Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.03.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB -Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zagreb povodom Dana Komore održana je danas u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Tom prigodom županu Stjepanu Kožiću Komora je dodijelila priznanje Zlatni krug za ostvarenu uspješnu suradnju, te izniman doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva Zagrebačke županije. Uručena su i druga obrtnička priznanja.         
DESINIĆ – Članice Međunarodnog kluba žena Zagreb danas su u posjetu Desiniću, Zagorskim Selima i Kumrovcu. Riječ je o nevladinoj, neprofitnoj udruzi, osnovanoj prije 23 godine s ciljem promocije Hrvatske i pomoći strankinjama koje dolaze u Lijepu našu, da se što bolje snađu i uključe u svakodnevni život. Međunarodni klub žena okuplja veleposlanice ili supruge veleposlanika u Hrvatskoj, poslovne žene strankinje ili supruge poslovnih ljudi stranaca koji djeluju u Hrvatskoj i žene strankinje koje iz drugih razloga borave ili žive u Hrvatskoj. Povod za organiziranje izleta u Hrvatsko zagorje je suradnja s Mini mljekarom iz Desinića, čiji su proizvodni pogon i kušaonicu prvu posjetile, a dobrodošlicu su im poželjeli vlasnik Mladen Šurbek, načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin i zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek. Prilikom posjeta, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, predstavit će svoje turističke atrakcije: Dvor Veliki Tabor, Dvorac Miljana, Muzej Staro selo Kumrovec i Spomenik Lijepoj našoj.   

SAMOBOR –  Izložba „Sava-susret kulture i prirode“, povodom Svjetskog dana voda, u organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, otvorena je danas na Trgu Kralja Tomislava u Samoboru. Radi se o izložbi 50 fotografija koje prate tok rijeke Save te prikazuju bogatstvo flore i faune s naglaskom na prirodnim retencijama ove najduže hrvatske rijeke i zaštićenim životinjskim vrstama.Izložba se na središnjem samoborskom trgu može razgledati do 29. ožujka.

ZAGREB – S prvim danom proljeća otvorena je 10. sezona jedinstvene turističke usluge – Segway City Tour Zagreb koja ove godine obilježava jubilarnu godinu poslovanja te postaje jedina zagrebačka i hrvatska turistička atrakcija ove vrste s desetogodišnjim kontinuitetom. Naime, ova najstarija i prva ovakva usluga u Hrvatskoj, još od 2007. godine uveseljava zagrebačke posjetitelje, omogućujući im da vožnjom kroz naš glavni grad, savladaju tehniku upravljanja samobalansirajućim osobnim transporterom i na taj način dožive ovo nesvakidašnje iskustvo. Prema komentarima posjetitelja, usluga zauzima sam vrh na listi aktivnosti portala TripAdvisor na kojem je, nakon 5 uzastopnih certifikata izvrsnosti, uvrštena u njihovu Kuću slavnih. Također, dobitnica je i Croatian Superbrands priznanja. Inače, vožnje se organiziraju svakodnevno u pratnji instruktora te uz prethodnu obuku, a korisnici mogu birati između nekoliko ponuđenih programa u trajanju od 50 do 180 minuta.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini za ovu godinu objavilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Vrijednost Fonda je 135 milijuna kuna, a njime se pruža direktna pomoć općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programska razdoblja 2007.-2013. i 2014.-2020. Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 50 tisuća  kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna. Udio sredstava za sufinanciranje veže se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja. Ministarstvo će zaprimati zahtjeve do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. prosinca 2016. Detaljne informacije dostupne su na web stranici Zagrebačke županije.

SVETI MARTIN NA MURI –  Turistička 2015. godina za Međimursku županiju bila je izuzetno uspješna. Pokazuju to pozitivne statističke brojke, ali i mnogobrojna međunarodna i domaća turistička priznanja i nagrade koja su županiji, županijskim turističkim projektima, poduzećima i pojedincima dodijeljena u 2015. godini. Rekla je to, među ostalim, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman prilikom prezentacije prošlogodišnjih turističkih priznanja, održane sinoć u Termama Sveti Martin. Neposredno prije prezentacije, turističkim je djelatnicima Međimurske županije predstavljena međunarodna etapna biciklistička utrka Tour of Croatia, a druženje turističkih djelatnika u Termama Sveti Martin, iskorišteno je i za razgovor o turističkom rebrendiranju Međimurja, na čemu će se intenzivno raditi u predstojećem razdoblju.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i predstavnici poslovnih banaka i stambenih štedionica te koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju, potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za kreditiranje kupaca stanova u POS obiteljskoj kući, prvoj ECO SANDWICH kući s tri stana. ECO SANDWICH kuća je u izgradnji, nalazi se u zelenom kvartu Koprivnice na Lenišću.  te je prva od planiranih 12 obiteljskih kuća u tom naselju. Fasadni zidovi bit će od novog, jedinstvenog, betonskog sendvič panela velikog toplinskog otpora izrađen od recikliranog betona i reciklirane opeke s toplinskom izolacijom od ECOSE mineralne vune.

VARAŽDIN – Najboljom predstavom kazališnog  festivala Gumbekovi dani, koji je sinoć završio u   Histrionskom domu u  Zagrebu,  proglašene su Balade Petrice Kerempuha Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Balade je  režirao Georgij Paro, a uloge tumače  Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš i Sunčana Zelenika Konjević. Adaptacijom koja povezuje poetski svijet balada s naglašeno kritično prikazanom suvremenom zbiljom stvorena je iznimna poetska drama slojevitih značenja koja efektnom režijom i sjajnim glumačkim ostvarenjima predstavlja jedan od vrhova našeg suvremenog teatra,  stoji u obrazloženju nagrade. Predstava Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u Varaždinu je premijerno izvedena  krajem veljače.

KRIŽEVCI – Izmjena granica zajedničkog otvorenog lovišta Križevci bila je tema razgovora koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i njegovog zamjenika Darka Sobote s predstavnicima križevačkog Lovačkog društva „Sveti Hubert“. Na sastanku se raspravljalo o tijeku donošenja Odluke o izmjenama Odluke o ustanovljenju zajedničkog otvorenog lovišta Križevci čiji je trenutni lovozakupnik društvo Sveti Hubert.  Ugovor o zakupu lovišta prestaje 31. ožujka, a sve do donošenje Odluke o izmjenama, koju mora potvrditi Županijska skupština nakon dobivene suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, lovište će se dati na čuvanje Lovačkom savezu Koprivničko-križevačke županije.

loading