Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.02.2016.

Posted in Vijesti

 SESVETE – Jutros su počeli radovi na prometnici ukupne dužine 620 metara koja će biti spojena sa Strojarskom cestom i gospodarskom zonom Sesvetski Kraljevec, na čvoru autoceste A3. Početak radova, vrijednih 2,5 milijuna kuna označio je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, komunalne poslove i promet Dinko Bilić, naglasivši kako je rok završetka radova do lipnja. Ovom cestom od teških vozila bit će rasterećene prometnice u centru Sesvetskog Kraljevca, otvara se dobra povezanost s autocestom, kao i nova gospodarska zona, istaknuo je predsjednik GČ Sesvete Dražen Markota.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta „Socijalna samoposluga“ održana je danas u Koprivnici. Projekt je proteklih 14 mjeseci provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima, Gradom Koprivnicom i Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“. Kroz projekt je otvorena socijalna samoposluga u lipnju prošle godine, a od tada do danas u 33 podjele paketa podijeljeno je 520 vrijednih paketa, odnosno 1.500 potrebitih građana primilo je pomoć, podsjeća ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev. Projekt je vrijedan 446 tisuća kuna i financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Iako je službeno završen, socijalna samoposluga i dalje će raditi, kaže gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, jer nažalost još uvijek ima građana kojima je ovakav vid pomoći potreban.

ZAGREB – Još točno 142 dana preostalo je do početka Europskih sveučilišnih igara koje će se od 24. srpnja do 8. kolovoza, održati u Zagrebu i Rijeci. Pokazuju to nove atrakcije dvaju gradova – prigodni satovi koji odbrojavaju do početka igara. Na tom najvećem multi-sportskom događaju u povijesti Republike Hrvatske sudjelovat će više od pet tisuća studenata – sportaša sa 250 sveučilišta iz 45 europskih zemalja, koji će se natjecati u 21 sportu. Predstavljanje novih atrakcija dvaju gradova i veliko odbrojavanje do početka najvećeg sportsko-akademskog događaj u Republici Hrvatskoj bila je i prigoda da se nazočnim sportašima, građanima i volonterima u Rijeci i Zagrebu predstavi i službena maskota Sveučilišnih igara – hrčak Hrki. Inače, ESI su izvrsna prilika da se sportska infrastruktura obnovi što će koristiti svim građanima Zagreba i Rijeke, a osim toga, za potrebe igara obnovljeni su i prošireni smještajni kapaciteti u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu.

KOPRIVNICA – Svečano potpisivanje Ugovora i predstavljanje projekta EDORA održano je danas u Koprivnici. Radi se o projektu kojem je nositelj Koprivničko-križevačka županija, partneri Srednja škola Đurđevac i Srednja škola Koprivnica. Cilj projekta je uspostava modela informiranja učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih nastavnika o održivom razvoju i zaštiti okoliša s naglaskom na ekološkim, energetskim i sigurnosnim učincima u prometu. Educirat će se 350 učenika srednjih i osnovnih škola i provesti dvije dvodnevne radionice za 20 srednjoškolaca koji će postati volonteri-edukatori, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Vrijednost projekta je 102 tisuće kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio je troškove u iznosu 90 tisuća.

ZAGREB – Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je, kako Zagreb treba poboljšati sustav recikliranja odnosno odvojenog prikupljanja otpada. Rješenje je vrlo jednostavno, no o detaljima ćemo tek razgovarati, naglasio je ministar Dobrović, rekavši kako problem gospodarenja otpada nije problem Zagreba, nego interes države i lokalne i regionalne uprave. Prema njegovu tumačenju, u rješavanju problema gospodarenja otpadom Zagreb je ipak bolji od Splita.

ZAGREB – Grad Zagreb sklopio je ugovor s podružnicom Zrinjevac o održavanju edukativnog gradskog vrta na Savici. U tom vrtu planiraju za sve korisnike vrtnih parcela organizirati edukativne radionice o vrtlarenju, koje će se održavati tijekom cijele godine. Osim vlasnika vrtova, moći će sudjelovati i drugi zainteresirani građani. Za potrebe organizacije edukativnih radionica Zrinjevac će kontinuirano održavati dio gradskog vrta Savica na kojem će se provoditi radionice. Termini i dinamika radionica ovisit će o zanimanju korisnika parcela, a provodit će se uz stručnu pomoć Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

