Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 22.09.2016.

Posted in Vijesti

ĐURĐEVAC – I Đurđevac se današnjim programom na središnjem gradskom trgu pridružio gradovima koji su u proteklih sedam dana obilježavali Europski tjedan mobilnosti. Bila je to prilika da se na trgu svetog Jurja okupe članovi Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca.Gradonačelnik Željko Lacković ističe kako je ovo jedinstvena prilika dase članice Zajednice predstave te pokažu što rade tijekom godine. S veseljem se uvijek u Đurđevcu obilježi Europski tjedan mobilnosti, dodaje Lacković i kaže kako grad Picoka sportski živi tijekom cijele godine.Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti danas u Đurđevcu pridružili su se, osim članova Zajednice sportskih udruga, polaznici Dječjeg vrtića Maslačak te osnovnoškolci škole Grgura Karlovčana. lackovic-dan-mobilnosti

ZAGREB – Zagrebačka Čistoća napravila je analizu stanja, otkako su od 1. kolovoza smanjeni računi za 30-ak posto, ali i broj pražnjenja kanti s tri na dva puta tjedno, prema kojoj se reciklaža nije nimalo povećala. Umjesto očekivanog – da će građani razvrstavati papir, staklo i plastiku i odnositi ih u zasebne spremnike, utvrđen je porazan podatak: građani su u kante za miješani otpad u odnosu na isti mjesec prošle godine bacili čak 735 tona smeća više, što je povećanje od 4 posto. Dnevno je to oko 30 tona za čiji su odvoz morali svakodnevno angažirati još tri kamiona. Naime, na teren izlaze i po pozivima građana koji prijavljuju lokacije s viškom smeća kako bi otpad ostavljen izvan kontejnera bio što manje na ulicama.

VARAŽDIN – Posebno svečano danas se obilježavaju 25. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Na Kapucinskom trgu organiziran je veliki Taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske i policije. Jedinstvena je to prilika da se građani upoznaju sa najsuvremenijim naoružanjem vojske i policije. U 16,00 sati će započeti mimohod braniteljskih udruga i ratnih postrojbi ulicama Varaždina, a u 17,00 sati na Kapucinskom trgu počinje središnja svečanost na kojoj će se građanima obratiti i ministar branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Prigodni koncert održat će klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv.Juraj“.

ČAKOVEC – Projekti u području energetske obnove nestambenih zgrada Grada Čakovca, sufinanciranih od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavljeni su danas u Dječjem vrtiću Maslačak u Čakovcu. Naime, ove su godine u Čakovcu obnovljene zgrade Dječjih vrtića Cvrčak i Maslačak te Knjižnice i čitaonice „Nikola Zrinski“ u Čakovcu, ukupne vrijednosti oko dva milijuna i 320 tisuća kuna. Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač ističe da je time poboljšana kvaliteta boravka u obnovljenim prostorima te su stvoreni preduvjeti za uštedu na računima za energente. U Čakovcu se radi i na projektima energetske obnove srednjih škola. Tako je danas u Ekonomskoj trgovačkoj školi potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade škole i pripadajuće školske sportske dvorane. Nakon što se obnovi fasada i stolarija ovih objekata, ušteda bi kroz pet godina trebala doseći i do 40 posto, naglašava međimurski župan Matija Posavec. Vrijednost radova na energetskoj obnovi Ekonomske škole iznosit će oko 5 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je danas otvoren novi izložbeni prostor u kojem će biti predstavljene rukotvorine i suveniri mladog koprivničkog obrtnika Marka Solara. Podršku projektu dali su predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Svaku priliku za pomoć razvoju obrtništva i gospodarstva u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije objeručke prihvaćaju, ističe tajnik komore Božo Barać, dok zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako se ovime nastavljaju pozitivni trendovi u gospodarstvu u Gradu. Budućnost gospodarstva je upravo u malim obrtima i obiteljskim tvrtkama, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Danas otvoreni prostor, osim izložbenog, služit će i za edukacije.

ZELENJAK – Dvodnevne radionice u sklopu programa „PTIČEK – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ i ove godine organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Ovaj se projekt kontinuirano provodi već deveti put, a do sada je u njemu sudjelovalo 190 učenika šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola. Ove godine na radionicama sudjeluje 24 učenika iz šest škola, prva radionica održana je jučer na Bedekovčanskim jezerima, a danas se provodi na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Po završetku radionice, u Zelenjaku je održana svečana podjela potvrda sudionicima radionica kao dokaz uspješno obavljene edukacije.

loading