Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.4.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Na poziv gradonačelnika Zorana Gregurovića danas u Krapini, u službenom posjetu boravi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je prvo u Galeriji Grada Krapine razgledala 20. jubilarnu izložbu pisanica, a zatim razgovarala s domaćinima u Gradskoj vijećnici. U okviru boravka predviđen je posjet Gradskoj knjižnici Krapina,  povodom  obilježavanja Noći knjige, a ministrica Obuljen Koržinek će prisustvovati i otvorenju 10. jubilarnog Glumačkog festivala u Krapini.ZAGREB – Zagreb uskoro dobiva Spomenik domovini. Ugovor o izradi tehničke dokumentacije svečano je danas potpisan na budućoj lokaciji Spomenika domovini, na zelenoj površini između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradske uprave. autor Spomenika domovini. Autor projekta je arhitekt Nenad Fabijanić. Spomenik domovini te spomenik prvom hrvatskog predsjedniku, koji će biti izgrađen na križanju Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice činit će svojevrsnu nadogradnju zelene potkove grada Zagreba.

ZAGREB – Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droge potpisali su danas sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv konzumacije opojnih droga. Cilj zajedničkog projekta države i Grada Zagreba je provođenje preventivnih programa te rano otkrivanje ovisnosti budući kako sve veći broj istraživanja pokazuje povećanu zlouporabu opojnih sredstava među mladima. Kako je obitelj prva koja primijeti zlouporabu opijata, ovaj projekt je upravo usmjeren na roditelje.

ČAKOVEC – U čakovečkoj zgradi Scheier danas prijepodne je održana svečanost dodjele ugovora za potpore u turizmu Međimurske županije za ovu godinu. Ugovore vrijedne 250 tisuća kuna organizatorima ukupno 36 manifestacija, uručio je župan, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Matija Posavec, koji naglašava da su dobitnici potpore birani po kriteriju važnosti za međimurski turizam te po kriteriju kvalitete. Najviše je bilo prijavljeno turističkih manifestacija, zatim onih u kulturi i sportu, a najveći pojedinačni iznos potpore, odnosno 20 tisuća kuna, ove su godine dobile manifestacije Urbanovo 2017. i  Porcijunkulovo 2017.

ZAGREB –  Uskoro će svoja vrata otvoriti Savjetovalište Luka Ritz. Nakon što je odlukom gradskih zastupnika 2014. godine osnovan Centar za pružanje usluga u zajednici krenulo se s uređenjem prostora čije je ključeve danas, roditeljima Luke Ritza predao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prema riječima voditeljice Odjela za ustanove socijalne skrbi Grada Zagreba Andreje Ninić savjetovalište će imati nekoliko funkcija; prije svega pomoć mladima, djeci i roditeljima u prevenciji nasilja i promicanje odgojnih vrijednosti te razvoj kognitivnih, komunikacijskih, socijalnih i funkcionalnih vještina. Konačni cilj je društvo tolerancije, a kako bi se do toga došlo u radu savjetovališta radit će brojni stručnjaci.  Do sada je slično savjetovalište radilo pri udruzi Luka RItz no kako bi se pomoć roditeljima bila konstantna od sada će raditi pod okriljem grada. Novi prostor prostire se na 230 m2 u ulici Ljudevita Posavskog, a osim što je moderno uređen prilagođen je potrebama osoba s invaliditetom. Inače, radovi su obuhvatili cjelovito uređenje interijera, sanaciju pročelja, vanjske stolarije i krovišta.

ZAGREB – Prve butelje robne marke vina Zagrebačke županije „Kraljevina Zelina“, berba 2016. godine svečano je otvorena danas. Riječ je o vinima prepoznatljivog izgleda i okusa istaknuo je predsjednik Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina  – Željko Kos koji nije propustio naglasiti kako udrugu čini šest vinogradara i vinara koji su ove godine proizveli oko 10 tisuća boca. Kako bi ovo vino bilo prepoznato ne samo u ovom dijelu Hrvatske nego i šire Zagrebačke županija ulaže značajna sredstva u promociju. Tako je Zagrebačka županija samo u ovogodišnjem proračunu, kako ističe župan Stjepan Kožić, osigurala 78 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poljoprivrednike.

KOPRIVNICA – Koprivnica je od danas do nedjelje, 23. travnja 2017. godine  domaćin 21. državnog prvenstva u mažoret plesu, a domaćin su Mažoretkinje grada Koprivnice. Tijekom tri dana prvenstva mažoretkinje iz svih dijelova Hrvatske pokazat će mnoštvo atraktivnih koreografija, a najbolje će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj. Natjecanje će se održati u kategorijama tradicionalni mažoret ples, exhibition, odnosno miks tradicionalnog plesa i virtuoznosti sa štapom, show dance, tj. grupe s rekvizitima te pomponi. U svakoj od kategorija bit će po nekoliko dobnih skupina, kaže predsjednica koprivničkih mažoretkinja i Hrvatskog saveza mažoretkinja Snježana Premec, dok zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako je ovo natjecanje u Koprivnici dokaz kvalitete i brojnih uspjeha koprivničkih mažoretkinja. Svečanost otvorenja je danas u 18 sati u sportskoj dvorani Srednje škole, gdje će se natjecanje održavati tijekom vikenda od 9 sati, a proglašenje najboljih je u nedjelju oko 17 sati.

