Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 22.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb i ove godine organizira proslavu u povodu obilježavanja završetka nastave  srednjoškolskog obrazovanja učenika završnih razreda 93 zagrebačke srednje škole. Program Dana zagrebačkih maturanata  počeo je u srijedu, 22. svibnja od 11,00 sati na Trgu bana Jelačića, gdje je održano okupljanje oko 6.000 maturanata kojima se obratio gradonačelnik Milan Bandić i poveo povorku s maturantima od Trga bana Jelačića prema parku Bundek. Povorka se na Bundeku očekuje oko 13,30, gdje će se slavlju pridružiti još otprilike 2.000 maturanata. Na Bundeku će dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa, radi lakšeg i bržeg povratka mladih svojim domovima, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza.  Živo je bilo i u Krapini, na Trgu Ljudevita Gaja (na slici).

ZAGREB – Okrugli stol o pitanjima sukoba interesa u obnašanju dužnosti u Zagrebačkoj županiji održan je ove srijede, 22. svibnja 2019. u Zagrebu .U organizaciji  županijske Skupštine i skupštinskog Antikorupcijskog povjerenstva cilj okruglog stola bio je prepoznavanje i suzbijanje ovakvih slučajeva. Za to je potrebna stalna edukacija koju trebaju imati svi koji obnašaju javne dužnosti, istaknuo je  predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.Što se tiče javnosti i medija više se percipira sukob interesa na državnom nivou, no pojam lokalnih šerifa pokazuje da se treba proraditi i na regionalnom i područnom nivou, a što je namjera ovakvih susreta u nekoliko županija, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković. Zagrebačka županija već godinama za reviziju svog poslovanja dobiva pozitivno mišljenje, no edukacija djelatnika je svakako potrebna, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. O stanju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, njegovom sprječavanju na lokalnoj i regionalnoj razini te kriminalističkim aspektima vezanim uz koruptivna djela govorili su stručnjaci politolog Davor Gjenero, mr. krim Dubravko Klarić i predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir.

KOPRIVNICA – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate Javnog poziva za iskaz interesa za dodjelu financijskih sredstava u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2019. godinu. Za područje Koprivničko-križevačke županije odobreno je 20 projekata ukupne vrijednosti 4,530 milijuna kuna. Tako će se, među ostalim, u Hlebinama graditi pješačka staza, u Općini Sokolovac dječji vrtić s jaslicama, rekonstruirati i urediti nerazvrstane ceste u Općini Drnje te modernizirati javna rasvjeta na području općina Sveti Petar Orehovec i Koprivnički Ivanec.

ZAGREB – Konferencija za novinare na kojoj će biti najavljeni 43. Dani satire Fadila Hadžića bit će održana u srijedu, 22. svibnja u 12,00 sati u  Satiričkom kazalištu Kerempuh. Ovogodišnji program predstavit će izbornica festivala, naša istaknuta dramaturginja Željka Turčinović i ravnatelj Satiričkoga kazališta Kerempuh Roman Šušković – Stipanović. Dani satire Fadila Hadžića najstariji je kazališni festival u zemlji, koji okuplja najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja. U sklopu ovogodišnjeg programa, koji će se održati od 01. – 18. lipnja bit će izvedeno 13 kazališnih naslova, a festival će otvoriti HNK Split s predstavom Kroćenje Goropadnice W. Shakespearea u režiji Ivana Plazibata.

ZAGREB – Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika najsigurnija je županija u RH rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić na sjednici Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja u 2018. Rašić je naglasio kako je u 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježen najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti RH te da je stopa kriminaliteta od 2008. godine do 2018. smanjena za oko 30%. U odnosu na isto lanjsko razdoblje kriminalitet je u padu za 1,5%, za 15,9% se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 0,3 posto, ali je nažalost veći broj smrtno stradalih.

ZABOK – Uz glazbu i veselje, 350 maturanta zabočkih srednjih škola obilježili su ove srijede, 22. svibnja 2019. godine završetak škole te već tradicionalno, dvanaestu godinu za redom, otplesali Salonsko kolo za kojeg su se pripremali tokom cijele godine. Ovom izvedbom završava nastava maturantima nakon koje uskoro počinju i sa pripremama za državnu maturu. Brojni roditelji te nastavnici pratili su njihovu izvedbu na središnjem zabočkom trgu, a uz njih, ples je pratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji im je poželio puno uspjeha kod daljnjeg školovanja te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek sa zamjenicom Valentina Đurek. U izvedbi Salonskog kola, maturantima su se pridružili i članovi Ansambla Zabok, a koreografiju je pripremila umjetnička voditeljica Ansambla Senka Jurina.

LEPOGLAVA – Grad Lepoglava na kraju školske godine nagradit će učenike i njihove mentore koji su ostvarili zapažene rezultate na županijskim i državnim smotrama znanja. Učenici i njihovi mentori koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na županijskim smotrama bit će nagrađeni sa 600 kuna za osvojeno prvo mjesto, 500 kuna za drugo i 400 kuna za treće mjesto. Učenici i mentori koji su se na državnim smotrama plasirali na jedno od prva tri mjesta, uz to, bit će nagrađeni s dodatnih 300 kuna za prvo, 200 kuna za drugo i 100 kuna za treće mjesto. Učenici će uz novčanu nagradu na poklon dobiti i kolekciju knjiga, kao i svi koji su nastupili na županijskim smotrama znanja. Grad Lepoglava i ove godine svakom učeniku koji će krenuti u prvi razred dodijeliti poklon bon u iznosu od 200 kuna za kupnju potrebnog školskog pribora i opreme.

LOBOR – U Osnovnoj školi Franje Horvata Kiša Lobor od sljedeće školske godine s radom započinje Osnovna glazbena škola, u trajanju od šest godina. Audicija za upis u prvi razred održat će se u petak, 24. svibnja 2019. godine, od 17,00 do 19,00 sati te u subotu, 25. svibnja od 10,00 do 12,00 sati u prostorima OŠ Lobor. Moguće je izabrati između pet programa – klavir, harmonika, truba, klarinet i tambure.

MURSKO SREDIŠĆE – Na inicijativu udruge „Serjojnske mame i bebe“, a uz podršku Grada Mursko Središće, u ovom je najsjevernijem hrvatskom gradu nedavno je postavljena klupica za dojenje i prematanje. Klupica se nalazi na popularnom okupljalištu stanovnika Murskog Središća, odnosno na igralištu na šetnici uz rijeku Muru.

loading