Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradski zastupnici, na sjednici Skupštine u četvrtak, 22. veljače 2018. godine, nisu prihvatili postavljanje ograda oko spremnika za otpad. Iako je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, odustao od prijedloga da Zagrepčani o vlastitom trošku štite svoje spremnike za otpad od trećih osoba, oporbeni gradski zastupnici i dalje smatraju kako je to loše i nepotpuno rješenje. „Ispred većine ulaza višestambenih zgrada nalaze se kante, a ne kontejneri koji se planiraju ograditi. Mi i dalje ne znamo kako namjeravaju nekoliko desetaka tisuća kanti zaključati jer ako to ne bude moguće kako onda planiraju kažnjavati građane? Za to uopće nema rješenja što pokazuje da Gradska uprava i dalje tapka u mraku“, istaknuo je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš! „Turisti će nam se smijati zbog kaveza oko spremnika. Nemojmo raditi cirkus“, kazala je Anka Mrak Taritaš. Nakon kritika oporbenih stranaka, kao i koalicijskih partnera HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, gradonačelnik Milan Bandić predložio je da troškove zaštite snosi Grad. Što je, kako ističe predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić bio uvjet da HDZ podrži prijedlog. „Zadovoljni smo u klubu što je taj teret s građana prebačen na Grad, jer ako već punimo proračun treba promišljati kako se troše ti novci“, rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Prema prijedlogu Čistoće, ograde bi se postavile oko spremnika za otpad od 1.100 litara na 2368 lokacija u Zagrebu.

ZAGREB – Besplatni udžbenici, sedam različitih oblika stipendija te besplatan javni prijevoz samo su neke od mjera koje provodi Grad Zagreb na poboljšanju demografske slike, rečeno je danas, 22. veljače 2018. godine na konferenciji za medije u Zagrebu. Konferenciju je sazvala Stranka rada i solidarnosti na čelu sa Milanom Bandićem kako bi pozvala vladu RH da slijedi pozitivna iskustva i uspješan model pronatalitetne politike Grada koji daje rezultate – broj djece upisane u prve razrede zagrebačkih osnovnih škola ove školske godine bilježi znatan porast. Također, na konferenciji su predložene i izmjene zakona, poput Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi roditelj odgajatelj bio obavezno osiguran za vrijeme tog statusa. – Nema većeg prioriteta od ljudi, a u pronatalitetnoj politici u Hrvatskoj nije se ništa napravilo – zaključio je gradonačelnik Bandić. Novčanu pomoć za roditelja odgojitelja u gradu Zagrebu danas koristi oko 3 tisuće i 300 roditelja s troje ili više djece, za što je iz proračuna osigurano 200 milijuna kuna.ČAKOVEC – Županijska skupština Međimurske županije na sjednici održanoj ovog četvrtka, 22. veljače 2018. godine u Čakovcu potvrdila je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Domu zdravlja Čakovec za kreditno zaduženje u iznosu od 12 milijuna kuna. Taj novac potreban je kako bi se do kraja ove godine završila kapitalna investicija izgradnje i opremanja novog objekta Doma zdravlja u Čakovcu. Župan Međimurske županije Matija Posavec u obrazloženju ovog prijedloga je istaknuo da su uvjeti kreditiranja iznimno povoljni, odnosno da se radi o zaduženju na pet godina, bez depozita i s godinom dana počeka. Inače, županijski su vijećnici danas, među ostalim, donijeli i Odluku o povećanju jednokratnih studentskih potpora, koje će u 2018. godini porasti s petsto na šesto kuna.

ZAGREB – Znanstveni centar izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora na Institutu Ruđer Bošković je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o jedinstvenom transdisciplinarnom centru za biotehnološko istraživanje mora, koji okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, mikrobiologije i ekologije. Zagreb je sa 980 tisuća kuna pomogao uređenje prostora gdje će raditi 20-ak mladih znanstvenika, rekla je voditeljica projekta i Centra Rozalinda Čož Rakovac. Time je Hrvatska ušla među šest ovakvih europskih znanstvenih centara izvrsnosti.

ZAGREB – Izvješće o štetama od elementarnih nepogoda u 2017. godini  na posljednjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije podnijelo je Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Ukupna šteta od svih elementarnih nepogoda mraz, tuča, olujni i orkanski vjetrovi, suša za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinski povjerenstava, iznosi 95.982.675 kuna. Vlada Republike Hrvatske na sjednici od 28. prosinca 2017. godine donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini u Republici  Hrvatskoj  kojom je za 8 gradova i 15 općina s područja Zagrebačke županije te za Županijsku upravu za ceste osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 3.974.893 kuna.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je  početkom ovog mjeseca s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala ugovor o dodjeli milijun i 500 tisuća kuna bespovratnih sredstava za projekt  pod nazivom „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017.-2018.“. Svrha Projekta je osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Uvodna konferencija projekta je danas, 22.veljače 2018. godine u županijskoj palači u Varaždinu, a prisustvovat će joj   i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Projektom  je obuhvaćeno 1.492 djece, polaznika 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija.

KOPRIVNICA – U samom središtu Koprivnice nekoliko je devastiranih prostora koji su u privatnom su vlasništvu. Prostor stare pizzerije uz zgradu Županijske uprave, Merićeva zgrada, bivša zgrada Centra za socijalnu skrb te bivša svilana, samo su neki od atraktivnih prostora u središtu Koprivnice koji zjape prazni i devastirani. Koprivnička gradska uprava pokrenula je razgovore s vlasnicima, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić kako bi se problem riješio. Razgovori s vlasnicima i potencijalnim investitorima intenzivirat će se kako bi središte Koprivnice dobilo izgled kakav i zaslužuje.

KRAPINA – Pred Gradom Krapinom brojni su projekti, vezani uz revitalizaciju kulturne baštine i razvoj turističke ponude. Jedan od njih je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Kneippove zgrade na Hušnjakovom za što je Ministarstvo kulture odobrilo pomoć od 200 tisuća kuna. Zgrada je izgrađena za potrebe Kneippovog lječilišta početkom 20. stoljeća, a danas je u jako lošem stanju. – Odluka o tome na koji će se način napraviti rekonstrukcija i složiti projektni zadatak, još nije definirana – navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te ističe kako postoji mogućnost rekonstrukcije postojećeg stanja, ali i uklanjanja postojeće zgrade, te projektiranja nove, po uzoru na ono što je bila nekada i što se može vidjeti na starim razglednicama s Hušnjakovog.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija objavila je natječaj za predlaganje programa i projekata udruga od interesa za Koprivničko-križevačku županiju za 2018. godinu. U natječaju su naznačene i neke od prihvatljivih aktivnosti kao smjernice prijaviteljima poput unapređenja zdravlja djece i mladih te ranog otkrivanja zloćudnih i kroničnih bolesti. Za ovu namjenu Koprivničko-križevačka županija osigurala je 650 tisuća kuna, a najmanji iznos koji se može ugovoriti je tisuću dok najveći po pojedinom projektu iznosi 85 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 31. ožujka, a sva potrebna dokumentacija objavljena je na Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije.

loading