Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.03.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Završetak radova na energetskoj obnovi skupa zgrada Opće bolnice Varaždin, projekt težak 83,5 milijuna kuna svečano je obilježen ovog petka, 22.ožujka 2019. godine. Projekt je trajao pet godina, a u sklopu njega obnovljene su zgrade interne, kirurgije, neurologije, logopedije, bolnička ljekarna, kuhinja i praonica. Tako je energetski obnovljena kompletna ovojnica, ugrađeno je 1 800 novih prozora, promijenjeni su krovovi, obnovljene kotlovnice te ugrađeni solarni paneli, a za vrijeme trajanja obnove, pacijenti su nesmetano imali pristup medicinskoj usluzi. Na svečanom otvorenju bili su izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić i brojni drugi ugledni gosti. – Bolnicu je bilo izrazito teško za održavati jer su neki njezini prostori bili stari i više od 100 godina – istaknuo je Kudelić, dodajući da je ovo ulaganje najveće u posljednjih 30 godina, a sa obnavljanjem će nastaviti i dalje. Inače, projekt je sufinanciran iz programa energetske obnove zgrada javnog sektora Fonda za zaštitu okoliša.

NOVI MAROF – Ovogodišnji 4. Rabuzinovi dani počeli su u petak, 22. ožujka, otvorenjem izložbe „Nepoznate slike Ivana Rabuzina, koja zaljubljenicima u rad ovog velikog umjetnika otkriva odgovore na pitanja gdje i kako je počeo, kao i kako se Ivan Rabuzin kao umjetnik razvijao. Izložba je postavljena u predvorju Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novi Marof. Za odabir radova i postav izložbe zaslužna je dugogodišnja muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, koja je kroz svoj radni vijek i osobno surađivala s Ivanom Rabuzinom. Izložba će biti otvorena do četvrtka 18. travnja 2019., a razgledati se može u radno vrijeme Centra. Isto tako, u sklopu ovogodišnjih Rabuzinovih dana za ljubitelje poezije biti upriličena večer čitanja njegovih pjesama u srijedu 27. ožujka 2019. godine. Organizatori 4. Rabuzinovih dana su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

ZAGREB – Odluku o raspodjeli 8,6 milijuna kuna za djelomično pokrivanje gubitka Kliničke bolnice “Sveti Duh”, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti čije nepodmirene obveze za prošlu godinu iznose 26,7 milijuna kuna većinom glasova prihvatili su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine. U Kliničkoj bolnici Sv. Duh nepodmirene obveze za 2018. godinu iznose gotovo 10,1 milijun kuna, a raspodijelit će joj se 5,3 milijuna kuna. Nepodmireni dug u Dječjoj bolnici Srebrnjak iznosi gotovo tri milijuna kuna, a dobiva 1,6 milijuna kuna, dok je nepodmireni dug u Specijalnoj bolnici za plućne bolest gotovo 13,7 milijuna kuna, a raspodijelit će joj se 1,6 milijuna kuna.

DUBROVNIK – Nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća” bit će u Dubrovniku dodijeljena ove subote, 23. ožujka 2019. godine Krapinsko – zagorskoj županiji za doprinos razvoju poduzetništva kroz subvencioniranje kamata, kroz financiranje promotivnih aktivnosti Gospodarske i Obrtničke komore te razne aktivnosti na privlačenju novih investicija i razvoj novih tehnologija poput izgradnje Poslovno – tehnološkog inkubatora i otvaranja Ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela. Nagrade dodjeljuje Međunarodni poslovni forum “Perspektive”, u sedam kategorija, a ove je godine 97 predlagača predložilo ukupno 270 kandidata iz sedam zemalja – Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Norveške, Slovenije i Srbije.

ČAKOVEC – Svečanost otvaranja novoizgrađenih jaslica, održana je danas, 22. ožujka 2019. godine, u Dječjem vrtiću Maslačak u Čakovcu. Jaslice su izgrađene u sklopu projekta Rekonstrukcije Dječjeg vrtića Crčak, Područnog odjela Maslačak u Čakovcu, a sufinancirane su sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ukupna vrijednost investicije iznosila je nešto manje od 4,8 milijuna kuna, od čega je udio ministarstva 1,2 milijuna kuna. Vrtić je tako uz dvije jasličke skupine, za 32 djece, dobio i sobu za odgajatelje te prostor za dodatni stručni rad. Ovo je samo jedna od investicija u predškolskom odgoju koje, u skladu sa statusom Grada prijatelja djece i visokog standarda brige o mladima, Grad Čakovec provodi, dakako imajući u vidu činjenicu da se radi o gradu iz kojeg mladi ne iseljavaju već u koji doseljavaju, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač, podsjetivši na energetsku obnovu vrtića u Mačkovcu i skorašnju dogradnju vrtića u Ivanovcu. Te tri investicije ukupne su vrijednosti oko 9 milijuna kuna. Stoga ne čudi podatak da 75% čakovečke djece, u dobi od 3 do 6 godina, pohađa vrtiće što je daleko iznad hrvatskog prosjeka.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je danas, 22. ožujka 2019. godine, u Gradskoj upravi sastanak s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkim muftijom, Azizom efendijom Hasanovićem te novoizabranim članovima Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice. Cilj sastanka je unapređenje već i onako dobrih odnosa s Gradom Zagrebom.  – Ja sam sretan što je od kada sam u prvoj zoni odgovornosti najveći projekt mene i mojih sugrađana ta multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietičnost, naglasio je gradonačelnik, Milan Bandić.

