Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački električni tramvaj, od ponedjeljka, 21. kolovoza 2017. godine, započeo je s procedurom produljenja postojećih ili izradom novih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, za novu školsku i akademsku godinu 2017./2018.godinu. Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a ili na kioscima. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika. Učenički statusi od prošle školske godine vrijede do 30. rujna, a studentski do 31. listopada. Daljnje produljenje profila preduvjet je za kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona.

ZAPREŠIĆ/JAKOVLJE/LUKA/PUŠĆA – Elementarnu nepogodu za područje grada Zaprešića te općina Jakovlje, Luka i Pušća nastale uslijed olujnog nevremena i tuče 10. i 11. kolovoza 2017. godine, a koje je nanijelo materijalnu štetu na građevinskim objektima, poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi, proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Gradsko i općinska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Grad Zaprešić i općine Jakovlje, Luka i Pušća dužne su unijeti procijenjene štete u Registar šteta.

ZAGREB/BENKOVAC – U akciju gašenja desetak požara na području Benkovca, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije uputila je temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH na izvanrednu dislokaciju 14 vatrogasaca. Osim pomoći u ljudstvu, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je i 5 vozila od čega su 2 prijeko potrebne autocisterne.Vatrogasci iz Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grada, Vatrogasnih zajednica općina Kloštar Ivanić i Križ te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanić-Grad aktivno gase požare na terenu i po potrebi će biti premješteni na druge lokacije. Iako bura otežava gašenje, većina požara je lokalizirana i pod kontrolom.

KRAPINA/BENKOVAC – Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije sudjeluju u gašenju desetak požara koji su buknuli u okolici Benkovca. S četiri vozila, na terenu je 12 pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i 6 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Poznanovca, Sloge – Plavić, Zlatara i Zaboka. Ukaže li se potreba, zagorski vatrogasci bit će raspoređeni i na druge lokacije.

ČAKOVEC – Započeo je jesenski upisni rok učenika u prvi razred srednje škole. Danas će završiti prijava programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a sama provjera i unos rezultata održat će se 23. i 24. kolovoza 2017. godine. U srednjim školama u Međimurskoj županiji za jesenski upisni rok preostalo je ukupno 57 mjesta. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec ima šest slobodnih mjesta, Gospodarska škola dvadeset i jedno, Graditeljska škola ima ukupno 13 slobodnih mjesta, a Srednja škola Čakovec može upisati još pet učenika. Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i čakovečka Tehnička škola nemaju više slobodnih mjesta, a napomenimo i to da je u Prelogu preostalo još 13 slobodnih mjesta za upis srednjoškolaca. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 31. kolovoza, a dostava upisnica u srednje škole je predviđena za 1. rujna.

ČAKOVEC Povodom predstojećih manifestacija 3FF i Zrinski Art Festival 2017., koje će se održavati od 31. kolovoza do 2. rujna u Čakovcu, organizatori su danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici iznijeli detalje vezane uz njihovo održavanje. Naime, 3FF je festival alternativne glazbe kojeg uz podršku Grada Čakovca i Međimurske županije u gradskome parku organiziraju Centar za mlade Čakovec CEZAM i Udruga 3FF. Paralelno sa 3FF festivalom održava se i Zrinski ART Festival, gdje će se predstaviti umjetnici i njihovi radovi kroz četiri dana postava, performansa i radionica, istaknuo je pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec. O značaju ovih festivala za razvoj kulturnog turizma u Čakovcu i Međimurju govorila je u ime Međimurske županije, zamjenica župana Sandra Herman naglasivši pritom da će se većina događanja odvijati u prostoru Starog Grada Zrinskih, koje je jedno od najljepših povijesnih zdanja u Hrvatskoj. Inače, oba festivala su za sve posjetitelje besplatna, a osim domaćih predstavit će se i inozemni umjetnici.

VARAŽDIN – Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren posjetio je 19. Špancirfest u Varaždinu. Župana Korena i čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača na prijem u varaždinskoj vijećnici dočekali su gradonačelnik Ivan Čekoh i suradnici, a potom su zajedno prošetali Špancirfestom i razgovarali o unapređenju suradnje susjednih županija i gradova. Koren je istaknuo kako ova manifestacijama može biti uzor drugim manifestacijama kontinentalnog turizma, koje osim što daju živost lokalnim sredinama, pomažu i malim poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da se predstave i ostvare kontakte.

KRIŽEVCI – Nakon što je Ministarstvo financija objavilo podatke o izvršenju lokalnih proračuna za 2016., portal gradonačelnik.hr provjerio je kakva je situacija s korištenjem EU fondova. Najveći prosjek iskorištenih EU sredstava lani je imao Ludbreg koji je uspio povući čak 3.068 kuna po stanovniku, a slijede ga grad Križevci s 1.474 kune. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ističe kako su Križevci već nekoliko godina uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova, a upravo je u prošloj godini realiziran najveći projekt – Razvojni centar i tehnološki park Križevci, vrijedan 37,8 milijuna, od čega je EU sufinancirala 33,6 milijuna kuna. Kad se gleda ukupna raspodjela EU sredstava po gradovima, Križevci su drugi s 11,57%, Ludbreg četvrti s 9,66 te Grad Zagreb s 9,39%. Od županija, više od četvrtinu svih EU sredstava povukla je Sisačko-moslavačka, odnosno 26,17%.

loading