Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.10.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinska bolnica na sadašnjoj lokaciji pod imenom “Javna gradska bolnica Franje Josipa I.” svečano je otvorena 22. listopada 1898. godine. Danas, 22. listopada 2018. godine je  prigodnom svečanošću u zgradi Interne, obilježena 120. obljetnica osnutka bolnice. Svečanosti je uz ostale prisustvovao potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, a bio je tu i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je istaknuo kako je u varaždinskoj je bolnici u punom jeku projekt energetske obnove bolničkih zgrada,  a znatna sredstva ulažu se u edukaciju kadrova kao i u medicinsku  opremu.

DONJA DUBRAVA – U službenom posjetu općini Donja Dubrava danas, 22. listopada 2018. godine, boravit će potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima. U Osnovnoj školi Donja Dubrava ministar će uručiti Ugovor o sufinanciranju energetske obnove Osnovne škole i školske dvorane, te Ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta na području Općine Selnica. Ukupna vrijednost ugovora je više od 5 milijuna kuna.

ZAGREB – Povodom osvajanja brončane medalje Hrvatske reprezentacije na Svjetskom pojedinačnom parastolnoteniskom prvenstvu koje je održano od 15. do 21. listopada u slovenskom Celju, u Sportskom savezu Grada Zagreba svečano su dočekani hrvatski stolnotenisači. Hrvatske boje branili su Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Pavao Jozić, Tomislav Špalj te Anđela Mužinić koja je osvojila brončano odličje. Kako ističe brončana hrvatska parastolnotenisačica, Anđela Mužinić, doći do odličja nije bilo nimalo lako. „Svi smo priželjkivali tu medalju. Imala sam dva jako teška meča, dala sam sve od sebe a preokret se dogodio u polufinalu gdje ja nisam bila ona prava, no zadovoljna sam rezultatom“, rekla je Mužinić.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u strogradskoj vijećnici ovog ponedljeka, 22. listopada pozdravit će prisutne na svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana darivatelja krvi i 65. obljetnice rada Crvenog križa na provedbi programa prikupljanja krvi, koje Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organizira u čast darivatelja krvi koji darovali krv 35, 50, 55, 75, 100 i 125 puta.Podsjećamo, Crveni križ grada Zagreba organizirao je prvu akciju darivanja krvi u tvornici Franck 2. studenoga 1953. godine i od tada je zdravstvo grada Zagreba opskrbljeno s dovoljnim količinama krvi. Početak je u 14 sati.

ZAGREB – U utorak 30. listopada 2018. godine bit će održana 17. sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja na dnevnom redu ima čak 42 točke. Najveći interes, kako gradskih zastupnika tako i javnosti, zasigurno će pobuditi dvije točke dnevnog reda o upravljanju gradskim financijama – polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2018. godinu, koji iznosi 7,67 milijardi kuna, kao i rebalans proračuna. Prema izvješću, u prvih šest mjeseci 2018. godine izvršeno je 3,7 milijardi kuna što je 48,5 posto od planiranog godišnjeg proračuna. Prihodi u prvoj polovici godine najviše su ostvareni iz poreza, a najveća stavka rashodovne strane proračuna plaće su za više 11 tisuća gradskih zaposlenika. Kako je realizacija proračuna na očekivanim razinama te je ostvaren izvanredni priljev s prihodovne strane predložen je rebalans od 335 milijuna kuna kojim će se proračun, ako ga prihvati većina u Gradskoj skupštini, povećati na 8 milijardi i 5 milijuna kuna.

ZAGREB – Projekt Krapinsko-zagorske županije Baltazar predstavljen je na znanstveno-stručnoj konferenciji “Pomoćnik u nastavi u inkluzivnom obrazovanju – istraživanja i praksa“, koja je održana u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu. Projekt za osiguravanje pomoćnika u nastavi predstavila je voditeljica projekta Barbara Dolenc iz Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, koja je ovom prilikom istaknula kako je županija prije gotovo deset godina prepoznala potrebu za osiguravanjem pomoćnika u nastavi. – Ukupno se po školskoj godini osiguravaju pomoćnici za oko 100 učenika s teškoćama. Županija je za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekt Baltazar osigurala 16.315.503 kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda te više od 2.210.167 kuna vlastitih sredstava.

