Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.5.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Hrvatskoj se u nedjelju 21. svibnja 2017. godine održavaju lokalni izbori na kojima može sudjelovati 3 milijuna i 720 tisuća birača koji će odlučiti tko će u iduće četiri godine obnašati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica. Na lokalnim se izborima za oko 9.500 mjesta natječe se 47. 601 kandidat. Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.
ZAGREB – Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj i ove, 2017. godinu organizira je likovno-literarni natječaj na kojem su sudjelovala osnovnoškolska djeca iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a i drugih zemalja . Ovo je 11 godina za redom kako se natječaj provodi istaknula je inicijatorica projekta, Dunja Gaup naglasivši kako je cilj projekta probuditi domoljublje kod djece. Svake godine tema natječaja je druga, a ove godine djeca su crtala i pisala na temu  ’25 godina neovisne, suverene, slobodne i samostalne Hrvatske’.  U konačnici pristiglo je 320 crteža i 160 literarnih radova. Najbolji radovi nagrađeni su u subotu 20. svibnja – simbolično u Matici hrvatskih iseljenika. Tom prigodom v.d. ravnatelja, Mirjana Pisković rekla je kako – u današnje vrijeme brze komunikacije izuzetno je važno održavati odnose mlade iseljene Hrvatske s domovinom . Inače, u 11 godina koliko se ovaj natječaj provodi dodijeljeno je čak 250 nagrada.

VARAŽDIN – Koncert povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije, organizira ove nedjelje, 21. svibnja 2017. godine Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. U varaždinskoj katedrali će oratorij “Stvaranje” Josepha Haydna izvesti  Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, uz zbor “Via” župe svetog Vida iz Varaždina, zbor župe svetog Stjepana iz Badena u Austriji te simfonijski orkestar “Savaria” iz mađarskog Szombathelyja. Nedjeljni koncert u varaždinskoj katedrali počet će u 20 sati i 30 minuta.

 SESVETE –  Tradicionalna kulturna manifestacija Sesvetski dani kulture počinje u nedjelju 21. te do 31. svibnja 2017. godine donosi niz predstava, radionica i koncerata. Sve počinje u nedjelju u 19,00 sati besplatnim koncertom Grazer universitats orchestra u Dvorani narodnog sveučilišta Sesvete. U ponedjeljak predavanje će održati Anita Šupe koja će govoriti na temu „Istina i laži o hrani.

 ZAGREB – Tradicionalna zagrebačka biciklijada od Trga bana Jelačića do Prepuštovca okupila je i ove godine brojne zaljubljenike u biciklizam. Prije sedam godina KUD Prepuštovec pokrenuo je ovu biciklijadu s ciljem da se potakne građane na aktivan način života, a kako je rekla iz gradskog ureda za gospodarstvo Darinka Jug ova biciklijada je primjer odličnog povezivanja urbanih i ruralnih dijelova grada Zagreba. Uz to Jug je istaknula kako je na zagrebačkim ulicama sve više biciklijada i biciklista što se pokušava pratiti i infrastrukturom. Na biciklijadi se okupilo 70-ak biciklista, a nakon što su odvozili rutu od 20 kilometara u Prepuštovcu ih je dočekao bogat  društveno-zabavni, sportsko-natjecateljski i glazbeni program.
loading