Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.07.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Uspješno je provedena dokapitalizacija koprivničke Podravke. U prvom i drugom krugu upisa i uplate novih dionica Podravke upisano je svih milijun i 700 tisuća novih dionica i ukupno je uplaćeno 510 milijuna kuna. Interes za upis dionica u prva dva kruga dokapitalizacije bio je 33% veći od raspoloživih novih dionica, rekao je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić. S obzirom na to, treći krug upisa i uplate novih dionica neće se provoditi, jer je u prva dva kruga upisano i uplaćeno 100% ukupnog iznosa izdanja novih dionica. U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji ističu kako će nastaviti s provedbom strategije rasta i jačanja Podravke koja može postati najuspješnija internacionalna kompanija iz Hrvatske.

ZAGREB – Gradilište novog putničkog terminala, Međunarodne zračne luke Zagreb, danas, 22. srpnja 2015. godine su obišli predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

zl ZAGREBPripremni građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013., a početkom ove godine završena je armiranobetonska konstrukcija terminala. Trenutno je u tijeku montaža čelične konstrukcije krovišta te je započela montaža slojeva krova i nosača fasade. Dovršetak radova, novog putničkog terminala, Međunarodne zračne luke Zagreb, očekuje se krajem 2016. godine.

IVANIĆ GRAD – Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji, između Specijalne bolnice Naftalan i tvrtke Ina danas su potpisali ravnatelj bolnice Goran Maričić i izvršni direktor sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina Želimir Šikonja. Time je nastavljena dugogodišnja tradicija kojom ova naftna tvrtka za potrebe Specijalne bolnice u Ivanić Gradu iz tamošnjih bušotina eksploatacijskog polja Šumečani izdvaja jedinstvenu naftensku naftu. Taj jedinstveni prirodni resurs bolnica Naftalan već 25 godina uspješno koristi u liječenju i terapiji psorijaze i upalnih reumatskih procesa te nakon raznih operativnih zahvata. Uz liječenje, bolnica je razvila i jedinstvene vlastite proizvode, kremu i ulje, za što postoji veliki interes u inozemstvu posebice na ruskom i skandinavskom tržištu.Inače, do sada je županija u adaptaciju prostora i nabavku opreme u deset godina u ovu bolnicu uložila 45 milijuna kuna, a u dogledno vrijeme planira se proširenje smještajnih kapaciteta bolnice koji bi sa sadašnjih 137 bili povećani na 157 kreveta. Procijenjena vrijednost investicije je 40 milijuna kuna.

ZAGREB – Novu, jesensku sezonu Galerija Klovićevi dvori otvara 3. rujna s međunarodnim festivalom fotografije “Organ vida”, koji će u dva festivalska tjedna postati mjesto susreta 30-ak inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju, a za publiku će cijeli program izložbi, predavanja, koncerata i radionica biti besplatan. Nakon toga kreće veliki zajednički projekt festivala tradicionalno vezanih za Gornji grad te izložba “Street art, inovacija u srcu pokreta” koja se održava u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj – Rendez-vous.     U pripremi su i tri velika projekta za listopad i studeni : “Vela spila – Korčula prije Krista”, zatim izložba “Menci Clement Crnčić” – retrospektivni pregled jednog od najznačajnijih hrvatskih pejzažista, te veliki izložbeni projekt “Umjetnička baština Istre”.

ZAGREB – Zajedničku deklaraciju protiv suvremenog ropstva i klimatskih promjena, jučer je u društvu s gradonačelnicima, guvernerima i predsjednicima 63 udruga gradova Europe i Svijeta,  u Papinskim akademijama znanosti i društvenih znanosti u Vatikanu, potpisao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Potpisnici deklaracije obvezuju se na jačanje otpornosti siromašnih i ranjivih te smanjenje njihove izloženosti ekstremnim uvjetima povezanih s klimom te ostalim ekonomskim, društvenim i ekološkim šokovima i katastrofama, koji potiču trgovanje ljudima i opasne prisilne migracije. Uoči potpisivanja, zagrebački gradonačelnik i potpisnici Deklaracije prisustvovali su na audijenciji kod svetog Oca pape Franje.

VARAŽDIN – Među 83 najbolje ocijenjena projekta, od 450 prijavljenih  na poziv  za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“,  su i dva projekta srednjih škola iz Varaždinske županije. Srednjoj školi Ludbreg dodijeljeno je 164 tisuće kuna, a Srednjoj školi Novi Marof 146 tisuća kuna. Riječ je o programu koji se financira iz europskog fonda, a nositelj bilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava,  uz suradnju i podršku Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ludbreškoj srednjoj školi sredstva su dodijeljena za projekt „Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva“, dok je marofska škola dobila sredstva za projekt „Poduzetništvo – moj izbor“ kojim će se osnovati Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u Novom Marofu.

ZAGREB – Zagrebački vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i ove godine pomažu kolegama u gašenju požara. Trenutno je na raspolaganju 6 vatrogasaca no ukoliko bude potrebno na obalu će biti poslane dodatne snage. Vatrogasci su smješteni u centru Divulje, a mijenjaju se u smjenama po 15 dana.

ZAPREŠIĆ – Na uvođenju besplatnog širokopojasnog interneta.intenzivno se radi u gradu Zaprešiću. Tako je završena druga faza Hotspot točke, i to na dva zaprešićka trga: Ivana Pavla II i dr. Franje Tuđmana. Grad Zaprešić se uključio i u projekt Zagrebačke županije, kojim će se uvesti širokopojasni besplatni Internet na cijelom području te županije, a posebice na ruralnim prostorima. Radi se o investiciji većoj od 10 milijuna eura, koja će biti  prijavljena na strukturne EU fondove.

ČAKOVEC – Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec,  s partnerom Udrugom Zora,  pokrenuo je u sklopu projekta ”Istakni se, osvoji posao!” financiranog sredstvima Europske unije, otvaranje Klubova za zapošljavanje osnovanih u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Novoosnovani klubovi  pokrenut će, također u sklopu projekta, set radionica na koje pozivaju nezaposlene osobe sa završenom osnovnom ili srednjom školom. Na radionicama će im se nastojati pomoći da pronađu mogućnosti koje im tržište rada nudi i steknu znanja za što brže zapošljavanje. Projekta je vrijedan 59 tisuća eura, a prijave su otvorene do 31. srpnja. Za sudjelovanje u besplatnoj  edukaciji koja započinje 10. kolovoza bit će odabrano 36 sudionika.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija je u procesu izrade master plana razvoja turizma za razdoblje od 2016. do 2025. godine s ciljem turističkog strukturiranja destinacije. Master plan će se izrađivati u dvije faze, a prva uključuje izradu analize i strateškog okvira dok će se u drugoj fazi izraditi operativni plan razvoja turizma. Prva faza master plana razvoja turizma Krapinsko-zagorske županije bit će predstavljena sutra, s početkom u 11,00 sati u Srednjoj školi Krapina.

KOPRIVNICA – „Open day seminar camp Koprivnica“ održava se danas poslijepodne od 17,00 sati u Domu mladih u organizaciji CISV-a Hrvatska. Dječja je to međunarodna organizacija, koja se sastoji od brojnih volontera diljem svijeta koji organiziraju aktivnosti i susrete djece i mladih u svijetu i Hrvatskoj. Od 2009. godine ova organizacija djeluje u Koprivnici. Danas će biti održano kratko druženje gdje će se zainteresiranima predstaviti sudionici seminarskog kampa. 21 sudionik iz 13 država predstavit će svoja nacionalna jela te svoju državu.

loading