Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji „Večernjeg lista“, Poslovnog dnevnika i 24sata održana je prva od tri konferencije cjelogodišnjeg multimedijalnog projekta „InvestCro: Kako do ulagača“. Prva konferencija iz „InvestCro ciklusa, pod nazivom  „Je li Hrvatska spremna za nove investicije“ ima za cilj ukazati na problematiku stranih, ali i domaćih ulaganja u Hrvatskoj. Konferenciju je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, a  ekonomski analitičar Velimir Šonje održao je prezentaciju svoje analize “Investicije u Hrvatskoj: trendovi, struktura, (ne)efikasnost”.

KRAPINA – Provedene aktivnosti i projekti Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije u 2018. godini predstavljeni su na konferenciji za medije danas, 22. veljače 2019. godine, u Krapini.  – Poduzetnički centar osnovan je 1. svibnja protekle godine i bavi se projektima za gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike s ciljem razvoja poduzetničkog okruženja u Krapinsko-zagorskoj županiji, ističe direktorica Martina Jantol Županić te naglašava da su prošle godine prijavili 136 projekata vrijednih 175 milijuna kuna, kojima je definirano otvaranje 181 radnog mjesta. Rad Poduzetničkog centra pohvalio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ističući kako će se kad Centar preuzme upravljanje nad Poslovno-tehnološkim inkubatorom koji je u izgradnji, vidjeti prava vrijednost svega što se svakodnevno pruža poduzetništvu, obrtništvu i poljoprivredi. – Radovi na gradnji Poslovno-tehnološkog inkubatora idu i brže nego što je planirano, dodaje župan Kolar, te ističe kako će oni biti završeni do kraja ove godine, a nakon toga bi do ožujka 2020. trebalo završiti i opremanje te će tada inkubator otvoriti svoja vrata i početi s radom.

BRUXELLES – Berliner Energieagentur i Europska komisija već 15 godina odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im Europsku nagradu za energetske usluge (EESA). Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt NEWLIGHT kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja od preko 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Svečanost dodjele nagrada održana je u okviru Investicijskog foruma Sporazuma gradonačelnika, u Bruxellesu, a nagradu je primio ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija u svom drugom mandatu, Julije Domac.

ČAKOVEC – Nakon što su školske godine 2015./2016. godine osvojili prvo mjesto na natjecanju „Best in English“, učenici Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, osvojili su prvo mjesto u ukupnom poretku škola na Međunarodnom online natjecanju „Best in Deutsch“ u konkurenciji 3052 učenika iz 243 srednje škole iz 11 zemalja. Izniman rezultat ostvarili su Elena Kropek, Dina Žužul, Gabrijela Novak, Melani Srša Karlovčec i Luka Fajić s profesoricama Nadom Medved, Vesnom Malekoci- Tarandek, Sanjom Jambrović Posedi, Martom Jambrović i Lidijom Kolar. Najuspješnije natjecatelje, predvođene ravnateljicom škole Sandrom Breka-Ovčar, danas, 22. veljače 2019. godine, u sjedištu Međimurske županije primio župan Matija Posavec, čestitavši im na ovako velikom uspjehu. Uz ovaj vrhunski rezultat, Gospodarska škola je najbolja strukovna škola u Hrvatskoj, Ekonomska škola također ima svjetske prvakinje, Tehnička škola Centar kompetentnosti iz strojarstva i gotovo sve srednje škole postižu vrhunske rezultate što opravdava ulaganja u obrazovanje u Međimurju, zaključio je župan Matija Posavec.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio je u petak, 22. veljače u Gradskoj upravi delegaciju uglednih ruskih liječnika, predvođenu akademikom Andreyem Kaprinom, generalnim direktorom Istraživačkog radiološkog centra Ministarstva zdravstva Ruske federacije. Tema razgovora bila je dogovaranje suradnje te razmjena iskustava hrvatskih i ruskih onkoloških stručnjaka.