ČAKOVEC – Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Adriano Chiodi Cianfarani boravio je u ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine, u službenom posjetu Međimurskoj županiji te se je tom prilikom sastao sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem, s kojim je razgovarao o gospodarskim potencijalima Međimurja i mogućnosti jačanja suradnje. S izvozom od 5,8 %, Italija je međimurskom izvozno orijentiranom gospodarstvu jedan od najvažnijih partnera, no još uvijek više se uvozi, rekao je župan Matija Posavec i dodao kako se razgovaralo i o jačanju suradnje na planu kulture i turizma, ali i znanosti i obrazovanja, odnosno razmjeni studenata i znanstvenika. Veleposlanik Italije u RH Cinfarani na kraju svog boravka u Međimurskoj županiji posjetio je Tehnološko- inovacijski centar Međimurje te tvrtke u talijanskom vlasništvu u Čakovcu i Goričanu.

ZABOK – Predano izvještavanje, otkrivanje istine i istančan sluh za čitatelje samo su neke odlike kojima se može pohvaliti Zagorski list, tjednik koji je do sada izašao 764 puta te ove godine slavi 15 godina postojanja. – Danas imamo 6 zaposlenih novinara, 2 fotoreportera, a tu su i tehničari te marketinška ekipa koji čine jednu kompaktnu cjelinu i  zaslužni su za povjerenje čitatelja – istaknuo je vlasnik Lista Tihomir Borovčak u razgovoru za Radio Kaj. Također, Zagorski list je u fazi preseljenja u novi, moderniji prostor gdje će uvjeti za rad i funkcioniranje novinarske ekipe biti itekako bolji. – Značajan je to razvoj od onih skromnih početaka u skučenom prostoru na dva stara kompjutera – prisjetio se Tihomir Borovčak. Povodom 15. rođendana ovog najčitanijeg tjednika u Hrvatskom Zagorju održat će se i proslava u petak, 26. listopada 2018. godine s početkom u 19,00 sati u Staroj školi Mirkovec. – Proslavit ćemo sa nama dragim ljudima i nadam se da ćemo biti zajedno do dugo u noć – rekao je vlasnik Tihomir Borovčak.

KOPRIVNICA – Radove na izgradnji komunalne infrastrukture u koprivničkim prigradskim naseljima Podolice, Vinica i Draganovec obišao je gradonačelnik Mišel Jakšić. Radi se o izgradnji vodoopskrbne mreže i crpne stanice u ulici Mirni dol u Draganovcu te izgradnji sustava odvodnje dijela naselja Vinica, sliv Crnogorska faza I. Ukupna vrijednost radova je 4,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Volonterski centar Zagreb počeo je primati prijave za Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine. Nagrada se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos, a provodi se u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Kandidate na natječaj mogu prijaviti isključivo neprofitne organizacije koje provode volonterske programe i u svoj rad uključuju volontere. Nominirana može biti svaka osoba starija od 15 godina koja ima najmanje 80 volonterskih sati u ovoj godini. Nominacijom za nagradu, volonteri dobivaju priznanje za svoj vrijedan rad te potvrdu da je njihov doprinos zajednici i društvu u cjelini prepoznat od strane organizacije u kojoj volontiraju, ali i javnosti. Natječaj je otvoren do 29. listopada.

ZAGREB – Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora „Z-EKO“ ponovno je aktivna. Na izvanrednoj i izborn0j skupštini Udruge za predsjednicu je izabrana mlada poljoprivrednice Lea Mlinarević Skender koja se bavi ekološkom proizvodnjom aronije.Za potpredsjednike su izabrani Ksenija Piršljin, voditeljica ekološkog uzgoja na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju Zrno i Dragutin Volarić veteran ekološke proizvodnje meda i dobitnik mnogih priznanja i nagrada.Cilj Udruge je okupljanje i organiziranje članova radi unapređivanja razvitka ekološke poljoprivrede, razmjene iskustava i pružanje stručne pomoći svojim članovima za što uspješnije stvaranje, promicanje i plasman ekološki proizvedene hrane, te očuvanje okoliša i ruralnog prostora.

loading