Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila je 25 tisuća kuna za uređenje i opremu mikrobiološkog laboratorija u kojeg se nije ulagalo od 1970. godine. Sredstva su prikupljena na utrci luksuznih automobila Pink Wing koja je ovog ljeta održana diljem Jadranske obale. Sredstva dječjoj bolnici u Klaićevoj su zajednički uručili organizator utrke Robert Bajs i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Kako ističe zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti, Neda Striber, donirana sredstva su više nego dobrodošla.

ŽUMBERAK – Općina Žumberak, jedna od najmanjih općina na području Zagrebačke županije sa 700 stanovnika u očuvanom prirodnom okolišu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje ovog petka, 22. rujna slavi svoj dan. U proteklih godinu dana krenule su tri značajne investicije, Turistički Agro centra, vrijednosti 10 milijuna kuna, radi se idejno rješenje Eko resort Žumberak vrijednosti 25 milijuna eura, te se sljedeće godine očekuje početak radova Eko centra Sošice vrijednosti 28 milijuna kuna, istaknuo je načelnik općine Zdenko Šiljak.Uz podršku Zagrebačke županije izgrađena je elektro punionica za automobile te je sanirano i novoasfaltirano 6 km županijskih i 5 km nerazvrstanih lokalnih cesta. Zagrebačka županija i nadalje će pomagati ove male općine, pa tako i Žumberak s ciljem razvoja ruralnih prostora i omogućavanja kvalitete života građana, rekao je čestitajući Dan općine župan Stjepan Kožić, koji je ujedno i  jedan je od dobitnika od ukupno uručena 4 općinska priznanja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Žumberka.

ČAKOVEC – Čakovec je ovog petka, 22. rujna 2017. godine domaćin 4. Sajma sigurnosti i prevencije. Sajam su zajednički organizirali Vijeće za prevenciju Grada Čakovca, Vijeće za prevenciju Međimurske županije i PU međimurska i to s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti preventivnih akcija usmjerenih prema smanjenju broja prekršaja i kaznenih djela. Na čakovečkom Trgu Republike te u ulicama Kralja Tomislava i Matice Hrvatske održane su tim povodom razne prevencijske aktivnosti i pokazne vježbe, a brojni izlagači su predstavili novine koje se koriste u policijskim upravama, HGSS- u i ostalim službama za zaštitu građana, a jedna od njih je prvi vatrogasni pas u Međimurskoj županiji. Središnje događanje u sklopu Sajma bila je svečana akademija u povodu Dana policije, na kojoj je imovinske delikte kao trenutno najveću prijetnju sigurnosti građana u Međimurju detektirano novi načelnik PU međimurske Ivan Sokač, pri čemu su se sve službe složile da će i dalje ustrajati na prevenciji svih kaznenih djela.

ČAKOVECČetrdesetero obrtnika s područja Međimurske, Varaždinske i Istarske županije ovog petka, 22. rujna 2017. godine svečano je primilo majstorsku diplomu u Obrtničkoj komori Međimurske županije. U toj komori mogli su se polagati ispiti za 33 različita obrtnička zanimanja, a ove godine najtraženija među polaznicima su bila ona za soboslikare, strojobravare i fasadere, govori predsjednik komore Boris Lukovnjak. Radi se o diplomama koje nisu samo „mrtvo slovo na papiru“, već zaista omogućavaju dodatno napredovanje za svakog obrtnika, mišljenja je majstor obrtnik Tomislav Pintar, koji je ispit polagao za strojobravara. U 21 godinu organiziranja majstorskih ispita, u međimurskoj Obrtničkoj komori ispite je uspješno položio 461 kandidat, a obzirom da su do kraja godine predviđena još dva ispitna roka, očekuje se ove godine i 500. majstor obrtnik.

