Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.9.2015

Posted in Vijesti

PREGRADA – Sajam vinogradarske opreme i vinarstva drugu godinu za redom održava se u Pregradi, u okviru manifestacije Branje grojzdja. Sajam je međunarodnog karaktera i ove je godine okupio 16 izlagača, a partner je slovenska općina Rogatec. Osim ovog događaja, danas je Pregrada i u znaku poduzetništva.  U organizaciji Poslovnog dnevnika u tijeku je drugi Poslovni uzlet, cjelodnevna edukativna manifestacija, na kojoj će mnogobrojni prijavljeni poduzetnici i obrtnici doznati više o EU fondovima za ruralni razvoj, kako doći do povoljnih kredita HBOR-a te kako uštedjeti novac na računima za struju. Pregradska događanja danas su okupila i mnoge uzvanike, među kojima su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.pregrada 2015 gosti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio ministar gospodarstva Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak. Nakon radnog sastanka sa županom Matijom Posavcem, u županijskoj upravi, ministar Vrdoljak je potpisao ugovore vrijedne oko 5 milijuna kuna s osam međimurskih tvrtki, temeljem rezultata Operativnog programa regionalnih potpora kapitalnih ulaganja Ministarstva gospodarstva. Međimurska županija u posljednje vrijeme bilježi rast gospodarstva- međimurski poduzetnici ostvarili su promet od čak 11 milijardi kuna, izvoz je povećan za 15 posto, što je tri puta više od rasta uvoza koji je u Međimurju zabilježen od samo 5 posto. Zadovoljstvo time izrazio je i ministar Vrdoljak, dodavši da je upravo Međimurje motor koji vuče industrijsku proizvodnju u Hrvatskoj. Da bi ovi poticaji trebali potaknuti i rast zapošljavanja, naglasio je ministar Vrdoljak, koji je svoj posjet završio u Gornjem Međimurju, obišavši Gospodarsku zonu Sveti Martin na Muri.

KOPRIVNICA – Do posljednje željezničke stanice u Hrvatskoj prije Mađarske, Botovo, od petka poslijepodne pa do danas ujutro prešlo je oko 7 tisuća izbjeglica. Danas ujutro prešlo ih je još oko tisuću, dok su tijekom dana najavljeni dolasci još barem dva vlaka. Od željezničke postaje Botovo do mađarske granice, izbjeglice prelaze pješice cestom preko dravskog mosta pa dalje poljskim putem do granice gdje ih preuzimaju Mađari te autobusima prevoze dalje. Na cesti ih čekaju broji volonteri te članovi žurnih službi iz Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, kojim im nude vodu i hranu, a zatreba li, i medicinske službe su na terenu. I dalje traje akcija prikupljanja donacija u koprivničkom Crvenom križu, a prikupljaju se prehrambeni artikli te higijenske potrepštine.

ZAGREB – Nova izložbena sezona 2015./2016. najavljena je danas u Muzeju za umjetnost i obrt. S početkom rujna otvorena je tako tradicionalna zagrebačka izložba nagrađenih radova festivala fotografije Rovinj Photodays, nakon koje 29. rujna slijedi izložba gluho-slijepe kiparice Sanje Fališevac „Ljudi i dodiri“. Početkom listopada bit će otvorena izložba „Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. Iz fundusa MUO“, a krajem listopada stiže velika izložba „Keramike“ Ede Murtića. U studenom u sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO izlaže renomirana umjetnica Nika Radić, a u sklopu obilježavanja četvrt stoljeća od pada Vukovara i granatiranja Dubrovnika bIt će otvorena izložba Romana Cagnonija „Križanja“. Sve navedeno dogodit će se u godini, kada MUO slavi veliku, 130. obljetnicu.

KOPRIVNICA – „Prilika za sve“ naziv je danas predstavljenog projekta u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a projektni partneri su 15 osnovnih te šest srednjih škola kojima je Županija osnivač te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Projektom se osigurava 39 pomoćnika u nastavi za ukupno 77 djece s teškoćama u razvoju, kaže ravnateljica PORE, Melita Birčić. Pomoćnici u nastavi s radom počinju prvog dana listopada, ističe ravnatelj Osnovne škole Kloštar Podravski Mirko Šandrovčan. Vrijednost projekta je nešto više od 1,9 milijuna kuna, kroz Europski socijalni fond Europske unije odobreno je oko 1,8 milijuna, a iz proračuna Koprivničko-križevačke županije bit će izdvojeno oko 97 tisuća kuna.

