Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Relativni smo pobjednik na sve četiri razine – za gradonačelnika, za skupštinu, za vijeća gradskih četvrti i za mjesne odbora rekao je Milan Bandić naglasivši kako je time ostvaren zacrtani cilj.  Bandić, koji je osvojio 30,87% glasova, čestitao je svima koji će sjediti u skupštinskim klupama te ih je pozvao na suradnju. Na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek osvojila je treće mjesto s 19,14% glasova, iza Bandića i Mrak Taritaš, koja je osvojila 24,48%. Iako je osvojio tek 2% glasova birača, a koalicija Živog zida i stranke Promijenimo Hrvatsku nije prešla izborni prag za Gradsku skupštinu, Ivan Lovrinović zadovoljan je rezultatom lokalnih izbora.

ZAGREB – Stjepan Kožić  ponovno je izabran za župana Zagrebačke županije. Kožić je na Koalicijskoj listi HSS, SDP, HNS, Laburisti pobijedio u utrci za župana Zagrebačke županije osvojivši 50% glasova, a Vladimir Bregović s liste HDZ, HSU, HSLS dobio je 27% glasova. Tako je Stjepan Kožić osvojio svoj peti mandat u kontinuitetu. Što se tiče gradova u Zagrebačkoj županiji, novi mandat gradonačelnika ponovno su osvojili u Samoboru Krešo Beljak liste HSS i SDP, Jastrebarskom Zvonimir Novosel SDP,HNS, HSU te Ivanić Gradu Javor Bojan Leš s koalicijske liste HDZ, HSLS, Reformisti. U ostalim gradovima gradonačelnika se bira u drugom krugu. Dugo Selo između Darjana Budimira i Nenada Paniana, Svetom Ivanu Zelini Hrvoje Košćec HNS  i Franjo Lazarin HDZ, HSLS i HSU, Svetoj Nedelji Damir Horvat HDZ i Dario Zurovec grupa birača, Velikoj Gorici Dražen Barišić HDZ, HSLS, HSU i Aleksandar Horvat SDP, HSS, Laburisti, Vrbovcu Denis Kralj SDP,  Laburisti, HNS i Damir Fašaić HDZ- HSU te u Zaprešiću Željko Turk HDZ,HSS, HSU, Stranka BM 365, HSLS i Danijel Jaić SDP.

KRAPINA – Premoćnu pobjedu u prvom krugu izbora za župana u Krapinsko-zagorskoj županiji odnio je Željko Kolar sa 58,77 posto glasova sa koalicijske liste predvođene SDP-om, dok je HDZ-ov kandidat Dragutin Ranogajec dobio 31,29  posto glasova. Za Županijsku skupštinu lista predvođena SDP-om dobila 49,66 posto glasova, a HDZ-ova s partnerima 33,7 posto. SDP s koalicijskim partnerima dobio je u prvom krugu gradonačelnike u Donjoj Stubici, Klanjcu, Pregradi, Zaboku i Zlataru, dok u Oroslavju u drugi krug ulaze HDZ-ov Emil Gredičak sa 41,22 posto glasova i SDP-ov Ivan Tuđa sa 33,97 posto. Županijsko sjedište, Krapina, gradonačelnika je dobilo u prvom krugu. Na toj dužnosti ostaje HDZ-ov Zoran Gregurović sa 58 posto glasova, dok je SDP-ov Željko Pavić dobio 39 posto. U drugom krugu Zagorci će o načelnicima odlučivati u 7 općina, Desiniću, Jesenju, Kraljevcu na Sutli, Kumrovcu, Loboru, Maču i Stubičkim Toplicama. HDZ s partnerima dobio je u prvom krugu načelnike u 9 općina, SDP s partnerima u 7, a nezavisni kandidati su izabrani u 2 općine.

VARAŽDIN – Prema neslužbenim rezultatima lokalnih izbora,  za župana Varaždinske županije, glasači će u drugom krugu glasovanja, u nedjelju 4. lipnja 2017. godine, odlučivati između Predraga Štromara, kandidata HNS-a, SDP-a, HSS-a, HSU-a i Laburista koji je u prvom krugu osvojio  40,28% glasova i Radimira Čačića kandidata Narodne stranke- Reformista  s osvojenih 25,48% glasova. U drugi krug izbora za gradonačelnika Varaždina idu Ivan Čehok koji je u prvom krugu osvojio 41,09% i Alen Kišić s 22,22% glasova. Što se ostalih gradova u Varaždinskoj županiji tiče, u Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu izbori su odlučeni već u prvom krugu i gradonačelnici ovdje ostaju Dubravko Bilić, Milorad Batinić i Siniša Jenkač, a u prvom krugu izabrana je i nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica. Bit će to Dragica Ratković. Drugi krug izbora bit će održan i u Lepoglavi, a za mjesto gradonačelnika borit će se Marijan Škvarić i Željko Šoštarić.

