Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U tijeku je kampanja za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice u sklopu Strategije kreativnog i kulturnog razvitka grada Zagreba 2015.-2022.  S ciljem uključivanja svojih korisnika u kreiranju sadržaja buduće, nove knjižnice, Gradske knjižnice Zagreba pokrenule su on-line anketu na kojoj građani mogu izraziti svoje mišljenje, istaknuti što za njih nova knjižnica predstavlja te koje bi sadržaje trebala imati u ponudi. Anketa je dostupna na Internet stranicama Knjižnica grada Zagreba.

MOLVE – Župan Darko Koren s odabranim  izvođačem radova potpisao je u petak 21. srpnja 2017. godine ugovor o javnoj nabavi radova dogradnje knjižnice Osnovne škole Molve. Vrijednost ugovora je 861 tisuća kuna s PDV-om, a projekt je na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, po Programu podrške regionalnom razvoju, ostvario i sufinanciranje od 750 tisuća kuna. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju postojeće škole i kotlovnice, dogradnju knjižnice i zbornice te nadogradnju spremišta. Školu polazi 230 učenika u 16 razrednih odjela, dok na matičnu školu otpada 185 učenika u 11 razrednih odjela.

KRAPINSKE TOPLICE – Šesti Badl Fest u tijeku je u Krapinskim Toplicama. U pet dana ove tradicionalne manifestacije, organizirane u čast Jakoba Badla – utemeljitelja zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, za posjetitelje su pripremljene kazališne predstave, izložbe, bogata gastronomska ponuda te sportski program koji je ove godine dodatno proširen. Današnji program, 22.srpnja 2017. godine, počinje u 09,00 sati Rally-em starodobnih vozila po Zagorju te njihovom izložbom u 13,00 sati. Badl biciklijada kreće u 10,00 sati, a u podnevnim satima rekreativci mogu sudjelovati u mini nogometnom i odbojkaškom turniru. U večernjim satima, ljubitelji glazbe imaju priliku uživati u popu i rocku u Aleji kestena. U nedjelju, 23. srpnja 2017. godine, na redu je šahovski turnir te Badlov kulinarski kup.

ZAPREŠIĆ – U sklopu 51. Međunarodne smotre folklora, već tradicionalno, na prostoru dvorca Lužnica, održat će se i Zaprešićke žetvene svečanosti. Program počinje ove subote, 22. srpnja 2017. godine okupljanjem povorke od 18,30 sati kada se kreće na njivu pokraj dvorca gdje slijedi blagoslov žita i žeteoca kao i kulturno-umjetnički program.

KRAPINA – Sopranistica Barbara Suhodolčan putuje danas 22, srpnja 2017. godine u Kinu gdje će među 28 pjevača iz cijelog svijeta nastupiti na iSING festivalu. Poziv za Kinu dobila je nakon što je prošla audicije u šest gradova diljem svijeta – Philadelphia, Berlin, Bologna, New York i dva grada u Kini. Program počinje 24. srpnja 2017. godine, traje 45 dana te se sastoji od seminara, u sklopu kojeg će nastupiti na  sedam koncerata po cijeloj Kini, raditi sa svjetskim poznatim umjetnicima među kojima je i slavni Placido Domingo, a svaki dan učit će i kineski jezik. Tek sam završila Akademiju i nisam očekivala da ću upasti, ni sada još nisam svjesna što se događa – ističe Barbara te dodaje da na takve koncerte dolaze skauti, pa postoji i mogućnost da je netko čuje.

VARAŽDIN – Poznato je ime najboljeg maturanta Varaždinske županije koji se, već tradicionalno, bira na kraju svake školske godine. Između 13 sada već bivših srednjoškolaca Varaždinske županije za najboljeg je odabran Varaždinac Josip Kelava. Završio je četverogodišnji program Prve gimnazije Varaždin s prosjekom ocjena 4,75. Višestruki je županijski prvak iz matematike, fizike, informatike i logike, a izvrsne uspjehe postizao je na državnim i brojnim međunarodnim natjecanjima.. Osvojio je i prvo mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, a kruna njegovih međunarodnih natjecanja je srebrna medalja sa Srednjoeuropske informatičke olimpijade održane u Ljubljani. Županijsku nagradu u iznosu od 4.000 kuna Josipu će uručiti župan Radimir Čačić na svečanoj sjednici povodom Dana županije u rujnu.

ZAGREB – Nastupima kulturno umjetničkih društava na Trgu bana Jelačića i na Gradecu večeras završava tradicionalna, 51. Međunarodna smotra folklora, Smotra je ove godine bila tematski posvećena Banovini i Pounju te pridruženom Pokuplju i Posavini, a kako naglašava ravnatelj Međunarodne smotre folklora, Tvrtko Zebec, manifestacija je izvrsno prihvaćena, kako od umjetničkih društava tako i od publike. Sudionicima 51. Međunarodne smotre folklora zahvalio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečanim prijemom u prestižnoj zagrebačkoj palači Dverce gdje su predstavnicima brojnim Kulturno-umjetničkim društvima uručene zahvalnice. Dodajmo i to da popratni program Smotre uključuje izložbu u Etnografskom muzeju, gdje je izložena baština Banovine i Pounja.

DOMAŠINEC- Devedesetu obljetnicu, prigodnom je svečanošću obilježilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Domašinec. Riječ je o jednom od najoperativnijih vatrogasnih društava u Međimurju koje danas broji preko sto članova istaknuto je prilikom obilježavanja obljetnice kojem je prisustvovao i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. Uz predstavnike lokalne samouprave bili su tu i gosti iz Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasnih zajednica susjednih međimurskih općina kao i iz bratskih društava iz Sisačko-Moslavačke županije. DVD Domašinec dobio je pritom priznanje Hrvatske Vatrogasne Zajednice i Vatrogasne zajednice Međimurske županije, a dodijeljena su i vatrogasna odlikovanja i priznanja zaslužnim članovima društva.

ZAGREB – U sklopu ljetnog programa u Laubi će biti otvorena izložba Stanka Abadžića „Aktovi“. Izložba će biti otvorena danas, 22. srpnja 2017. godine, u 20,00 sati. Izložba „Aktovi“ ostaje otvorena do 29. srpnja, a uz nju do 20. kolovoza može se pogledati i izložba Andrewa Salgada.

loading