NOVI MAROF – Ovogodišnji 4. Rabuzinovi dani počeli su u petak, 22. ožujka, otvorenjem izložbe „Nepoznate slike Ivana Rabuzina, koja zaljubljenicima u rad ovog velikog umjetnika otkriva odgovore na pitanja gdje i kako je počeo, kao i kako se Ivan Rabuzin kao umjetnik razvijao. Izložba je postavljena u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novi Marof. Za odabir radova i postav izložbe zaslužna je dugogodišnja muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, koja je kroz svoj radni vijek i osobno surađivala s Ivanom Rabuzinom. Izložba će biti otvorena do četvrtka 18. travnja 2019., a razgledati se može u radno vrijeme Centra. Isto tako, u sklopu ovogodišnjih Rabuzinovih dana za ljubitelje poezije biti upriličena večer čitanja njegovih pjesama u srijedu 27. ožujka 2019. godine. Organizatori 4. Rabuzinovih dana su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

ZAGREB – Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na nedavnoj svečanosti 12. Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću pobijedio je u kategoriji regionalne i lokalne samouprave s projektom Komunikacijska platforma Najmudriji.hr. Riječ je o projektu koji na jednom mjestu, virtualnom svijetu, Zagrepčanima starijima od 65 godina pruža mogućnost informiranja i međusobnog komuniciranja, a sve s ciljem podizanja standarda kvalitete njihovog života. Kako je istaknula pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Romana Galić, projekt najmudriju generaciju uvodi u digitalno doba. „Sadržaji su sve ono što se za osobe starije životne dobi događa u Zagrebu sa fokusom na gerontološke centre, domove za starije i njihove priče te je tu i Šprehalica putem koje se najmudriji mogu povezati i međusobno kontaktirati“, pojasnila je pročelnica Galić. Vrijednost samog projekta Najmudriji.hr je oko 60 tisuća kuna.

SAMOBORSKI NOVAKI – Šezdeset i troje zaposlenika URIHO-ovog pogona  proizvodne jedinice Tisak i kartonaža u Samoborskim Novakima, od kojih je 35 osoba s invaliditetom, od ovog petka, 22. ožujka 2019. godine imaju kvalitetnije uvjete rada čime će biti i konkurentniji na tržištu. Naime, nakon 7 godina, preuređen je prostor ovog pogona, uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je za tu svrhu osigurao 14 milijuna kuna te Grada Zagreba. – Ministarstvo je u posljednjih 13 godina za potrebe Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osiguralo je 173 milijuna kuna, u zadnje dvije godine čak 73 milijuna, a intenzivno se radi na poboljšanju zakonske regulative zapošljavanja   osoba s invaliditetom – istaknula je prilikom otvorenja pogona državna tajnica Majda Burić. Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja je u 100% vlasništvu Grada Zagreba najstarija je i najveća zaštitna radionica koja zapošljava preko 500 radnika, od kojih je 60 % osoba s invaliditetom.- Grad Zagreb primjerom zapošljavanja osoba s invaliditetom pokazuje da je dobar poslodavac te može biti primjer ostalima- naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

ZAGREB – U gradu Zagrebu svake godine od raka dojke oboli 700 žena, a umre ih, nažalost, čak 200. S ciljem da se te brojke smanje, a u povodu Dana narcisa u petak, 22. ožujka 2019. godine, je na jarunskoj tržnici u Zagrebu započela kampanja #BudiNARCISa. Riječ o projektu Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktor Andrija Štampar u sklopu kojeg žene u dobi od 40 do 49 godina, te starije od 69 godina mogu obaviti besplatni mobilni mamografski pregled. „Dosad je pregledano više od 46 tisuća žena, a od toga je čak 41% tu pretragu obavilo prvi put“, istaknula je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić. Besplatni mobilni mamografski pregled u petak je obavilo 20-ak zaposlenica jarunske tržnice, a kampanja se nastavlja u subotu, 23. ožujka kada će na Trgu bana Jelačića biti organizirana prigodna prodaja narcisa.

KOPRIVNICA – Natječaj za najljepši dječji putopis „Putositnice 2019.“, u spomen na hrvatskog putopisca Antuna Nemčića, objavila je koprivnička Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“. Namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz svih dijelova Hrvatske, s temom putositnica s putovanja Lijepom Našom, a prijavljeni rad ne smije prethodno biti objavljen, izveden ili nagrađivan. Svaka škola može sudjelovati s pet proznih radova, koji se do 16. travnja dostavljaju na adresu koprivničke škole „Antun Nemčić Gostovinski“. Nagrade najuspješnijim autorima i njihovim mentorima bit će dodijeljene na završnoj svečanosti 24. svibnja u Koprivnici.

loading