Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Medalju Grada Zagreba vatrogascu Tihomiru Kuneku danas, 23. siječnja 2018. godine, u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba uručio je gradonačelnik Milan Bandić. Čestitajući mu na ovoj plemenitoj gesti, zagrebački gradonačelnik pohvalio je vatrogasce naglasivši kako Zagrepčani uz njih mogu uvijek biti sigurni. Medalja je Kuneku uručena za plemenito djelo i požrtvovnost prilikom gašenja požara krovišta na obiteljskoj kući u Petrovoj ulici. Kunek je vatrogasac već 20 godina i kako skromno kaže to bi učinio njegov svaki kolega. Inače, prema riječima zapovjednika JVP Zagreb Siniše Jembriha zagrebački vatrogasci godišnje spase iz požara ili prometne nesreće oko 20-ak osoba.

ZAGREB – Izgradnja nove moderne tržnice, za čiju je gradnju Grad Zagreb osigurao 6,6 milijuna kuna uskoro počinje kod okretišta Dubec. Predviđen je prostor za ukupno 52 lokala, mali trg, pozornica za koncerte, igralište za djecu i razni ugostiteljski objekti. Prema ideji arhitekata koji su radili idejno rješenje, prodajni prostori se nalaze ispod uvijene nadstrešnice te obrubljuju središnji otvoreni prostor, na kojem je smješten mali trg, polivalentna ploha za okupljanje, a koji će biti popločen. Na novu tržnicu Dubec preselit će se i obrtnici koji su prodavali tekstil na tržnici Borongaj.

ZLATAR BISTRICA/BEDEKOVČINA – Dvije godine nakon požara u kojem je potpuno izgorjela sportska dvorana Osnovne škole Zlatar Bistrica, Ugovor o sufinanciranju izgradnje nove dvorane potpisali su danas, 22. siječnja 2018. godine u Zlatar Bistrici župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Zlatar Bistrice Žarko Miholić i ravnateljica Osnovne škole Zlatar Bistrica Jasna Kokot Pelko. Gradit će se trodijelna školsko-sportska dvorana površine 1857 metara četvornih sa 450 fiksnih sjedećih mjesta. Vrijednost radova na izgradnji i opremanju je 19 milijuna i 262 tisuće kuna s time da je Vlada RH dala suglasnost Općini za kredit od 10 milijuna kuna. Preostali dio investicije isfinancirat će OŠ sa 5,2 milijuna kuna, odnosno sredstvima dobivenim od osiguranja i Županija sa 4,7 milijuna kuna. Radovi će, kako je najavljeno, započeti po završetku ove školske godine. Nakon potpisivanja ugovora u Zlatar Bistrici, u Bedekovčini je potpisan Ugovor o financijskoj pomoći Krapinsko-zagorske županije u izgradnji crkve Sv. Ivana Pavla II u Poznanovcu i crkve Sv. Josipa u Stubičkim Toplicama. Sa županom Željkom Kolarom, potpisali su ga župnik župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije Stjepan Halužan i župnik župe Svetog Josipa Stubičke Toplice Ivica Šestak. Županija je za svaki od navedenih sakralnih objekata ove godine osigurala pomoć od sto tisuća kuna.

ZAGREB – Gospodarsko socijalno vijeće Grada Zagreba nakon nekoliko godina što nije bilo aktivno od ovog ponedjeljka, 22. siječnja 2018. godine ponovno je konstituirano. Za predsjednika zagrebačkog GSV-a izabran je predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Igor Škrgatić, a dopredsjednici su zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Ollivere Majić i u ime sindikata Darko Kleinberger.  Članovi zagrebačkog GSV-a prihvatili su i program rada za ovu godinu, a kako ističe predsjednik Škrgatić očekuje se kvalitetan rad socijalnih partnera koji će između ostalog davati inicijative za što bolje rješavanje svih aktualnih gradskih pitanja od programa zapošljavanja do analize poslovanja gradskih tvrtki i slično. Sjednice GSV-a Grada Zagreba održavat će se jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

ZAGREB –  Na popisu odabranih programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. godini Ministarstva kulture nalaze se 44 programa s područja Zagrebačke županije kojima će biti dodijeljeno 4.098.500 kuna.Riječ je o crkvama, župnim dvorima, samostanima, kapelama i tradicijskim kućama, a dodijeljena sredstva koristit će se za konzervatorska i restauratorska istraživanja, izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova. Najveći iznos od 300 tisuća kuna odobren je za crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Zelini, po 250 tisuća kuna odobreno je za crkvu Sv. Petra i Pavla u Novom Mjestu, kompleks crkve Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj te za župani dvor u Rozgi. Odobreno je i 200 tisuća kuna za dvorac Oršić u Jakovlju.

KOPRIVNICA – Čelnici Grada Koprivnice predvođeni Mišelom Jakšićem obilaskom osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ završili su obilaske škola i koprivničkih odgojnih ustanova. Na radnom sastanku s ravnateljicom škole Gordanom Gazdić Buhanec razgovarali su o planovima za ovu godinu te potrebama škole. Osim matične, obišli su i područne škole u Jagnjedovcu i Reki.

ZAGREB – Odbor za javna priznanja zagrebačke gradske Skupštine raspisao je javni poziv natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine. Ova nagrada se dodjeljuje osobi koja je svojim radom doprinosi afirmaciji žena u društvu, kao i promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici zagrebačke gradske Skupštine, a rok za podnošenje prijedloga je 1. veljače ove godine.

ČAKOVEC – Odbor za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije je raspisao Pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu NagradeZrinski“ Međimurske županije za 2017. godinu. Nagrada se dodjeljuje pojedincima – žiteljima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama i to za ostvarene rezultate u prethodnoj godini ili duljem vremenskom razdoblju iz djelatnosti gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te zaštite okoliša  i drugih javnih djelatnosti. Prijedlozi za dodjelu Nagrade „Zrinski“ podnose se Odboru za dodjelu javnih priznanja najkasnije do 28. veljače 2018. godine.

VARAŽDIN – Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK i ovog mjeseca organizira nekoliko radionica i aktivnosti. Danas, 22. siječnja 2018. godine, s početkom u 11,30 sati, savjetnice CISOK-a posjetit će varaždinsku 4. Osnovnu školu i tamo s učenicima osmih razreda razgovarati o tome što je važno za donošenje dobre odluke o upisivanju srednje škole. S roditeljima, o njihovoj ulozi u obrazovanju i profesionalnom usmjeravanju, CISOK-ove će savjetnice u srijedu, 24. siječnja s početkom u 17,00 sati razgovarati u Osnovnoj školi u Vinici, dok će se dan kasnije, u 4. Osnovnoj školi u Varaždinu, ponovno družiti s učenicima. Do kraja ovog mjeseca u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, predviđeno je i održavanje dvije besplatne radionice za nezaposlene.

loading