Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.09.-23.09.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC –  Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec obilježila je 27. godišnjicu ustrojavanja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske, prve ustrojene inženjerijske postrojbe HV u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata, samo nekoliko dana nakon oslobođenja čakovečke vojarne koja je 17. rujna 1991. godine bila prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj, 23. rujna 1991. godine osnovana je  34. inženjerijska bojna u Čakovcu. U spomen na te dane, 27 godina kasnije, godišnjica osnutka obilježena je paljenjem svijeća kod Spomen područja poginulim braniteljima u Čakovcu, dok je središnja svečanost održana kod Spomen obilježja u bivšoj vojarni.

ZAGREB – Na križanju Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je u subotu 22. rujna 2018. godine konferenciju za novinare na temu sigurnosti u Zagrebu. Razlog je bio najnoviji incident odnosno pucnjava koja se upravo na tom zagrebačkom križanju dogodila u večernjim satima u petak, 21. rujna 2018. – Više od 18 godina radim da Zagreb bude grad po mjeri čovjeka, ističe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz to, zagrebački gradonačelnik smatra, da su oba ova incidenta, pucnjava u Vukomercu prije desetak dana i ova u petak navečer, pojedinačni incidenti u kojima će te osobe biti procesuirane i odgovarati. Bandić vjeruje da je Zagreb siguran grad. Iako se u oba slučaja radi o osobama romske nacionalne manjine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ističe kako to nije razlog za stigmatizaciju osoba te ili bilo koje druge nacionalne manjine.

ZAGREB Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je Dan bez automobila, kada gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili više područja namijenjenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. Grad Zagreb tradicionalno, 22. rujna 2018. godine, zatvara za promet motoriziranih vozila središte Grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom  od 08,00 do 22,00 sata.

NOVI MAROF – U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu u subotu, 22. rujna održava se 4. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja koji organizira Srednja škola Novi Marof. Na Sajmu se predstavljaju poduzetnici novomarofskog kraja i strukovne obrazovne ustanove Varaždinske županije. Otvorenje sajma, kojem je  uz novomarofskog gradonačelnika Sinišu Jenkačaprisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, bilo je također prigoda za obilježavanje 5. obljetnice Srednje škole Novi Marof.

ZAGREB – Manifestacija pod nazivom Mistične noći Crne kraljice na Sljemenu traje do nedjelje 23. rujna 2018. godine. Manifestaciju organizira Udruga za promicanje kreativnosti GEA, pod pokroviteljstvom TZ grada Zagreba i Parka prirode Medvednica, a pripremljene su brojne radionice za djecu i odrasle, poput izrade čarobnoga napitka, pisanja bajki, pričanja priča i legendi, izrade keramike te radionici alkemije, a moći će se okušati i u metloboju te pogledati predstavu o Crnoj kraljici – Barbari Celjskoj, nakon čega slijedi šetnja Medvednicom u društvu coprnica i vila. Svi programi su besplatni, počinju u 17,00 i traju do 23,00 sata, osim u nedjelju kada program počinje u 13,00 sati.

ZAGREB – Tradicionalna akcija Udomljavanje je fora bit će održana u subotu, 22. rujna na Trgu bana Jelačića od 9,00 do 15,00 sati. Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba, u suradnji s udrugama Noina arka i Prijatelji životinja, ovom akcijom građane žele upoznati s radom Info centra Dumovec. Naime, u pronalaženju izgubljenih i spašavanju ozlijeđenih životinja iznimno je važna brza i točna informacija. Zato će djelatnici i volonteri Skloništa u subotu građane educirati kako učinkovito dojaviti da je životinja u nevolji.

ZAGREB – Najdugovječnija humanitarna utrka Terry Fox Run, ove će se godine održati na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 23. rujna 2018. godine od 14,00 do 18,00 sati. Po 19. puta organizatori utrke su Veleposlanstvo Kanade, Grad Zagreb, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i mnogi drugi. Cilj Utrke je osigurati sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te podignuti svijest građana o ovoj bolesti. Cjelokupni ovogodišnji iznos u okviru akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstveno istraživanje raka. Veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk naglasio je kako je ova humanitarna utrka primjer dugogodišnjeg prijateljstva  dviju država koje na ovaj način donirana sredstva ulažu u razvoj liječenja.

SAMOBORSamoborske glazbene jeseni, 43. po redu, održat će se od 22. do 30. rujna 2018. godine. Festival će ugostiti vrhunske glazbenike iz Hrvatske i inozemstva koji će svoje umijeće potvrditi kroz niz iznimnih suradnji. Ove godine u devet dana na programu Samoborske glazbene jeseni je 13 koncerata, a tradicionalno u sklopu festivala održat će se 15. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 7. izdanje Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.

ZAGREB – Rekonstruiranu Preradovićevu ulicu u dužini od 600 metara od Hebrangove do Tesline u promet je u večernjim satima ovog petka, 21. rujna 2018. godine pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Time su završeni dvomjesečni radovi na sanacije kompletne Preradovićeve ulice od Haulikove do Tesline gdje su sanirane sve površine, postavljen novi sustav odvodnje i javna rasvjeta, zatim 16 zelenih otoka gdje će na jesen bit posađeno zelenilo, iscrtano 100 parking mjesta te kod Svačićevog trga stavljen podzemni spremnik za otpad. Vrijednost radova je 9 milijuna kuna, rekao je iz gradskog ureda za Izgradnju Krunoslav Tepeš.

DONJI VIDOVEC – Nakon prošlogodišnjih odličnih rezultata, 2 „Dani zlata i starih zanata“, u organizaciji Međimurske županije te općina Donji  Vidovec i Goričan, održat će se u subotu i nedjelju, 22. i 23. rujna 2018. godine, a ove godine donose još sadržajniji program. Prvog dana manifestacije, u subotu, uz okrugli stol na temu Putovi zlata – jučer, danas, sutra, u sklopu europskog projekta „Dvije rijeke jedan cilj“ bit će priređen veliki maraton Mura bike, a tu je i rekreacijski dio biciklijade na trasi Goričan- Kotoriba. U nedjelju, 23. rujna, uz panoramske vožnje, priređuje se prikaz ispiranja zlata, lokalni OPG-ovi će predstaviti svoje proizvode, a posjetiteljima će biti prezentirani i stari zanati ovoga područja.

ČAKOVEC – Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održat će se u subotu, 22. rujna 2018. godine, od 9,00 do 12,00 sati, u Ulici Matice Hrvatske u Čakovcu, uz sudjelovanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, te tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra i Sigurne kuće. Uz podjelu promidžbenog materijala, u 11,00 sati, u spomen na žrtve obiteljskog nasilja u proteklih deset godina u Hrvatskoj, bit će pušteno 303 balona.

TUHELJSKE TOPLICE – Manifestacija „Chtef“ Zagorski chef, osma po redu, održat će se 18. listopada 2018. godine u Tuheljskim Toplicama. Cilj je promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomske ponude Zagorja, a zagorski kuhari ove godine spravljat će jela od svinjske koljenice, zelja, krumpira i grožđa. Zainteresirani kuhari  svoje prijave trebaju dostaviti do 28. rujna. Detaljne informacije o načina prijave nalaze se na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

loading