Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.03.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” svečano je otvoren u utorak navečer 21. ožujka 2017. godine, u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i državnim tajnik za vanjske poslove Francuske Republike Harlem Desir te mnogi partneri te zračne luke koja se za redoviti promet otvara 28. ožujka.  Koncesionar je Međunarodna zračna luka Zagreb , koja je u izgradnju i opremanje novog terminala uložila 300 milijuna eura.To je najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina. Luka je u vlasništvu Republike Hrvatske (55 posto), Grada Zagreba (35 posto) te Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice (po pet posto). Njihovi su predstavnici zajedno s premijerom Plenkovićem i francuskim državnim tajnikom Desirom te zagrebačkim i velikogoričkim gradonačelnicima Milanom Bandićem i Draženom Barišićem, sinom Franje Tuđmana Miroslavom i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanikom Hrvatskoga sabora Markom Sladoljevim i županom zagrebačke županije Stjepanom Kožićem svečano otvorili novi terminal presijecanjem vrpce.
KRAPINA – Tvrtku Jedinstvo Krapina, koja uspješno posluje više od 60 godina te kao grupa povezanih društava zapošljava 800 djelatnika i ostvaruje godišnji prihod od 500 milijuna kuna, danas su posjetili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek. S poslovanjem tvrtke koja, iz godine u godinu, ostvaruje sve bolje rezultate, ponajprije zahvaljujući izvoznoj orijentaciji, goste je upoznao direktor Josip Mihalić. Diljem Europe i svijeta, pa čak do Antarktika, izvoze se modularni objekti, što je primarna proizvodnja Jedinstva, od kojih se grade objekti poput vrtića i škola, ističe direktor Mihalić. Da je i Krapinsko-zagorska županija prepoznala gradnju modularnim objektima, potvrdio je župan Željko Kolar , jer će se na taj način graditi područna škola u Martinišću, za koju se uskoro raspisuje natječaj.

KOPRIVNICA – Aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istaknuo je danas kandidaturu za još jedan mandat i to kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice i MREŽE nezavisnih lista, istaknuto je na današnjem predstavljanju. Njegovi zamjenici bit će Darko Sobota, koji je i do sada obnašao tu dužnost te Ratimir Ljubić, javnosti poznat kao dugogodišnji ravnatelj koprivničke Obrtničke škole, koji je istaknuo kako mu je razlog za prihvaćanje kandidature bilo još bolji razvoj školstva u županiji. Darko Sobota kaže kako je ovo nastavak kontinuiteta i jednomjernog razvoja Koprivničko-križevačke županije, a s time se složio i aktualni koprivničko-križevački župan te zajednički kandidat HDZ-a i MREŽE za novi mandat, Darko Koren, jer su do sada realizirani brojni projekti, a već se radi i na novima. Uz predstavnike obiju stranaka, kandidati za čelna mjesta Koprivničko-križevačke županije, na čelu s Darkom Korenom, najavili su kako će kroz 20-ak dana predstaviti i svoj program za naredni četverogodišnji mandat.

ČAKOVEC – Rezultati istraživanja postupaka javne nabave na lokalnoj razini u sklopu projekta „Jačanje društvenih kapaciteta za borbu protiv korupcije – E-SCORE“, koji je na razini Međimurja provela Udruga Zora predstavljeni su danas u Maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu. Projekt je financiran od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a na razini Hrvatske provodila ga je udruga „Partnerstvo za društveni razvoj“. Predsjednik Udruge Munir Podumljak govori da su istraživanjem utvrđene različite anomalije u postupcima javne nabave, odnosno da se na lokalnoj razini ona obavlja po političkim ili drugim vezama, no ističe da je na Sjeveru Hrvatske takvih slučajeva ipak manje, nego u južnijim krajevima. Kaže i to da su po vrstama naručitelja pri vrhu nepravilnosti u postupcima javne nabave javna poduzeća, a zatim lokalna uprava, a najčešće se radi o nepoštivanju zakona ili sukobu interesa.

