Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 22.08.2019.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas, u četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine boravio je u posjetu Gradu Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Posjet je počeo sastankom u Podravki sa članovima Uprave na čelu s predsjednikom Marinom Pucar, a potom je održao sastanak sa županom Darkom Korenom i njegovim zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem i njegovim suradnicima. Sastanak sa županom Korenom i gradonačelnikom Jakšićem omogućio nam je da steknemo dobar uvid u razvojne prioritete, izjavio je predsjednik Plenković u svom obraćanju novinarima u Koprivnici te dodao kako je najvažnija cestovna infrastruktura i povezivanje Križevaca i Koprivnice. Naglasio je kako će po tom pitanju resorno ministarstvo i Hrvatske ceste raditi maksimalno, ne samo na pripremi projektne dokumentacije već i na tome da se taj projekt uistinu i realizira. Predsjednik Plenković kazao je kako se razgovaralo i o pitanjima obrazovnog sustava, investicija u školstvo, te gospodarenja otpadom. Na kraju svog obraćanja novinarima, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je kako će Koprivničko-križevačka županija biti domaćin idućeg sastanka Vlade RH, župana i predstavnika udruga gradova te općina, a sastanak će se održati u prosincu ove godine. Posjet Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji završio je obilaskom Renesansnog festivala, a u pratnji predsjednika Vlade Plenkovića biti su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, te ministri gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i turizma Gari Cappelli koji je ujedno i prvi ministar turizma koji je posjetio u 14 godine ovu manifestaciju te ju je Cappelli i službeno otvorio u večernjim satima.

ZAGREB – U povodu obilježavanja 102. obljetnice rođenja Većeslava Holjevca, ovog četvrtka, 22. kolovoza 2019. godine, izaslanstvo grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijenac i zapalili svijeću kod njegovog spomenika u Aveniji Većeslava Holjevca. -Veliki antifašist, vizionar i legendarni gradonačelnik Zagreba uvijek zaslužuju da mu se poklonimo i kažemo veliko hvala- rekao je gradonačelnik Bandić. Inače, Za vrijeme Holjevćeva gradonačelničkog mandata od 1952. do 1962. Zagreb je “prešao preko Save”, izgrađene su brojne tvornice i fakulteti, izgrađen je današnji Zagrebački velesajam u Novom Zagrebu te su provedeni brojni drugi urbanistički zahvati koji su glavni grad Hrvatske učinili današnjom metropolom. Za doprinos stvaranju Zagreba, Većeslav Holjevac je 2009. godine posthumno proglašen počasnim građaninom Zagreba.

VARAŽDIN – Sve građane Varaždinske županije da se odazovu Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju, pozvao je na press konferenciji održanoj danas, 22. kolovoza 2019. godine, u Varaždinu župan Radimir Čačić. Javni poziv bit će objavljen tokom dana na mrežnim stranicama Varaždinske županije, a sve s ciljem da građani budu spremni kada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krene sa sufinanciranjem ugradnje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama za zadnji kvartal 2019. godine. – Varaždinska županija na ovaj način potiče korištenje obnovljivih izvora energije te pomaže građanima da se prijave na natječaj, ističe župan Čačić uz napomenu da će Županija pripremnu dokumentaciju sufinancirati u iznosu od 50%, odnosno maksimalno pet tisuća kuna. Javni poziv bit će otvoren do 10. rujna, a očekuje se oko 200 prijava.

ZABOK – Projekt „Mreža podrške hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata“ predstavljen je u četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine u Zaboku. Projekt je vezan uz objavljeni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ i sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Kako kaže voditelj projekta Mario Draganić, osnovni cilj projekta koji traje dvije godine, a započeo je prije pet mjeseci, je informirati i educirati branitelje kako bi stekli nova znanja i vještine. Vrijednost projekta je milijun i 400 tisuća kuna i sa 85% sredstava sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a uključiti se mogu svi branitelji. Drugi segment projekta je pomoć u kući braniteljima koji ne mogu sami brinuti o sebi za što su i zaposlene dvije osobe. Projekt je prilikom današnjeg predstavljanja pohvalio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko kolar, ističući kako je svaki projekt kojem je cilj povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja je itekako potreban i dobrodošao na području Krapinsko-zagorske županije.

KRAPINA – Za upis u prve razrede deset srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije ove je godine bilo na raspolaganju 1350 upisnih mjesta. U prvom upisnom roku, u prvi razred srednje škole upisao se 1151 učenik te je za jesenski rok ostalo slobodno 199 upisnih mjesta, navodi zamjenica župana Jasna Petek te dodaje kako slobodnih upisnih mjesta ima u svim srednjim školama, osim u srednjoj školi Krapina i Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku.

ZAGREB – Objavljen je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu namjenske potpore za obnovu pročelja i krovova objekata vjerskih zajednica u gradu Zagrebu. Ovu namjensku potporu Grad Zagreb dodjeljuje u visini 50% ukupne vrijednosti radova, a najviše do 250 tisuća kuna s PDV-om godišnje po pojedinom objektu vjerske zajednice. Namjensku potporu za katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, crkvu sv. Marka, hram sv. Preobraženja Gospodnjeg, Islamski centar u Zagrebu, evangeličku crkvu Krista Kralja i konkatedralu sv. Ćirila i Metoda, Grad Zagreb dodjeljuje u visini 50% ukupne vrijednosti radova, a najviše do milijun kuna s PDV-om godišnje po pojedinom objektu vjerske zajednice. Ostatak do pune vrijednosti radova osigurava vjerska zajednica koja je vlasnik ili suvlasnik objekta vjerske zajednice čije se pročelje i krov obnavlja. Prijave za dodjelu potpore podnose se do 1. studenog.

ČAKOVEC – Grad Čakovec poziva mlade da se uključe u dijalog sa Europskom unijom. Naime, Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Europske unije usvojilo je krajem prošle godine novu Europsku strategiju za mlade, za razdoblje od 2019. do 2027. godine, na temelju koje je uspostavljen Dijalog EU s mladima. Riječ je o jednom od instrumenata dijaloga s mladima i organizacijama koje se bave mladima, uključujući donositelje odluka na svim razinama, znanstvenike, stručnjake te ostale relevantne dionike u području politika za mlade. Kako bi se mladima omogućilo punopravno sudjelovanje izrađen je anketni upitnik, namijenjen mladima između 15 i 30 godina starosti, u kojem izravno mogu iznijeti svoje stavove te tako sudjelovati u oblikovanju politika i donošenju odluka koje se tiču mladih u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, a koji se nalazi na internet stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Stoga i Grad Čakovec poziva sve mlade da se aktivno uključe i ispune upitnik. Rok za ispunjavanje je 27. rujna 2019. godine.

ZAGREB – Zagrebačka županija dodijelila je 90.000 kuna pčelarskim udrugama na svom području za prihranu pčelinjih zajednica čiji je opstanak ugrožen nepovoljnim klimatskim prilikama. Sredstva su uplaćena Savezu pčelarskih udruga Zagrebačke županije koji će sredstva dodijeliti pčelarskim udrugama temeljem broj članova upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji te broja pčelinjih zajednica. Inače, na području Zagrebačke županije djeluje 10 pčelarskih udruga čiji članovi u prosjeku svake godine proizvedu oko 600 tona visokokvalitetnog meda.

loading