ZAGREB – Proglašenje najboljih kuhara natjecanja CRO TOP 10, proteklog je vikenda održano u okviru Međunarodnog sajma Hotel & Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. Riječ je o već tradicionalnom kulinarskom natjecanju, koje je okupilo 10 kuhara koji su protekle godine kroz pet kuharskih kupova diljem Hrvatske i kroz državno prvenstvo skupili najviše bodova. Natjecanje mahom okuplja iskusne kuhare, ali i jedan dio mlađih, koji će se tek profilirati u idućim godinama. Ovogodišnji je pobjednik natjecanja Splićanin Ante Ojdanić kojem je nagradu uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Prema analizi izvršenja gradskih proračuna za 2014. godinu po kriteriju potrošnje per capita, kao i po udjelu potrošnje u cjelokupnom proračunu, među deset najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika našao se i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Dok je 2007. i 2008. godine trošak reprezentacije bio oko milijun i 200 tisuća kuna , od 2012. godine dodaje Habuš, počeli smo rezati troškove reprezentacije i stavili se u okvire, čime smo štednjom i racionalnim raspolaganjem sredstvima došli do brojke od oko 350 tisuća kuna godišnje.

GORNJE LADANJE – Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog, obišao je dionicu  županijske ceste između Gornjeg Ladanja i Marčana u Općini Vinica te predstavio projekt uređenja ove dionice. Župan Štromar istaknuo je da su mještani naselja Ladanje dobili pismo kojim ih se poziva na potpisivanje peticije za proširenje ceste zbog kvalitetnijeg i sigurnijeg prometa i dodao kako petcije nisu potrebne, jer će ŽUC i Županija napraviti sve kako bi osigurali kvalitetan promet i sigurnost građana. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački dodao je da je projektna dokumentacija za sanaciju spomenute prometnice  pri kraju izrade.

ZAGREB – Legendu o Picokima i Đurđevac, predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, u uredu na Pantovčaku, predstavilo je 25-ero mališana Dječjeg vrtića Maslačak. Pjesmom i scenskim pokretom mališani su pokazali, kako se u gradu Picoka tradicijska baština čuva i promiče od malih nogu. U sklopu posjeta zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica službeno je predsjednici uputila poziv za ovogodišnju Picokijadu i scenski prikaz Legende o Picokima. Zamjenica Benko Markovica istaknula je, kako je Picokijada manifestacija koja se okitila titulom Europske destinacije turističke izvrsnost u čuvanju nematerijalne kulture baštine, čija najvažnija priredba Legenda o Picokima ima status nematerijalnog kulturnog dobra.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija i Regionalna energetska agencija Sjever uključile su se u projekt rekonstrukcije i izgradnje učinkovite i održive javne rasvjete na školskim igralištima. Agencija Sjever izradila je Studiju uvođenja energetski održive rasvjete na školskim igralištima, korištenjem LED tehnologije, uz napajanje iz autonomnog sustava. U projekt će biti uključeno devet škola, a ove godine izradit će se projektna dokumentacija i prijaviti projekt na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva za provođenje projekta osigurat će se u proračunu županije za narednu godinu. Drugi zajednički projekt je edukacija učenika o mogućnostima primjene novih tehnologija s ciljem pametnog upravljanja energijom, a u njega će biti uključena Obrtnička škola Koprivnica.

ČAKOVEC – Svoju 80. obljetnicu ove godine slavi čakovečki ogranak Matice hrvatske. Naime, 1936. godine oformljen je danas jedan od uglednijih ogranaka u zemlji, koji okuplja 120 visokoobrazovanih ljudi te uz okosnicu djelovanja, nakladničku djelatnost, organiziraju i mnogobrojne izložbe i predstavljanja knjiga, a u tijeku je izrada dokumentarnog filma. Inače, Matica je dosad izdala zavidnu zbirku od 50 knjiga, uz 26 Hrvatskih kajkavskih kolendara, dok u ovoj očekuje izdavanje 14 knjiga. Prošle godine čakovečki je ogranak ostvario prihode od oko 262 tisuće kuna, dok se ove godine planira ostvariti 295 tisuća kuna. Najavljena je i mogućnost osnivanja ogranka u Murskom Središću.

ZAPREŠIĆ – U dogledno vrijeme, kako bi se izbjegle gužve prometa u mirovanju, u centru Zaprešića uvest će se naplata parkiranja .Kako se najavljuje 700 parkirnih mjesta u samom centru Zaprešića uskoro će pod naplatu i to u dvije zone, u kojima cijena sata parkiranja ne bi trebala prelaziti tri kune.

RADOBOJ – Savjet mladih osniva se u općini Radoboj. Odluku je donijelo Općinsko vijeće, pa je sukladno tome raspisan Javni poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova. U Savjet mladih biraju se kandidati sa prebivalištem na području Radoboja, koji imaju između 15 i 30 godina, a predložiti ih mogu udruge opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija te neformalne skupine mladih.

loading