BEDENICA – Radovi na obnovi i dogradnji 1200 m2 OŠ Bedenica su dovršeni te će svečano otvorenje škole biti u petak, 21. travnja 2017. godine, uz razgledavanje novouređenioh prostora i program učenika. Ovu investiciju vrijednu 17,8 milijuna kuna u cijelosti je financirala Zagrebačka županija, ističe župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.Dograđenih 1200m² škole, zajedno s obnovljenim prostorima dosadašnje škole, pružit će djeci kvalitetne standarde školovanja.

ZAGREB  – Kinoteka u Kordunskoj 1 sutra otvara svoja vrata uz besplatan cjelodnevni program. Program započinje u 11,00 sati projekcijom kratkometražnog animiranog filma Surogat Dušana Vukotića nakon čega  će biti prikazan obiteljski mjuzikl Willy Wonka i tvornica čokolade. Od 17,00 sati bit će prikazan jedan od najpoznatijih filmova zlatne ere Holywooda, Casablanca. Od 20,00 sati bit će prikazani kratki arhivski snimci Zagreba.  Uz bogat filmski program bit će održan i glazbeni koji će također biti posvećen filmu. Ulaz na programe je besplatan uz prethodno preuzete besplatne ulaznice na blagajni Kinoteke.

ZAGREB – U zagrebačkom parku Ribnjak ovaj vikend bit će održana manifestacija  ZmaJurjevo koja će oživjeti srednjovjekovnu povijest. U dva dana posjetitelji će moći „zavitriti” u život srednjovjekovnog sela i viteških tabora, te pogledati predstavu “Legenda o svetom Jurju i Zmaju”, koja će biti uprizorena i u subotu i u nedjelju od 20,00 sati.  Tijekom dva dana zainteresirani će se moći okrijepiti u tradicionalnim specijalitetima iz toga doba, okušati se u bacanju koplja, streličarstvu, traženju zmajevih jaja, izradi drvenih maketa te povlačenja užeta. Uz viteške sportske aktivnosti, tu će biti i edukativno – zabavne radionice gdje će se oslikavati štitovi, proizvoditi tinta itd. Prošle je godine prvi ZmajJurjevo privuklo više od 25 tisuća posjetitelja.

VARAŽDIN – „Festival matematike“ na kojem će sudjelovati više od tisuću učenika iz Grada Zagreba, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Međimurske županije, započet će danas prijepodne u Varaždinu. U dvorani Gospodarske škole Varaždin, festival će u 10 sati  otvoriti župan Varaždinske županije Predrag Štromar, a natjecanja će se održavati paralelno u sportskim dvoranama Gospodarske škole, Srednje strukovne škole i Druge gimnazije te učionicama Gospodarske škole Varaždin. Festival organiziraju Varaždinska županija, Centar izvrsnosti iz matematike, Vijeće učitelja i nastavnika matematike te Vijeće učitelja razredne nastave.

KRIŽEVCI – U Križevcima će sutra biti održan šesti Susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Svečanost počinje u 10 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma predstavljanjem zbornika „Za druge disati“, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najboljih likovnih radova „Božji cvjetnjak“ te dodjelom nagrada. U sklopu susreta bit će održan i okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu. Na natječaj za šesti Susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji je jedini natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini za osnovce, pristiglo je 139 književnih te 293 likovna rada iz 104 hrvatske škole. Na sutrašnjoj završnoj svečanosti bit će nagrađen 21 rad, 15 književnih radova bit će javno izvedeno, a 24 likovna rada bit će izložena na izložbi. Za objavu u zborniku „Za druge disati“ stručno je povjerenstvo izabrao 62 književna i 24 likovna rada.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Noć knjige po prvi će se put, nakon punih 27 godina, održati u knjižnici i čitaonici u Brestovcu Orehovičkom, srcu Zagorja. Naime, nakon vanjske obnove potpomognute sredstvima Ministarstva kulture, Krapinsko-zagorske županije i općine Bedekovčina, stara škola polako poprima novi sjaj te se pomalo vraća u funkciju podrške kulturnom i javnom životu u ovom izrazito ruralnom dijelu Zagorja. Program 1. Noći knjige u srcu Zagorja počinje danas u 19,00 sati u staroj školi u  Brestovcu Orehovičkom predstavljanjem zbirke poezije „Tu sam“ pjesnikinje Željke Meštrović Kruhak. U popratnom programu sudjeluju članovi udruge Angeljeki i gosti iznenađenja.

loading