Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.03.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u Aradu u Rumunjskoj jednoglasno izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions), najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija, zaduženog za upravljanje ovom organizacijom koja okuplja regije iz čak 35 država, iz Europske unije, ali i izvan EU-a. Riječ je najvećoj neovisnoj regionalnoj mreži u Europi osnovanoj još 1985. godine.

ZLATAR – Tjedan dana nakon što je drugi put osvojila naslov svjetske prvakinje u boksu po IBO verziji, Ivanu Habazin dočekale su u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine na središnjem trgu u Zlataru stotine ponosnih sugrađana. Iako godinama ne živi u Zlataru, tamo je njena obitelj, a doček ju je iznenadio i oduševio, kao i mnoštvo djece koja nisu propustila priliku za fotografiranje sa svjetskom prvakinjom. Kako je, čestitajući  joj, rekla gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, Zlatar je ponosan, jer je ime tog malog grada u Zagorju zahvaljujući Ivani upisano na kartu svjetskog sporta. Ivani Habazin u Zlataru su čestitali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar  i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.VARAŽDIN – Medicinska škola Varaždin domaćin je „Schola medica 2018“, 22. državnog natjecanja učenika zdravstvenih škola u programima zdravstveno – laboratorijskih tehničara i fizioterapeutskih tehničara. Natjecanje, u kojem sudjeluje 30 učenika i 40 mentora od čega troje učenika i četvero mentora iz varaždinske Medicinske škole, u Varaždinu se odvija do sutra. Sve njih na prigodnom svečanom otvorenju, u ime Varaždinske županije, pozdravio je zamjenik župana Tomislav Paljak te je naglasio kako je domaćinstvo dodijeljeno varaždinskoj Medicinskoj školi još jedna potvrda kvalitete ove škole, što je potvrdila i kroz dosadašnja natjecanja osvajanjem često prva tri mjesta.

ZAGREB – Grad Zagreb kreće u borbu s divljim deponijima. Gradska skupština na 10. sjednici, danas, 22. ožujka 2018. godine, usvojila je mjere kojima se namjerava smanjiti broj ilegalnih odlagališta otpada te spriječiti nastanak novih divljih deponija. – One uključuju uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija nepropisno odbačenog otpada, provedbu nadzora područja Grada Zagreba, postavljanje prepreka za sprječavanje prolaska, postavljanje video nadzora, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada te informativne aktivnosti o štetnosti nepropisnog odbacivanja otpada“ – najavio je Mladen Tomac, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove. Inače, Grad Zagreb je u 2017. godini na zbrinjavanje ilegalno odbačenog otpada u okoliš potrošio 190 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Međimurska županija je u svom proračunu za ovu godinu predvidjela 150 tisuća kuna, kojima će sufinancirati rad Centra za kulturu Čakovec. Sporazumom koji je s ravnateljem Centra Ladislavom Vargom danas potpisao u Čakovcu to je potvrdio župan Međimurske županije Matija Posavec. Novac će dobro doći u realizaciji više od 850 kazališnih, filmskih, izloženih i koncertnih programa koje Centar za kulturu planira realizirati u ovoj godini.

KOPRIVNICA – Prijem za sudionike natjecanja EUROMATH 2018 i njihove mentore održan je jutros u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Bila je to prilika da im čelnici županije, predvođeni županom Darkom Korenom, uz čestitke, zahvale što svojim radom i nagradama pronose svijetom ime Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je ove godine održano u Krakowu, a koprivnički gimnazijalci predstavili su se u četiri kategorije te su osvojili dva prva mjesta. Svojim su radovima prikazali kako se matematika primjenjuje u stvarnom životu. Uz njih, u Krakowu su bili i učenici koprivničke Osnovne škole „Braća Radić“ koji su osvojili tri druga mjesta.

ZAGREB – Od planiranih 300.000 kuna za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području Grada Zagreba, Zagrebačka županija  je dodijelila gotovo 180.000 kuna. Sredstava su dodijeljena  Klinici za dječje bolesti Zagreb i to 36.000 kuna za nabavu digitalne kamere za snimanje oka, Kliničkoj bolnici Dubrava 48.000 kuna za nabavu transportnog ventilatora za ventilaciju pacijenata te kolica za reanimaciju, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ 46.500 kuna za Broncho-Fiberscope te Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju 47.000 kuna za nabavu EKG snimača. Zagrebačka županija poziva potencijalne prijavitelje – medicinske ustanove  da se prijave na natječaj, koji je otvoren do iskorištenja sredstva odnosno najkasnije do 31. listopada.

DESINIĆ – Provedba projekta JUMICAR, „Programa prometne kulture za najmlađe“ na području Krapinsko-zagorske županije nastavlja se i ove školske godine. Prva edukacija u proljetnom terminu održana se danas, 22. ožujka 2018. godine, u OŠ Desinić, a gostujuća škola je OŠ Veliko Trgovišće, zajedno s područnim školama. Inače, u Krapinsko-zagorskoj županiji JUMICAR se provodi od 2016. godine te je dosad educirano 2.114 učenika 2. razreda osnovnih škola. U 2018. godini u edukaciji će sudjelovati učenici 28 osnovnih škola, odnosno 979 učenika 2. razreda.

ZAGREB – Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. godini i dodjela Nagrada za najbolja arhitektonska ostvarenja održava se, u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla ovog četvrtka, 22. ožujka od 19,00 sati. Organizatori izložbe su Udruženje hrvatskih arhitekata i Tehnički muzej Nikola Tesla.

VARAŽDIN – Danas se obilježava Svjetski dan voda. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je ‘Priroda za vodu’, a  upravo to bit će i tema stručnog skupa što ga danas u županijskoj palači u Varaždinu organizira Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. O prirodnim rješenjima za poboljšanje kvalitete vode, zaštiti i upravljanju vodama u Hrvatskoj, tehnologijama obrade otpadnih voda, praćenju kvalitete voda na području Varaždinske županije,  te spašavanju na vodi i drugim zanimljivim temama govorit će desetak stručnjaka i znanstvenika.

KOPRIVNICA – Od ponedjeljka, 26. ožujka kreće prva isplata uskrsnica za umirovljenike s prebivalištem na području Grada Koprivnice. Nakon što godinama Grad Koprivnica umirovljenicima isplaćuje božićnicu, prema najavi gradonačelnika Mišela Jakšića konačno su stvoreni uvjeti i za isplatu uskrsnica. Pravo na uskrsnicu ostvaruju koprivnički umirovljenici čija mirovina, za siječanj, s dodacima ne prelazi 1.800 kuna, a uskrsnice se podižu od ponedjeljka u prostoru koprivničke Vjenčaonice.

loading