Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Već 11 godinu koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski početkom veljače, točnije 08. veljače, zavladati će maske, glazba te obilje smijeha i veselja. Riječ je tradicionalnoj zabavno-glazbenoj karnevalska manifestaciji, Lisinski pleše pod maskama. Kao i proteklih godina ova vesela manifestacija u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski donosi pregršt događanja te bogati program koji je prilagođen svim uzrastima. „Pripremili smo čudesan program uz glazbu, ples te nastupe DJ-a, najmlađi će moći gledati predstave te sudjelovati u brojnim radionicama, pripremili smo brojne nagrade, a kruna je nastup Željka Pervana“, najavio je na presss konferenciji u srijedu, 22. siječnja 2020. godine Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

ZAGREB – Turistički rezultati Grada Zagreba za 2019. godinu su dobri te je u odnosu na 2018. godinu zabilježeno 4% više dolazaka gostiju, njih 1.459.572, kao i porast noćenja za 5% – 2.656.964. Zagreb je, u komercijalnom smještaju, zauzeo 1. mjesto u dolascima i 5. mjesto u noćenjima. Podaci su to koji iznova potvrđuju da je Zagreb postao nezaobilazno turističko odredište i TZGZ očekuje da će se takav pozitivan trend nastaviti i u nadolazećim mjesecima.

KOPRIVNICA – Ugovori o međusobnim odnosima sufinanciranja troškova između Koprivničko-križevačke županije i privatnih obiteljskih domova te domova koji pružaju usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama potpisani su ove srijede, 22. siječnja 2020. godine u sjedištu Županije. Nastavak je to programa započetog 2018. godine koji je proširen, a vlasnici ovaj program dočekali s velikim odobravanjem, potvrdila je jedna od njih, Tatjana Mršić. Jedinstven je ovo program u Hrvatskoj, kaže predsjednik Županijske skupštine i Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Željko Pintar te dodaje kako su pretpostavke da će subvenciju koristiti oko 350 osoba, dok ih se u domove u Koprivničko-križevačkoj županiji može smjestiti ukupno 950.
Ugovore je jutros potpisao župan Darko Koren te dodao kako je u proračunu za ovu namjenu osigurano milijun kuna, 50% više nego lani.

VRBOVEC – Nakon što su prošle godine na području Ivanić-Grada i Dugog Sela započeli radovi na izgradnji Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, uskoro će početi na području Vrbovca i općina Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec. Na vrbovečkom području i okolici rekonstruirat će se ukupno 9.250 metara i izgraditi 222.826 metara nove mreže, rekonstruirati crpna stanica Lonja, izgraditi 5 crpnih stanica i 5 vodotornjeva. Radovi vrijedni 227 milijuna kuna trajat će 4 i pol godine, a provode se u sklopu EU projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok u vrijednosti 707 milijuna kuna. Inače, projektom se rješava problematika vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.

VARAŽDIN – U više desetaka liječničkih ordinacija diljem Varaždinske županije će u roku od mjesec dana biti isporučeni spirometri, kolposkop, inhalatori, kirurška lampa, aparat za davanje kisika i brojna druga medicinsko-dijagnostička oprema. Oprema je vrijedna više od 900.000 kuna, za ordinacije privatne prakse te ordinacije Doma zdravlja Varaždinske županije, nabavljena je u sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“. Ugovor o nabavi ostale medicinske opreme vrijedan 906.815 kuna, s direktorom tvrtke koja će nabaviti opremu, potpisao je zamjenik župana Robert Vugrin. Projektom koji bi trebao završiti krajem veljače istovremeno je realizirano i nekoliko važnih infrastrukturnih radova na objektima u kojima se provodi medicinska zaštita. Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ je 12 milijuna 822 tisuće kuna.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica objavio je Javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretnini u vlasništvu Grada radi izgradnje studentskog doma u prostoru koprivničkog Kampusa. Pravo građenja osniva se na rok od 33 godine, a radi se o zemljištu na kojem se nalazi zgrada površine 1.111 metara četvornih s pripadajućim zemljištem te se može rekonstruirati zgrada ili izgraditi nova. Prema natječaju, budući studentski dom trebao bi imati minimalno 80 ležajeva, uz obavezno osiguranje četiri ležaja sa svom popratnom infrastrukturom za studente s invaliditetom. Početna godišnja naknada za pravo građenja iznosi 35 tisuća kuna, a rok za izgradnju ili rekonstrukciju je dvije godine od sklapanja ugovora o osnivanju prava građenja. Natječaj je otvoren do 3. veljače do 8 sati, kada će se na javnoj sjednici Povjerenstva za provođenje natječaja obaviti otvaranje ponuda.

ČAKOVEC – Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u smještajnim objektima, Čakovec je protekle godine posjetilo 14.932 turista, što je u odnosu na 2018. više za gotovo 26 posto. Istovremeno, ostvareno je 33.875 noćenja ili gotovo 32 posto više nego 2018. godine. Čakovec danas raspolaže sa 18 smještajnih objekata uvedenih u sustav eVisitoru te nudi različite vrste smještaja, poput hotela, hostela, privatnih smještaja, apartmana i drugih smještajnih objekata s ukupno 534 ležaja. Povećanje turističkog prometa rezultat je intenzivnih aktivnosti cjelokupnog turističkog sektora u Čakovcu usmjerenih na jaču promociju destinacije.

BJELOVAR – Kako bi olakšali razumijevanje proračuna i bili što transparentniji, Grad Bjelovar i ove je godine omogući zainteresiranim građanima da na Internet stranicama pronađu gradski proračun. Ovogodišnji proračun iznosi 306 milijuna kuna, vlastiti i ostalih prihodi proračunskih korisnika iznose 66,5 milijuna kuna, a proračun je Gradsko vijeće Bjelovara donijelo na 20. sjednici sredinom prosinca prošle godine. Na ovaj način, Bjelovar želi informirati javnost o radu gradske uprave unutar upravnih odjela, kao i o radu dužnosnika.

KLANJEC – U slikovitom vinogradu ispod Cesarske gore u Klanjcu, danas, 22. siječnja 2020. godine na sam blagdan Sv. Vinka, proslavljeno je Vincekovo, u organizaciji klanječke Udruge vinara, vinogradara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović”. U dobrom raspoloženju i uz brojne okupljene uzvanike, na simboličan je način, obilježen početak vinogradarske godine. Naime, nakon blagoslova i špelancija vinskog „biškupa“ orezan je prvi trs, a na njega su obješene i domaće klanječke kobasice i špek kako bi godina bila povoljna i puna kvalitetnog vina. Ceremonijalu su prisustvovali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i predsjednik Udruge vinara, vinogradara i ljubitelja dobrog vina Antun Mihanović Igor Jambrešić. – Vincekovo nam pruža mogućnost za promociju zagorskih vina i vinara – istaknuo je župan Kolar dodajući da na području Klanjca uspijeva autohtona zagorska sorta vina Sokol koju županija želi dodatno brendirati i iskoristiti za turističku promociju.

loading