Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.07.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Nakon iznimno uspješne četverodnevne manifestacije Badlfest, u Krapinskim Toplicama svečanom sjednicom Općinskog vijeća, proslavljen je danas, 22. srpnja 2019. godine, Dan Općine. U nazočnosti brojnih uzvanika, predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić i načelnik Općine Ernest Svažić, osvrnuli su se na najznačajnije projekte realizirane u minulih godinu dana. – U ovih godinu dana bili smo izuzetno fokusirani na očuvanje okoliša te smo iznimno ponosni što smo realizirali naš prvi europski projekt, a to je nedavno otvoreno, četiri milijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište, a također ova je godina bila godina intenzivne komunikacije za privatnim investitorima, navodi načelnik Ernest Svažić. – Što se tiče strategije razvoja Krapinskih Toplica, ne treba otkrivati toplu vodu, mi smo destinacija koja ima predispozicije za razvoj zdravstvenog turizma i u tom smislu nama u ovom trenutku nedostaje smještajnih kapaciteta i u tom su pravcu usmjerene naše promotivne aktivnosti koje se tiču privlačenja ulagača te nas veseli što je nedavno prezentirana skora realizacija novog hotela u Krapinskim Toplicama, naglašava Svažić. Čestitke povodom Dana Općine Krapinske Toplice na današnjoj svečanosti u ime načelnika i gradonačelnika uputio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a čestitali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima te državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, izaslanik predsjednika Vlade RH, Mario Antonić.

ZAGREB – Tradicionalni program ljetovanja za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja na jadranskoj obali provodi se i dalje. Na sedmodnevno besplatno ljetovanje u odmorište Loda u Skradinu danas je otputovalo 40-ak djece i mladih. Riječ je o socijalno osjetljivom programu koji Grad Zagreb provodi već 20 godina. „Nadam se da će djeca kao i svih proteklih godina biti sretna i zadovoljna i da ćemo ispuniti svoju svrhu, a to je da smo onima koji nemaju osigurali besplatno ljetovanje“, istaknula je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Prema najavama Grad Zagreb će ove godine organizirati besplatno ljetovanje za 1100 djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa u četiri odmarališta Vladimira Nazora za što je osigurano 1,1 milijun kuna.

KRAPINA – Grad Krapina jedina je jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije koja se uključila u nove katastarske izmjere. Nakon što je od 2008. do 2011. provedena izmjera za katastarsku općinu Šemnica te od 2013. do 2018. za katastarsku općinu Krapina Jug, sada se krenulo s postupkom za Veliku Ves. Detalje o zahtjevnom, gotovo dva milijuna kuna vrijednom projektu na press konferenciji danas, 22. srpnja 2019. godine, u Krapini su iznijeli pročelnik područnog Ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec i gradonačelnik  Zoran Gregurović, koji ističe, kako je ova izmjera iznimno važna. – Konačno će se uskladiti podaci u katastru i gruntovnici, koji su priličnom nesrazmjeru i sve će čestice biti 1/1, navodi gradonačelnik. Sada slijedi sastanak sa predstavnicima javnih poduzeća te javni skup građana, kako bi se tijekom kolovoza izašlo na teren i počelo s izmjerama, a nakon postupka za katastarsku općinu Velika Ves, slijedi izmjera i za Gornju pačetinu

KOPRIVNICA – Ministarstvo hrvatskih branitelja i koprivnička Podravka od 2017. temeljem Sporazuma o suradnji provode program otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade koprivničke kompanije. Temeljem ostvarene suradnje, danas, u ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine, najuspješnijima su uručene nagrade. Temeljem navedenog sporazuma ostvarena je suradnja sa 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u vlasništvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kojima je danas, u ponedjeljak, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar uručio prigodne nagrade, koje su, kako ističe, samo poticaj. Svečanosti uručenja nagrada nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je iznimno ponosan na ovu suradnju te očekuje u narednim godinama povećanje broja braniteljskih OPG-ova koji će se uključiti u program. Potporu najuspješnijima pružili su i župani Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije Darko Koren i Alojz Tomašević.

ZAGREB – Gradovi i mjesta Zagrebačke županije te njihovi turistički sadržaji glavna su tema velikog godišnjeg broja tipTravel magazina, koji se čita u više od 130 zemalja svijeta. Na 20 stranica velikog godišnjeg broja tipTravel magazina, u svakom od njegovih izdanja – hrvatskom, engleskom i njemačkom, kroz glavnu temu broja predstavljeni su turistički aduti Zagrebačke županije, a fotografija s motivom dvorca Lužnice krasi i naslovnicu sva tri izdanja online magazina. Radi se o velikoj promociji tzv. zagrebačkog zelenog prstena, omiljene izletničke destinacije Zagrepčana i njihovih sve brojnijih gostiju.