ČAKOVEC – Prema neslužbenim rezultatima jučer održanih lokalnih izbora, u Međimurju se neće puno toga mijenjati. Naime, na poziciji župana Međimurske županije ostaje HNS-ov Matija Posavec, koji uživa potporu više od 58% birača. Slična je situacija i u Gradu Čakovcu, gdje gradonačelnik ostaje SDP-ov Stjepan Kovač s 56% potpore birača te u Gradu Prelogu, gdje će gradonačelnik i dalje biti HDZ- ov Ljubomir Kolarek sa 63% potpore. Slično je i u Gradu Mursko Središće, gdje gradonačelnik ostaje HDZ- ov Dražen Srpak sa 62% ukupnih glasova birača. I dok će diljem Hrvatske većina građana još jednom na birališta, u Međimurju će to biti slučaj tek u nekoliko općina. Tako će građani 4. lipnja načelnika birati u Podturnu, Donjoj Dubravi, Maloj Subotici i Goričanu.

KOPRIVNICA – Čelnici Koprivničko-križevačke županije te Križevaca i Koprivnice birat će se u drugom krugu. Aktualni koprivničko-križevački župan Darko Koren u drugom krugu borit će se protiv SDP-ovog Slavka Tucakovića. Koren je u prvom krugu osvojio 41,19%, a Tucaković 28,46%. U Koprivnici u drugi krug idu HDZ-ov Krešimir Papac i SDP-ov Mišel Jakšić, trenutni zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika. Jakšić je osvojio 48,81% i za prolaz u prvog krugu nedostajalo mu je 100-tinjak glasova, dok je Papac osvojio 31,49%. U Križevcima je u prvom krugu definitivno iznenađenje nezavisni Mario Rajn koji je osvojio 40,12% glasova dok je dugogodišnji gradonačelnik Branko Hrg osvojio 36,65%.

ZAGREB – Hrvatska narodna stranka zadovoljna je rezultatom nedjeljnih izbora za predstavnike lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je to predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, u stožeru stranke u pratnji Anke Mrak Taritaš, Matije Posavca i Predraga Štromara. “Već u prvom krugu 18 gradonačelnika i načelnika. Njih dvadesetak je ušlo u drugi krug i imamo gotovo 500 vijećnika. Ako izuzmemo rezultat u Zagrebu mi smo napravili potvrdu treće stranke na lokalnoj razini“, rekao je Vrdoljak. Predrag Štromar, župan Varaždinske županije zahvalio se biračima na potpori te ih pozvao da ga podrže i u drugom krugu lokalnih izbora. „Idemo nastaviti sve započete projekte, nastavimo razvoj sjevera Hrvatske“, istaknuo je Štromar. Matija Posavec, koji je u prvom krugu ponovno izabran za župana Međimurske županije, zahvalio se na povjerenju građana. „U drugom mandatu nastavit ćemo još bolje, kvalitetnije i energičnije“, kazao je Posavec.

 ZAGREB – Na igralištu NK Maksimir nakon gotovo 2,5 godine zaigrat će se nogomet. Nakon što se odustalo od privatne investicije, gradska četvrt Maksimir uložila je gotovo 3,5 milijuna kuna u sanaciju terena . Kako u neposrednoj blizini igrališta postoji opasnost od klizišta radilo se na sanaciji i tog problema. Predsjednik vijeća gradske četvrti Maksimir, Stanko Gačić istaknuo je kako su sa sve četvrti strane igralište izgrađeni potporni zidovi. Cilj ove investicije je vratiti život u ovaj klub, ali i privući djecu i mlade na ove, novouređene terene zaključio je Gačić. Zadovoljan viđenim je i gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio kako je ova investicija nastavak projekta; više igrališta manje gledališta. Na novouređenim terenima bit će, prema najavama organizirana i škola nogometa za djecu svih uzrasta.

ZAGREB – Uz već postojećih 20 pametnih klupa na 13 zagrebačkih lokacija, sada ih je još postavljeno na 15 zagrebačkih lokacija. Od Europskog trga, Ulice Račkoga, Tomislavovog i Kvaternikovog trga, Držićevoj, Zapoljskoj, Brezovičkoj cesti 100, u Španskom na Trgu 101. brigade HV, kod info pulta mirogojskih Arkada, na Trgu svetog Šimuna i Trgu Ane Rukavine, Parku Tomislava Ivčića, zatim u Gajnicama, u Sesvetama na Trgu Dragutina Domjanića te kod Kulturnog centra Dubrava.Radi se o hrvatskom proizvodu koji posjedule solarne panele, zaštićen od vandalizma i otporan na atmosferske uvjete te služi kao izvor energije s dva žična USB punjača mobitela i jednim bežičnim.

ČAKOVEC – Filmske radionice u organizaciji Filmskog kluba Centra za kulturu Čakovec i Kina za mlade, održane danas na Maloj sceni Vinko Lisjak u Čakovcu, bile su prvo događanje u okviru programa kojim se obilježava Dan Grada Čakovca. Polaznici ovih radionica, učenici osnovnih i srednjih škola, danas su od medijskih tehničara Graditeljske škole Čakovec mogli naučiti nešto više o foto i video stvaralaštvu, animaciji te projekciji i analizi filma, ističe voditelj radionica Ivan Čondor. Inače, program obilježavanja Dana Grada u Čakovcu će se nastaviti sve do 1. lipnja, a u tom razdoblju će biti održan niz tematski različitih manifestacija i događanja, od Sajma cvijeća i jagoda do Beerfest festivala, a bit će tu i koncert kulturno- umjetničkih udruga te prezentacija sportskih udruga s područja Grada.

loading