Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.-24.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Unazad pet godina započela je izgradnja ukupno 5 fontana kod NSB-a. Prve dvije otvorene su 23. prosinca 2012. godine, a ove subote, 23. srpnja, u 21,00 sat u probni rad još tri novoizgrađene fontane pustili su svjetski prvaci u veslanju braća Valent i Martin Sinković i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Posebno emotivan trenutak bio je to za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je napomenuo kako ga je ovaj projekt koštao prijava i zdravlja. Kako je istaknuo gradonačelnik Bandić zadovoljan je što se to napokon napravilo i što su Zagrepčani prihvatili ovu novu gradsku vizuru, izvrsnosti koja je već prepoznatljiv zagrebački toponim. Tri nove fontane, kod NSB-a vrijednosti 27 milijuna kuna, zajedno s prethodne dvije nalaze se u sklopu zelene površine od 10 tisuća metara četvornih, rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić. Fontane je i ovoga puta blagoslovio Zlatko Koren.image

ZAGREB- Obnovljeni južni kolnik Vukovarske ulice, od Hrvatske bratske zajednice do Držićeve dužine tisuću metara otvoren je za promet u subotu, 23. srpnja u večernjim satima. Zamijenjeno je 100-ak rubnjaka, 130 šahtova, utrošeno 3.100 tona za 15 tisuća metara četvornih asfalta. Vrijednost ovih radova je 2,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Jutros su započeli, dugoočekivani radovi na izgradnji III. etape rekonstrukcije Radničke ceste. Radovi vrijedni 50 milijuna kuna obuhvaćaju izgradnju dva jednosmjerna kolnika te nadvožnjaka za gradsku željeznicu odnosno tramvaj. Radove je obišao i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić koji je istaknuo kako bi sve trebalo biti završeno u svibnju sljedeće godine, kada bi se trebalo započeti sa izgradnjom podvožnjaka Žitnjak Petruševec. Za vrijeme radova promet Radničkom će se odvijati usporeno no neće biti obustavljan.

ZAGREB – Inovativna solarna klupa u sklopu održavanja Europskih sveučilišnih igara trajno je postavljena u dvorištu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta. Impresivan projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Ivana Mrvoša, koristi najnovije tehnologije te će studentima fakulteta i njihovim kolegama uvelike uljepšati i olakšati studentski život. Solarna klupa uz odmor, omogućava istodobno punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi i kao javna rasvjeta. Može raditi i deset dana bez sunca te je vrlo otporna na udarce. Solarnu klupu studentima Sveučilišta u Zagrebu darovao je Ženski Lions klub „Zrinjevac“.

imageHUM NA SUTLI – Tvrtku Stražaplastika u Humu na Sutli, jednu od vodećih u preradi plastike, danas će posjetiti ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Od reciklirane plastike se proizvode mnoge stvari koje koristimo u svakodnevnom životu. U Hrvatskoj postoje tvrtke koje su tu sirovinu zbog nedostatka na domaćem tržištu prisiljene uvoziti. Jedan od razloga zbog čega Hrvatska godišnje uvozi 180.000 tona reciklirane plastike je nepostojanje adekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada koji se planira uspostaviti Planom gospodarenja otpada. Tvrtke poput Stražaplastike profitirale bi jačanjem odvojenog sustava gospodarenja otpadom što bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta i upravo je to razlog ministrovog posjeta.

ZAGREB – Dva nova mljekomata proizvođača s područja Zagrebačke županije puštena su u rad u novozagrebačkim  naseljima Sopot i Dugave. Kvalitetno, domaće i zdravo mlijeko u ova dva, baš kao i mljekomat na Savici,  pune se mlijekom s farme Josipa Mužinića iz Donje Zeline. Radi se o projektu zadruge „Proizvodi sela“  gdje se direktnom prodajom dnevno svježeg mlijeka, ali i sira, vrhnja, putra, značajno pomaže opstojnost manjih poljoprivrednih gospodarstva. Zagrebačka županija za ovaj projekt do sada je ukupno osigurala 700 tisuća kuna. Uz Zaprešić, Veliku Goricu i Dugo Selo, ovo su deveti i deseti mljekomat koji je Zadruga „Proizvodi sela“ pustila u rad na području Grada Zagreba.

ŠENKOVEC – Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu osnovne škole “Petar Zrinski” u Šenkovcu. Bespovratna sredstva u sto postotnom iznosu osigurana su za izradu projektne dokumentacije. Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede od 20 do 80 posto i to kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije. Uz to, osigurat će se i ugodniji prostori za boravak i rad svih učenika te međimurske škole.

VARAŽDIN – U sklopu manifestacije „Turneja tri Grgura“ koja objedinjuje kulturnu ponudu Nina, Splita i Varaždina, tri hrvatska grada u kojima su postavljeni  spomenici Grguru Ninskom, danas i sutra će u Varaždinu biti priređena dva koncerta i otvorenje zanimljive izložbe. Večeras će na Kazališnom trgu kraj fontane nastupiti splitska grupa Mjesni odbor, a sutra će se predstaviti splitski Harpoon blues band“. Početak oba koncerta je u 21,00 sat.  U subotu, 23. srpnja u Galerijskom centru Varaždin u 19,30 sati, bit će otvorena izložba splitskog akademskog umjetnika Andra Banovca, koji će se predstaviti radovima iz ciklusa „Veze“ i „Serotonin addiction“. Izložba će ostati otvorena do 15. kolovoza.

ĐURĐEVAC – U Đurđevcu traju radovi na sustavu javne rasvjete. Do kraja ovog tjedna neće biti ulične rasvjete u dijelu Ulice Matije Gupca, zatim u Hebrangovoj, Ulici Mladosti i Ulici Kudrinke. Postoji mogućnost da se radovi završe i ranije te iz đurđevačke gradske uprave mole stanovnike navedenih ulica za strpljenje.

loading