Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.08.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u srijedu, 22. kolovoza u večernjim satima Varaždin i obišao Špancirfest. Riječ je o manifestaciji koja godinama u prvi plan stavlja turizam, baštinu i kulturu Varaždina kao povijesnoga grada, izjavio je premijer. Uz domaćine, predstavnike grada,Varaždinske županije i saborske zastupnike, predsjednik Vlade centrom Varaždina prošetao je u društvu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra turizma Gari Cappellija te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

MAČE – Osnovna škola u Maču uskoro će u potpunosti biti energetski obnovljena. Naime, danas, 22. kolovoza 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, potpisao je ugovor za rekonstrukciju ovojnice na zgradi Osnovne škole Mače, vrijedan 390 tisuća kuna, sa izvođačem radova. Radovi osim rekonstrukcije ovojnice, obuhvaćaju uređenje vanjskog prostora poput zidarskih radova te bravarsko, limarske, keramičarske i soboslikarsko-ličilačke radove. Radi se prvoj fazi projekta koji je prijavljen na program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te su ostvarena bespovratna sredstva u iznosu od 250 tisuća kuna. Druga faza bit će na isti program Ministarstva prijavljena početkom iduće godine. Ukupan iznos ovog projekta je milijun i 340 tisuće kuna, a rok završetka prve faze je 4 mjeseca. – Ako iduće godine projekt ne prođe na natječaju, županija će osigurati vlastita sredstva i završiti sve radove iduće godine – rekao je župan Kolar. Uz župana na potpisivanju su bili i zamjenica župana Jasna Petek, načelnica općine Mladenka Mikulec, pročelnica Upravnog odijela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar te ravnatelj škole Vladimir Grudenić.


ZAGREB- Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak, u blizini Centralnog pročistača otpadnih voda, započeli su u srijedu, 22. kolovoza. Radi se o površini od dvije i pol tisuće metara četvornih, gdje će biti izgrađeno te opremljeno funkcionalno reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada sa 34 kontejnera pod video nadzorom te provedbu edukativnih i informativnih aktivnosti, rekao je  iz Gradskog ureda za izgradnju Damir Đerzić. Ukupna vrijednost projekta koji će biti završen za pet mjeseci je 5 milijuna 360 tisuća kuna, od čega su 4 milijuna 419 tisuća, odnosno 85% vrijednost, bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda, a Grad Zagreb sudjeluje sa 779 tisuća 948 kuna, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Naime, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Zagreb je dužan osigurati funkcioniranje barem jednog reciklažnog dvorišta u svakoj gradskoj četvrti.

FUŽINE/NOVI VINODOLSKI – Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je u srijedu, 22. kolovoza 2018. godine 30-ero djece oboljele i liječene od malignih bolesti koja trenutno borave u Fužinama na rehabilitacijskom ljetnom odmoru. Za njih su u organizaciji Udruge Sanus organizirani različiti zabavni programi, natjecanja, sportske aktivnosti te likovne, literarne i psihološke radionice s ciljem pružanja rehabilitacijske i psihološke podrške. Posjetio je gradonačelnik i odmaralište Društva Crvenoga križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom gdje na besplatnom sedmodnevnom ljetovanju borave djeca iz Subotice te tražitelji međunarodne zaštite i osobe pod međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

SELNICA – Investicije u osnovnom i srednjem školstvu na području Međimurske županije odvijaju se prema predviđenom planu rečeno je na danas, 22. kolovoza 2018. godine, održanoj konferenciji za medije župana Međimurske županije Matije Posavca, direktora MENEA-e Alena Višnjića i pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branka Sušeca u Osnovnoj školi Selnica. Tako će do kraja godine na korištenje biti predane novoizgrađene školske dvorane s dogradnjom škola u nekoliko općina i gradova, ističe međimurski župan Matija Posavec, osobito zadovoljan što na većini projekata rade međimurske tvrtke, a što daje zasigurno veći značaj cjelokupnim investicijama. Naime, početkom rujna bit će svečano otvorenje školske dvorane i novih učionica u Orehovici, završava se školska dvorana u Draškovcu, a istodobno se odvijaju radovi i na obnovi osnovnih i srednjih škola prema modelu energetske učinkovitosti, obnavlja se Učenički dom, a intenzivno se priprema projektna dokumentacija i za nove natječaje koji se očekuju u mjesecu rujnu.