ZAGREB – Sve što Zagrepčane zanima vezano uz usluge podružnica Zagrebačkog holdinga mogu saznati pozivom na broj telefona 072 500 400  i to 24 sata dnevno.  Tako se mogu dobiti svi odgovori o javnom gradskom prijevozu,  odnosno stanju u prometu, voznom redu, cijenama i vrstama karata ZET-a, zatim prometu u mirovanju, odnosno parkiranju  u javnim garažama, parkirnim kartama i službi premještanja vozila te informacije o svim komunalnim uslugama djelovanju dežurnih i interventnih ekipa kao i o radovima na cestama.

KOPRIVNICA – „Dani travnjaka“, najznačajnija sajamska manifestacija Koprivničko-križevačke županije, posvećena poljoprivrednoj proizvodnji, ove se godine održava po 21. put, 5., 6. i 7. svibnja na prostoru Sajmišta u Koprivnici. O detaljima ovogodišnje manifestacije bilo je govora na prvom sastanku Organizacijskog odbora održanom jučer, 21. ožujka u Koprivnici. Prvi dan manifestacije, 5. svibnja rezerviran je za stručna predavanja s temama ruralnog razvoja, navodnjavanja, travnjaštva te školskih programa. Za subotu 6. svibnja, predviđeno je svečano otvorenje manifestacije, a posjetitelji će moći uživati i u konjičkom turniru Bilogorskih renđera. Posljednjeg dana, u nedjelju 7. svibnja, održat će se tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji, natjecanje u cijepljenju voćaka i Bambino kup, na kojemu će se predstaviti mladi uzgajivači stoke, a ponovno su na rasporedu i konjički turnir i igre Bilogorskih renđera. Sva poduzeća, obrti i OPG-ovi mogu se prijaviti za nastup najkasnije do 25. travnja 2017. godine.

VARAŽDIN – Besplatno predavanje za osobe starije životne dobi na temu “Kako zaštititi sebe i svoju imovinu” danas u  Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin organiziraju  Udruga ACT-Grupa iz Čakovca i Policijska postaja Varaždin. Filipa Blažon Šumečki ispred udruge ACT-Grupa govorit će o osnovnim karakteristikama i razlikama ugovora o doživotnom uzdržavanju i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Na primjerima ugovora napomenut će što sve takvi ugovori moraju sadržavati, kako se i kod koga ovjeravaju i mogu li se raskinuti. Policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin Siniša Lah će predstaviti najčešće načine prijevara starijih osoba na javnim mjestima i kućnome pragu, ali i ponuditi konkretne savjete za moguće načine samozaštite.

ČAKOVEC – Izvješće o radu Gospodarsko- socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2016. godinu s prijedlogom Programa rada za 2017. godinu bile su teme o kojima je bilo riječi na njihovoj posljednjoj sjednici održanoj u Čakovcu. Vijeće je u prošloj godini održalo ukupno šest sjednica, među njima i dvije tematske, a članovi su bili aktivno uključeni u projekt „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, kojemu je cilj bio postići veću učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera- poslodavaca, sindikata i županija. U ovoj godini, GSV će svoje djelovanje opet usmjeriti na poboljšanje rada lokalnih samouprava, društvenih tvrtki i agencija te na demografsku sliku Međimurja i utjecaj tih faktora na sliku međimurskog gospodarstva.

KOPRIVNICA – Koprivnica je domaćin dvodnevnog sastanka partnera EU projekta PROCURE koji se provodi u sklopu programa URBACT III. Riječ je o projektu čiji je cilj unaprjeđenje procesa javne nabave u gradovima partnerima. Uz Koprivnicu u  projektu sudjeluju gradovi iz Velike Britanije, Poljske, Španjolske, Nizozemske, Rumunjske, Italije, Češke i Madžarske. Grad Koprivnica kroz projekt će raditi na unaprjeđenju komunikacije s lokalnim gospodarstvenicima vezano za provođenje procesa javne nabave te tako doprinijeti jačanju lokalnog gospodarstva.

ZAGREB –Za preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora  kože Zagrebačka županija osigurala je ove godine  50.000 kuna.Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije prema rasporedu koji je dostupan na web stranici Zagrebačke županije. Pregledi, za koje je obavezna telefonska najava, bit će održani ovog petka, 24. ožujka  u Bregani. Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

loading