Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.10.2016.

Posted in Vijesti

Grad Karlovac, grad na 4 rijeke, postao je u subotu 22. listopada 2016. godine bogatiji za jedinstveni slatkovodni akvarij, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac upravljat će akvarijem, prvenstveno namijenjenim djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima, odnosno lokalnom stanovništvu.  a kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma. Kako je istaknula ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš bit će to prepoznatljiva karlovačka turistička atrakcija, koja će raditi svakog dana od 10,00 do 18,00 sati. Karlovac je i inače grad susreta, napominje gradonačelnik Damir Jelić, stoga je značajan ovaj susret znanosti i turizma, koji će promijeniti sliku tranzitnog grada. Projekt vrijedan 36,7 milijuna kuna, s 36,2 milijuna sufinancirala je Europska unija, naglasio je župan Karlovačke županije Ivan Vučić. Akvarij je otvorio te među prvima obišao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je istaknuo da je ovo odličan primjer kvalitetnog rada i sinergije gradske razine, županije i resornog ministarstva.

ZAGREB – Obnovljeni kolnik Samoborske ceste od Ulice hrvatskih branitelja do Breganske ulice dužine 1.700 metara ove subote, 22. listopada otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čim obnovimo neku cestu, pa bilo to subota ili nedjelja, mi ju otvaramo kako Zagrepčani ne bi trpjeli prometne gužve, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Inače, na ovoj dionici površine 19 tisuća četvornih metara obnovljena su dva sloja ceste, zamijenjeno je oko 350 rešetaka i šahtova te je utrošeno 4,200 tona asfalta, rekao je u ime Zagrebačkih cesta Hasan Đombić. Vrijednost radova je 4 milijuna kuna.

POZNANOVEC – Kamen temeljac za novu crkvu u Poznanovcu položio je danas pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski,čime se ostvaruje želja više od 3.000 župljana župe Mače da crkvu imaju bliže mjestu stanovanja. Crkva, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15 milijuna kuna, gradit će se u dvije faze, a trebala bi biti potpuno završena kroz pet godina. Nosit će ime pape Ivana Pavla II. Svečanosti blagoslova temelja buduće crkve uz mnoštvo vjernika i svećenika okolnih župa priustvovali su i dužnosnici Krapinsko-zagorske županije na čelu s predsjednicom Skupštine Vlastom Hubicki i županom Željkom Kolarom.

 

ZAGREB – Nekoliko  lokacija u Gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok danas je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima  U  DV Zapruđe izmjenjena je ograda te asfaltirano igralište gdje će djeca učiti o ponašanju i sigurnosti u prometu. Potom je na  Bundeku gradonačelnik Bandić pridružio se manifestaciji Kesteni i purtugizec gdje je građanima dijelio kestene da bi se zatim uvjerio o kvalitetnu energetsku obnovu   DV Tratinčica u sklopu projekta ZagEE vrijednosti 3,6 milijuna kuna. Promjenjena je stoalrija, fasada, krovište, toplinska stanica rekla je ravnateljica vrtića Nevenka Baksa čime će se postiči i do 70% uštede na energentima, a uvjeti rada bit će izuzetno povoljni.  Obiđen je i Dom zdravlja Zagreb – Centar u Dugavama gdje se sanira krovište što je investicija od milijun 250 tisuća kuna.  Uz to, uređen je i orpemljen  stomatološki prostor što je dodatna investicija od 750 tisuća kuna, rekla je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum . Prilikom obilaska pregledan je i Dom za starije i nemoćne osobe Sveta Ana, koji je prostorno proširen s 40 novih ležaja te je uređen protupožarni put koji je priprema za projekt daljnjeg proširenja za odjel s Alzheimorovom bolešću, koji je vrijednosti 4 milijuna kuna, istaknula je ravnateljica Luce Slišković. Obilazak je završen na SRC Sopot koji je nakon pravnih i drugih problema preuzeo Grad Zagreb. Tamošnja škola svoj će prostor ograditi, a preostali dio SRC-a će se renovirati za što će sredstva biti osigurana u proračunu za slejdeću godinu rekoa je gradonačelnik Bandić istaknuvši kako će  se ovaj prostor urediti dogovorom Vijeća GČ, mjesnog odbora i Udruge građana Sopot.

MARIJA GORICA – Tradicionalna „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Marija Gorici održat će se u subotu, 22. listopada 2016. godine ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije od 11,00 sati. Manifestaciju organiziraju Udruga „Marijagorička zipka“ i Udruga „Trsje“.

ZAGREB – Sada već tradicionalna, peta po redu, manifestacija Kesteni i portugizec održava se na zagrebačkom Bundeku u subotu, 22. listopada 2016. godine. Gotovo dvije tone kestena i na desetke litara mladog vina spremno je za  zagrebačku kestenijadu. Zagrepčani i turisti moći će besplatno degustirati, ali i kupiti proizvode od domaćih proizvođača. Kesteni će se peći od 11,00 do 17,00 sati.

ZAGREB – Prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se raspiše natječaj za dodjelu oko 175 slobodnih dozvola za zagrebačke taksiste prihvatili su na ovotjednoj sjednici zastupnici Gradske skupštine većinom glasova. Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Alan Ordulj podsjetio je kako je već bilo dodijeljeno 1.500 dozvola, ali je zbog odustajanja od obrta, oduzimanja dozvola ili neizvršavanja obveza trenutno slobodno oko 175 dozvola. Kriteriji koji će odlučivati o prednosti su i ekološki automobil te vozila prilagođena osobama s invaliditetom kao i prijevoz životinja.

RADOBOJ – Bogat program povodom obilježavanja Dana Općine Radoboj završava ovog vikenda. U subotu, 22. listopada 2016. godine, organizira se glazbena večer s početkom u 18,00 sati, a nastupiti će poznate vokalne skupine s područja Krapinsko-zagorske županije. 

Program završava tradicionalnim 9. dječjim festivalom „Vnučekove popevke“ u nedjelju, 23. listopada 2016. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole, s početkom u 17,30 sati. Osim nastupa mladih pjevačkih nada, posjetitelje očekuju i nastupi pjevačkih zvijezda hrvatske estrade.

DONJI KRALJEVEC – Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” tradicionalno organizira manifestaciju “Ruska kuhinja na međimurskom stolu”, a ona će biti održana u subotu, 22. listopada 2016. godine, po osmi put u Donjem Kraljevcu. Ovaj će događaj, koji počinje u 14,00 sati, podržati i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji će se prije toga sastati s Anvarom Azimovom, opunomoćenim Veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

VARAŽDIN – Koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka bit će održana u subotu, 22. listopada, u 18,00 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu. Koncert je ostvaren u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Zajednice žena „Katarina Zrinski“ i to povodom obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta.

loading