ZAGREB – Centar za gospodarenje otpadom za Zagreb i Zagrebačku županiju gradit će se na Resničkom rukavcu rekao je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako se s resornim ministarstvom intenzivno razgovara kako bi se ispoštovali zadani rokovi tj kako bi se do kraja 2018. sanirala odlagališta koja nisu sistematizirana, te kako bi se do 2020. ispunila kvota koja pred nas stavlja europski standard od 50% odvojenog sakupljanja otpada. Inače, Centar s mehaničko biološkom obradom bi prema planu trebao biti treću sastavnicu Strategije gospodarenja otpadom – nakon sanacije Jakuševca i pročistača otpadnih voda

ZAGREB – Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje zagrebački fakulteti i tijekom jesenskog upisnog roka bili su među traženijima. Najpoželjniji prema omjeru broja prijava prioritetnog studija i kvote, bio je izvanredni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Popularan je bio i Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, također izvanredni studij Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Petrinji, a treće je mjesto po popularnosti zauzeo smjer Farmacija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Inače pravo upisa u iduću akademsku godinu ostvarilo je na ljetnom i jesenskom roku više od 30 tisuća kandidata.

ZAGREB – Privremena bodovna lista za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u ovoj godini objavljena je na web stranici Zagrebačke županije.Potpore ukupne vrijednosti 3.142.113 kuna dodjeljivat će se za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Zadnji dan roka za žalbu ističe u utorak 26. rujna.

VARAŽDIN – Danas se obilježava Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan hrvatskih branitelja Varaždinske županije. Na Kapucinskom trgu u Varaždinu organiziran je Taktičko-tehnički zbor s prikazom naoružanja i opreme Hrvatske vojske i policije. Upravo  s Kapucinskog trga mimohod  u kojem su bili predstavnici ratnih postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Varaždina 1991. godine te postrojbe iz Varaždina koje su sudjelovale u Domovinskom ratu krenuo je prema  Križu zahvalnosti kod crkve svetog Nikole, gdje su vijence položili izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, ministra obrane i ministra branitelja, zatim izaslanstvo ministarstva unutarnjih poslova te grada Varaždina, Varaždinske županije i braniteljskih udruga. Mimohod branitelja je nakon toga uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica stigao na Trg kralja Tomislava gdje je održan prigodan program. Na Trg kralja Tomislava je iznesena i velika hrvatska trobojnica, replika zastave kakva je izvješena na Kninsku tvrđavu 1995. godine i koja predstavlja simbol pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

ZADAR/KOPRIVNICA –  Delegacija Koprivničko-križevačke županije, predvođena županom Darkom Korenom, predstavnicima Županijske gospodarske komore Koprivnica i županijskim poduzetnicima uručila je zadarskoj Općoj bolnici donaciju od 100 tisuća kuna. Inicijativu za pomoć Zadru i okolici, koje su zadesile katastrofalne poplave, potekla je od Županijske gospodarske komore Koprivnica. Zahvale na donaciji uputili su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina. Prije primopredaje donacije, u zadarskoj je Županijskoj upravi održan prijem za delegaciju Koprivničko-križevačke županije.

SVETI IVAN ZELINA – Župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Sveti Ivan Zelina nastalu uslijed olujnog nevremena i tuče 16. rujna 2017. godine. Tom prilikom nastale su materijalne štete na poljoprivrednim kulturama. Nakon županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Gradsko povjerenstvo dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogodne, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

ZAGREB – Privremena bodovna lista za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u ovoj godini objavljena je na web stranici Zagrebačke županije.Potpore ukupne vrijednosti 3.142.113 kuna dodjeljivat će se za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Zadnji dan roka za žalbu ističe u utorak 26. rujna.

KRAPINA – Europski tjedan mobilnosti svake se godine obilježava u rujnu. U provođenje navedene aktivnosti, ove je godine uključeno preko 2 tisuće gradova, među kojima je i Krapina. Kako bi ukazali na svoje potrebe te promovirali mobilnost osoba s invaliditetom, članovi Udruge distrofičara Krapina ovog petka, 22. rujna 2017. godine, na Trgu Ljudevita Gaja, izložili su svoje radove sa kreativnih radionica, informativne letke i brošure te pokušali ukazati na barijere koje im onemogućuju pristup brojnim lokacijama. – Prije svega želimo ukazati da su osobe s invaliditetom također dio društvene zajednice i da je pristupačnost jedan od prioriteta da bi osobe s invaliditetom mogle biti ravnopravne –  istaknula je predsjednica Udruge Mirjana Janžek, dodavši da se po tom pitanju stvari mijenjaju nabolje, ali to još uvijek nije na onoj razini da bi osobe s invaliditetom mogle reći da su ravnopravne i da imaju iste mogućnosti, no pomaka ipak ima.

loading