KOPRIVNICA – U Koprivnici će se u petak, 24. i subotu, 25. kolovoza 2018. godine igrati 13. Memorijalni rukometni turnir „Josip Samaržija Bepo“, u sjećanje na legendarnog trenera, tvorca temelja na kojima je izrastao današnji rukometni klub Podravka Vegeta. Na danas, 22. kolovoza 2018. godine održanoj konferenciji za medije predstavljen je program i sudionici turnira. U dva dana natjecanja u Koprivnici će se četiri ekipe boriti za titulu najbolje, a svaka će odigrati utakmicu sa svakom. Trener domaćina turnira, Rukometnog kluba Podravka Vegeta Zlatko Saračević kaže kako će utakmice turnira iskoristiti za uigravanje. Na turniru će nastupiti RK Krim iz Slovenije, SPR Pogon Szczecin iz Poljske, ASC Corona 2010 Braslov iz Rumunjske te domaća ekipa Podravka Vegete. Memorijalni turnir kreće u petak, 24. kolovoza 2018. godine, u 18 sati, nastavlja se u subotu, 25. kolovoza 2018. godine, kada su na raspored četiri utakmice, a u večernjim će satima biti proglašene najbolje ekipe i pojedinci.

ZAGREB – Zagrebački električni tramvaj  je započeo s produljenjem postojećih ili izradom novih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, za novu školsku i akademsku godinu 2018./2019. Podsjećamo, prošlogodišnje učeničke pretplatne karte vrijede do 30. rujna, a  studentske do 31. listopada. Daljnje produljenje  za sve korisničke skupine je preduvjet za kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona.Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a, uz ovjereni obrazac. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za nastup na manifestacijama u vezi s poduzetništvom u 2018. godini raspisala je Zagrebačka županija. Za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prijaviti se mogu subjekti malog gospodarstva, trgovačka društva, profitne ustanove i obrti, a jednom poduzetniku mogu se dodijeliti najviše dvije bespovratne potpore u jednoj kalendarskoj godini . Potpora može iznositi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 7.500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj i najviše 25.000 kuna za nastup na manifestacijama u inozemstvu. Natječaj je otvoren do 3. rujna.

ČAKOVEC – Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec bilo je 2.460 nezaposlenih osoba, što je za 30% manje odnosu na isti mjesec 2017. godine, dok je u odnosu na lipanj broj nezaposlenih Međimuraca povećan za 4,8 % . Do rasta broja nezaposlenih dolazi zbog većeg priljeva osoba izravno iz redovnog obrazovanja, te 100 novoprijavljenih izravno iz radnog odnosa. Ukupno je tijekom srpnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 438 osoba, od kojih je 277 našlo zaposlenje i to mahom u prerađivačkoj industriji, javnoj upravi i obrani, građevinarstvu, trgovini i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sufinancirat će troškove nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola s prebivalištem na svom području u predstojećoj školskoj godini. Stoga je upućen poziv roditeljima i skrbnicima da podnesu Zahtjev za ostvarivanje prava na sufinanciranje nabave udžbenika. Popis potrebne dokumentacije koja se mora priložiti uz Zahtjev objavljen je na Internet stranici Grada Koprivnice, a zahtjev se predaje od 3. do 17. rujna.

IVANEC – U punom jeku je asfaltiranje nerazvrstanih cesta na širem području grada Ivanca. Asfaltirat će se ukupno 16 ulica i odvojaka, a dosad je novi asfalt položen u Šabanovu, na spoj Šabanove i Nazorove, u Preradovićevu, na dio Ulice kralja Tomislava, u odvojke Vukovićeve i Varaždinske ulice, u Georgijevićevu te na nekoliko dionica u Salinovcu. Krajem ovog tjedna u planu je dovršetak Ulice kralja Tomislava i Zavojne, a potom će se asfaltirati i ceste na području Škriljevca, Vuglovca i Prigorca. Radovi su vrijedni 2,37 milijuna kuna, a financiraju se iz proračuna Grada Ivanca.

PREGRADA – Organizatori manifestacije „Branje Grojzdja“ Grad Pregrada i Turističa zajednica Srce Zagorja pozvali su zainteresirane koji žele sudjelovati u povorci beračica i berača u nedjelju, 30. rujna, da se prijave na visit.srcezagorja@gmail.com. Prijave traju do 10. rujna 2018. godine, a mogu se prijaviti konjske zaprege i skupine beračica i berača. Konji trebaju biti uredni i zdravi, oprema drvena, a vozač kola i berači moraju biti obučeni u tradicijsku odjeću i obuću. O ovim i ostalim uvjetima sudjelovanja, detaljne informacije mogu se pronaći na internet stranici grada Pregrade.

loading