KRAPINA – Najvažniji infrastrukturni projekti na području općine Krapinske Toplice u predstojećem razdoblju predstavljeni su danas, 22. veljače 2018. godine, na konferenciji za novinare u prostorijama HDZ-a u Krapini. – Riječ je o općini koja je jako važna za razvoj županije i svi zajedno moramo učiniti da Krapinske Toplice ponovno dođu na staze stare slave. Za to je svakako važna i infrastruktura, a iz pozicije ŽUC-a ova je općina bila zapostavljena, rekao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek. Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, naglasio je da će u ovoj godini za izgradnju lokalne cestovne infrastrukture biti uloženo najmanje 6 milijuna kuna, a sredstva stižu iz više ministarstava i državnih institucija. Govoreći o konkretnim aktivnostima, Svažić je naglasio da su krenule projektne aktivnosti za izgradnju tri rotora, s lijeve i desne strane Aleje kestena te ispod dvorca Klokovec, što će biti novi prilaz Krapinskim Toplicama, pripremljena je i projektna dokumentacija za obnovu Zagrebačke ulice, a novo ruho dobit će oko pet kilometara nerazvrstanih cesta na području Općine.

KOPRIVNICA – Marija Prodan, profesorica defektologije iz Križevaca predložena je za Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije, dok je za županijsku nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ predložena Radmila Funtek, predsjednica Udruge osoba s multiplom sklerozom. O kandidatima za nagrade Koprivničko-križevačke raspravljat će članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na 12. sjednici koja će se održati u ponedjeljak, 25. veljače u poslijepodnevnim satima u Koprivnici. Nagrade će laureatima biti uručene na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana Koprivničko-križevačke županije u travnju.

KRAPINA – Javni natječaj radi dobivanja financijske podrške programima/projektima udruga koje su programski usmjerene na poljoprivredu i lovstvo – promicanje i promociju pčelarstva i vinogradarstva, unapređivanje i zaštitu stočnog fonda, uzgoj konja u svrhu konjičkog i zdravstvenog turizma, promidžbu lovstva raspisao je Grad Krapina. Ukupna planirana sredstva po ovom natječaju iznose 40 tisuća kuna, a rok za podnošenje prijedloga projekata i programa 23. ožujak 2019. godine.

IVANEC – Grad Ivanec odrekao se više od 791 tisuće kuna potraživanja prema Ministarstvu financija RH po osnovi prodaje stanova. Ta odluka je u četvrtak, 21. veljače 2019. godine jednoglasno donijeta na 21. sjednici Gradskog vijeća. Radi se o nenaplativim potraživanjima na koje Ivanec ne može računati, a njihovim otpisom stečeni su potrebni preduvjeti za darovanje određenih nekretnina Gradu Ivancu. Riječ je o zgradi i dvorištu bivšeg Varteksa, drugi kat poslovne zgrade u Ul. Vladimira Nazora, poslovni prostori stambeno poslovne zgrade u Gajevoj ulici te oko 3.700 metara četvornih zemljišta u industrijskoj zoni. Ukupna vrijednost tih nekretnina je oko 4,3 milijuna kuna. – Odrekli smo se potraživanja prema RH da možemo dalje nastaviti sa procedurom darovanja i u roku od mjesec dana očekujemo da Grad konačno stekne te nekretnine – istaknuo je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

ČAKOVEC – Izbor najboljeg rukometaša, najbolje rukometašice, perspektivnog mladog sportaša i sportašice te rukometnog trenera u 2018. godini održan je jučer u zgradi Scheier u Čakovcu. Riječ je o izboru kojeg Rukometni savez Međimurja provodi već četiri godine. Tako je igrač Rukometnog kluba Prelog Igor Krajner izabran je za najrukometaša, dok je najbolja rukometašica Lea Vukojević, članica Ženskog rukometnog kluba Zrinski. Noa Hranjec, Jan Kos, Laura Radek i Lara Obadić primili su priznanja za perspektivne rukometaše, vratar Hrvatske rukometne reprezentacije u kolicima Nikola Bistrović nagrađen je za najboljeg rukometaša s invaliditetom, dok je najboljim trenerom u 2018. godini proglašen Goran Mrđen, trener ŽRK Zrinski.

loading