj. Uz to, stand up komediju „Sve“ Gorana Vugrinca može se pogledati u velikoj dvorani POU Zaprešić ove nedjelje, 22. prosinca 2019. godine od 19,00 sati.

MARIJA BISTRICA – Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavljena je i ove godine, s još raskošnijim programom koji se provoditi kroz četiri tematska vikenda. Ovaj vikend je Vikend adventskih običaja, u sklopu kojeg se, u subotu 21. prosinca 2019. godine na Trgu pape Ivana Pavla II. od 16,00 sati organizira svečanost proglašenja pobjednika nagradnog natječaja „K suncu prosi svaka roža“, uz glazbeni program. U Domu kulture od 19,00 sati na repertoaru su Salonski plesovi s Paulinom Krizmanić, predstava „Princeza Louise“, KUD Lobor te Adventsko kino. U nedjelju, 22. prosinca, na Trgu pape Ivana Pavla II. od 10,00 sati je svečanost paljenja četvrte adventske svijeće, a od 10,15 do 16,00 sati organizira se tradicionalni adventski (do)ručak, kreativna radionica „Mirisni sapuneki i anđeleki“ te glazbeni program.

IVANEC – Motorizirana povorka djedova božićnjaka članovima ivanečkog Motokluba Jal, i ove će godine darivati najmlađe sugrađane. Djedice će na motorima te u prepoznatljivom stilu na ivanečku špicu stići u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine, u 13,30 sati. Slijedom dugogodišnjeg običaja, u nabavi darova (300 slatkih vrećica) i ove je godine pomogao Grad Ivanec pa su svi klinci pozvani da dođu po svoj paketić i na veselo druženje s motoriziranim djedovima. Odrasle čeka druženje i razgledavanje voznog parka uz eno i gastro ponudu.

ČAKOVEC – U znak zahvale za prenošenje znanja mlađim generacijama, u zgradi Scheier u Čakovcu održan je prijem umirovljenih djelatnika obrazovnih institucija iz Međimurske županije. Župan Međimurske županije Matija Posavec, tradicionalno je, sa suradnicima, nagradio one koji su svoj radni vijek dali i utkali u odgoj i obrazovanje učenika. U protekloj godini umirovilo se 32 učitelja, nastavnika, edukatora, stručnih suradnika, tehničkog i drugog osoblja. – Svaki učenik ima neki talent, a učitelji su ti koji taj talent prepoznaju i oblikuju, što se u Međimurju ostvaruje jer u jednoj školskoj godini imamo više od 30 državnih prvaka, 2 svjetska prvaka i sudionike olimpijada – istaknuo je župan Posavec.

BJELOVAR – Bogat program pripremljen je za četvrti adventski vikend u Bjelovaru. U subotu, 21. prosinca 2019. godine u 10,00 sati nastupit će polaznici Dječjeg vrtića Osmijeh i najmlađe očekuje besplatna vožnja Veselom kočijom Djeda Božićnjaka, a u 11,00 sati na rasporedu je dječja predstava u selu Djeda Božićnjaka „Snježna priča male jele jedne zime bijele“, dok starije čeka prava zimska juha uz pozadinsku kulisu božićnih pjevača. Paljenje posljednje adventske svijeće je u 17,30 sati ispred katedrale Svete Terezije Avilske koje će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak dok je u 19,00 sati u Domu kulture scenski prikaz Bilogorske božićnice KUD-a Veliko Trojstvo. U nedjelju su na rasporedu dva koncerta, u 19,00 te u 20,00 sati.

STUBIČKE TOPLICE – Da su izuzetno zadovoljni godinom koja je na izmaku, istakli su čelnici Županijske organizacije Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti Krapinsko-zagorske županije na božićno-novogodišnjem druženju, sinoć, 20. prosinca 2019. godine, u Stubičkim Toplicama. – U svega nešto više od godinu dana, na području Krapinsko-zagorske županije, koja ima 32 jedinice lokalne samouprave, stranačke organizacije oformili smo u 21 gradu i općini, a do narednih parlamentarnih izbora plan nam je oformiti ih i u preostalih 11, navodi predsjednik županijske organizacije Stranke i potpredsjednik na nacionalnom nivou Anđelko Topolovec. Da imaju velike ambicije i očekivanja upravo od tih izbora potvrdio je i predsjednik Glavnog odbora stranke Luka Grabušić, a na druženju je bila i saborska zastupnica Marija Puh koja kaže da je ova godina  bila izrazito turbulentna, ali i ističe zadovoljstvo realiziranim. – U narednom razdoblju moramo nastaviti gurati planove za koje smo se izborili da ih podrži Vlada Republike Hrvatske, poput nastavka elektrifikacije pruge do Krapine i Đurmanca te nastavka gradnje brze ceste do Marije Bistrice, ističe Puh.

KOPRIVNICA – Na javnim gradskim parkiralištima kojima upravlja koprivnički Komunalac na Badnjak, 24. i Staru godinu, 31. prosinca neće se naplaćivati parkiranje, povodom nadolazećih blagdana. Također, prema odluci o parkiranju, na Božić i blagdan Svetog Stjepana te na Novu godinu i blagdan Sveta Tri kralja, parkiranje je besplatno.

loading