KRAPINSKE TOPLICE –  Gradilište na rekonstrukciji Zagrebačke ulice te novoobnovljenu zgradu Doma zdravlja u Krapinskim Toplicama, u društvu načelnika Općine Krapinske Toplice Ernesta Svažića, obišao je danas, 22. srpnja 2019. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Stjepan Sirovec, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ navodi kako radovi na Zagrebačkoj cesti traju tri tjedna, a u prvoj fazi rekonstruira se 570 metara ceste što će stajati oko 2.890.000 kuna, a na toj će dionici uskoro započeti i sanacija klizišta vrijednosti oko 690 tisuća kuna. U novouređeni Dom zdravlja uloženo je milijun i 300 tisuća kuna kroz projekt prijavljen Europskom socijalnom fondu te još oko 300 tisuća kuna za fasadu što je financirao sam Dom zdravlja, rekla je prilikom obilaska ravnateljica Nada Dogan. Da su oba projekta odličan primjer suradnje ističe načelnik Općine Ernest Svažić te dodaje da se samo kroz zajedništvo i suradnju jedinica lokalne samouprave, županije i državnih institucija, dolazi se do odličnog rezultata i realizacije projekata važnih za stanovništvo i daljnji razvoj svake sredine. – Ovo je jedna velika investicija, a ovisno o početku radova na Hotelu Toplice realizirat ćemo i drugi dio rekonstrukcije Zagrebačke ulice, ističe župan Željko Kolar uz naglasak da su Krapinske Toplice turističko mjesto i centar zdravlja koji zaslužuje drugačije i bolje uređenje.

ZAGREB – Započela je isplata korisnicima novčane pomoći za roditelja odgojitelja. Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno, a iznosi 65% prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje I.-VIII. mjeseca prethodne godine. Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se nadležnom gradskom upravnom tijelu na adresi Vodnikova 14.

MALI BUKOVEC – Krunoslav Mužic, u kategoriji plugova ravnjaka i Dario Pocedulić, u kategoriji plugova premetnjaka, pobjednici su 14. natjecanja orača Varaždinske županije. Natjecanje je održano u Malom Bukovcu u organizaciji Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije, u suradnji s Varaždinskom županijom te Općinom Mali Bukovec i Ministarstvom poljoprivrede. Otvorio ga je zamjenik župana Tomislav Paljak, podsjetivši kako je u županijskom proračunu za ovu godinu za direktne potpore u poljoprivredi osigurano 4.108.000 kuna, što je 1,1 milijun kuna više nego prošle godine. Pobjednici, Dario Pocedulić i Krunoslav Mužic, će predstavljati Varaždinsku županiju na 17. Državnom natjecanju koje će u rujnu biti održano u Sunji.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s temom izgradnje vodovodne mreže za kolodvor Botovo održan je u Koprivnici, a pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac je prezentirao problem izgradnje vodovodne mreže za priključenje kolodvora Botovo i način sufinanciranja kapitalnog projekta, kojeg Koprivničko-križevačka županija sufinancira 50%. Predsjednik Koprivničkih voda Zdravko Petras predložio je kao rješenje spoj na mrežu Legrad-Drnje u dužini 800 metara u vrijednosti 500 tisuća kuna. Slijedi donošenje odluke Općine Drnje o načinu financiranja kao i HŽ Infrastrukture, dok će Koprivničke vode ovu investiciju staviti u plan gradnje za narednu godinu i krenuti s radovima nakon što se zatvori financijska konstrukcija te dobiju odluke općine Drnje i HŽ infrastrukture.

MURSKO SREDIŠĆE – Počela je gradnja biciklističke trake od naselja Peklenica do naselja Križovec. Riječ je o dionici dužine 655 metra. Vrijednost radova je iznosi 563.580 kuna, a Grad Mursko Središće u tome će sudjelovati s 186.800 kuna, dok će preostali dio financirati Uprava za ceste Međimurske županije. Uskoro će krenuti i radovi na izgradnji biciklističke trake u naselju Hlapičina dužine 584 metra, a vrijednost radova iznosi 560.430 kuna. Grad Mursko Središće sufinancirati će izgradnju pješačko biciklističke staze u iznosu od 175.800,00 kuna dok će preostali dio financirati Županijska uprava za ceste.

loading