ZAGREB – Dani europske baštine u Hrvatskoj 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, obilježavaju se od 21. rujna do 3. studenog, a započinju svečanim otvorenjem izložbe Industrijska baština Hrvatske: Baština kao gospodarsko-razvojni resurs, večeras u 19,00 sati, u Muzeju Mimara, u Zagrebu. Prihvaćanjem zajedničke teme − Industrijska i tehnička baština − u većini zemalja Vijeća Europe želi se podići svijest šire javnosti o važnosti naslijeđene tehničke i industrijske baštine kao i o važnosti njezina očuvanja. Problematika industrijske baštine dodatno će biti razmatrana i na okruglome stolu Potencijali industrijske baštine u okviru razvojno-revitalizacijskih programa, koji će se održati 29. rujna također u Muzeju Mimara.

ZAPREŠIĆ – Svečano otvorenje restorana subvencionirane prehrane na Veleučilištu Baltazar Zaprešić održano je danas.  Veleučilište Baltazar Zaprešić postalo je prvo privatno veleučilište u Republici Hrvatskoj koje je dobilo dopuštenje za otvaranje restorana subvencionirane prehrane u svojim prostorima,  kao i prvo veleučilište izvan Zagreba kojemu će uslugu prehrane pružati Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Razgovor sa pomoćnicom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružicom Beljo Lučić, dekanom Veleučilišta Baltazar Vinkom Morovićem i zamjenikom gradonačelnika Grada Zaprešića Alanom Labusom.

ZAGREB – Radove na izgradnji kanalizacijske mreže te asfaltiranja cesta u Kozari putevima jučer je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sve ulice u kojima je položena infrastruktura odnosno struja, voda, odvodnja i plin do Božića će biti asfaltirane najavio je gradonačelnik Bandić. Ulice u kojima još nije položen plin te gdje se u starom dijelu naselja još nekoliko godina neće ništa raditi također će se asfaltirati. Naglašeno je kako se radi projekt uređenja sportsko rekreacijskog i dječjeg parka te kada bude pri kraju konzultirat će sa građanima oko eventualnih sadržaja.

ČAKOVEC – Nakon nešto više od dva mjeseca za promet je otvorena rekonstruirana ulica dr. Ante Starčevića u Čakovcu. U sklopu projekta Aglomeracija Čakovec promijenjene su kanalizacijske cijevi u dužini 322 metara, a kolnik je obnovljen u dužini od otprilike pola kilometara. Osim novog asfaltnog sloja, rekonstruiran je i lijevi nogostup, a iduće godine na red dolazi i desni. Ukupno, radovi na obnovi kolnika i pješačke staze stajat će milijun i 500 tisuća kuna, od čega će Međimurske vode financirati trećinu. Ovog tjedna u ulici Ante Starčevića počinje rekonstrukcija pješačke staze, koja bi trebala  završiti za desetak dana.

NOVO VIRJE – Nakon Đurđevca, Kalnika, Gornje Rijeke i Molvi, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren proglasio je elementarnu nepogodu od suše i za područje općine Novo Virje. Vremenske nepogode, prvenstveno nedostatak padalina, uzrok su velike materijalne štete poljoprivrednicima. Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u najkraćem roku mora izraditi prvu procjenu ukupnih šteta, te ju dostaviti Koprivničko-križevačkoj županiji.

VARAŽDIN – Varaždinske barokne večeri    traju do 1. listopada. Četrnaest festivalskih dana  donosi 26 koncerata i bogat popratni program a osim u Varaždinu dio koncertnog programa bit će izveden i u Krapini, Ludbregu, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Svetom Juraju na Bregu Lopatincu  i u Prelogu. Večeras će koncert pod svijećama u crkvi svetog Florijana u Varaždinu održati francuski čembalist Pierre Hantai .Koncert će početi u 21,00 sat.  Koncert u  sklopu programa Varaždinskih baroknih večeri moći će večeras pratiti i publika u festivalskoj dvorani u Krapini, gdje će se predstaviti trio Il Finto Pariggino iz Italije, čiji koncertni nastup počinje u 20,00 sati.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac će i u ovoj školskoj godini sufinancirati nabavu knjiga za učenike osnovne škole. Prema prijedlogu gradonačelnika Željka Lackovića u stopostotnom iznosu financirat će se kupnja udžbenika i radnih bilježnica za učenike prvih razreda, a roditeljima učenika od drugog do osmog razreda, bit će isplaćena potpora od 300 kuna. Za sufinanciranje nabave knjiga u đurđevačkom je proračunu osigurano 220 tisuća kuna. Iz Gradske su uprave pozvali roditelje koji još nisu predali zahtjev za sufinanciranje, da to učine što prije, a obrazac zahtjeva mogu podići na porti zgrade Gradske uprave.

loading