Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Osnovan 1919. godine, Etnografski muzej u Zagrebu posjeduje više od 150 tisuća predmeta i jednu od najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila, a ovog utorka, 22. listopada 2019. godine svečano je obilježio stoljeće svojeg postojanja. Na prigodnoj svečanosti, uručena su i brojna priznanja i zahvalnice za suradnju i razvitak muzeja, a među dobitnicima priznanja je i Radio Kaj s kojim Etnografski muzej uspješno surađuje, posebno u hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila. Zahvalnicu je preuzeo direktor Radija Drago Gradečak.  – Bitno je prisjetiti se svega što je učinjeno, ali i odati priznanje pojedincima i institucijama koji su pomogli u osnutku i uspješnom radu Muzeja te iscrtati trasu za budućnost – istaknula je ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan.

Zahvalnicu je primila i Vlasta Hubicki vlasnica Medičarsko-svjećarske radnje Zozolly iz Marije Bistrice i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije.

Ranije, u povodu jubileja – sto godina Etnografskog muzeja i tri desetljeća Radija Kaj, u organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, na sam rođendan Radija Kaj, u ovom zagrebačkom muzeju otvorena je izložba dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO. Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te ulaska u treće desetljeće Radija Kaj.

A povodom obilježavanja 100. godišnjice muzeja, danas s početkom u 19,00 sati bit će održana i Noć Salamona Bergera – jedinstveni vremeplov, koja posjetiteljima nudi zabavu u stilu 1920-ih uz glazbene i plesne nastupe, detektivske igre i priče iz Zagreba.

ZAGREB – Uoči sutrašnje, 28. sjednice Gradske skupštine u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić održao je u utorak, 22.listopada 2019. godine uobičajenu konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na dnevni red na kojem se nalazi 31 točka. Točka koja je izazvala najviše reakcija je izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna koji za ovu godinu, s uključenim proračunskim korisnicima, iznosi više od 10 milijardi kuna. Kako je istaknuo gradonačelnik, Milan Bandić proračunski prihodi i rashodi nisu onakvi kakvi bi trebali biti. „Proračun se ne realizira očekivano zato što smo na razini proračuna iz 2008. godine jer nam je u proteklih deset godina šest vlada oduzelo gotovo četiri milijarde kuna. Zato nisam zadovoljan“ rekao je gradonačelnik Bandić. Sjednica Gradske skupštine bit će održana sutra u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 9,00 sati.

ČAKOVEC – Nakon što je prošle godine povećan iznos stipendija, grad Čakovec je uveo niz novina kojim olakšava ostvarivanje prava na dodjelu stipendija, a stipendije dobivaju svoju pravu funkciju, a ne kredita, rekao je na konferenciji na novinare u utorak, 22. listopada 2019. godine gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Studenti deficitarnih zanimanja koji završe u roku ne moraju vraćati stipendije, a isto je i s izvrsnim studentima bilo kojih zanimanja i s prosjekom 4,5. Osim toga, u suradnji s gospodarstvom Čakovec će stipendirati studente koje, u cilj zapošljavanja, stipendiraju sami poslodavci, rekao je gradonačelnik Kovač, pozvavši sve redovne studente da se prijave na aktualni natječaj koji traje od 24. do 29. listopada. Inače, za stipendije studenata u proračunu Grada Čakovca ove je godine osigurano 2,5 milijuna kuna. Stipendija za studente koji studiraju u Čakovcu iznosi 400 kuna, za one u Varaždinu 500, a za studente u ostalim gradovima ili inozemstvu 900 kuna mjesečno.  Riječ je o projektu koji se provodi od 2000. godine te je kroz taj period stipendirano 1.953 studenata, a za što je izdvojeno ukupno 35 milijuna kuna.

ZAGREB – Svečana sjednica održana je ovog utorka, 22. listopada u povodu 121. obljetnice utemeljenja Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o jednoj od najjačih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta, koja sada ima oko 700 studenata te se planiraju otvaranja nekih novih smjerova studija, rekao je dekan Tibor Pentek. Dobru suradnju Grada Zagreba s ovim fakultetom pohvalila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši kako je dobro imati svoje stručnjake koji skrbe o parkovnoj arhitekturi, ali i šumama općenito. – Ministarstvo poljoprivrede zajedno s akademskom zajednicom posebice ovim fakultetom još više i bolje radi na očuvanju hrvatske šume, koja pokriva čak 57% ukupne površine Lijepe naše – naglasila je ministrica Marija Vučković. U sklopu proslave nagrađeno je i stablo godine – Ginko iz Daruvara.

VARAŽDIN – Projekt „LokalnE Inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj županiji – LEPEZA VŽ“, koji ima za cilj potporama pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti posao u Varaždinskoj županiji, predstavljen je u utorak, 22.listopada 2019. godine  u Varaždinu. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 2 milijuna kuna, financiranom iz Europskog socijalnog fonda. Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin naglasio je kako je riječ o kvalitetnom programu kojim se želi pomoći teže zapošljivim, tzv. ranjivim skupinama nezaposlenih osoba, a to su mladi, trajno ili duže nezaposlene, kao i osobe s invaliditetom te žene starije od 50 godina. Sredstva iz projekta, odnosno 370 tisuća kuna, usmjerit će se za njihovu edukaciju. Iznos od 405 tisuća kuna namijenjen je pak za potpore male vrijednosti, odnosno za samozapošljavanje, koje će biti od 15 tisuća do 35 tisuća kuna. Poduzetnici početnici ta će sredstva morati iskoristiti strogo namjenski, za registraciju svog obrta ili trgovačkog društva te za pokriće troškova koji su im nužno potrebni za početak rada. Javni poziv  namijenjen poduzetnicima početnicima objavljen je danas.

ZAGREB – Na 18 lokacija u zagrebačkim Gradskim četvrtima Trnje, Maksimir i Gornja Dubrava kroz godinu dana bit će postavljene pametne klupe. Odabrana je tvrtka koja će izraditi idejno-tehničko rješenje za njihovo postavljanje, a projektom se treba predvidjeti dovoljno osvijetljeno mjesto za položaj klupe, odnosno ono koje nije zaklonjeno krošnjama drveća, te betonska podloga na koju se klupe mogu pričvrstiti. Same lokacije po četvrtima, odnosno mjesnim odborima već su odabrane. Tvrtka koja je pobijedila na natječaju za izradu projekta ima četiri mjeseca, nakon čega se treba raspisati i javna nabava za same klupe.

ZAGREB – Grad Zagreb godinu dana od raspisivanja javnog natječaja za izvođača radova na rekonstrukciji pothodnika ispod križanja Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke napokon kreće u obnovu ovog derutnog pothodnika kojim dnevno prođu tisuće građana. Pothodnik će time postati prilagođen osobama s invaliditetom, a pri ugradnji podiznih platformi cijeli će biti obnovljen, te postavljena i nova rasvjeta. Radovi će iznositi oko deset milijuna kuna.

ZABOK – Manifestacija Dani Gjalskog, u čast velikanu hrvatske književnosti K.Š. Gjalskom, rođenom u Gredicama kod Zaboka, počela je u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine u Galeriji grada Zaboka otvorenjem izložbe skulptura i crteža Peruška Bogdanića, jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih kipara. U nazočnosti brojnih poklonika umjetnosti, zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, izložbu, kao i manifestaciju Dani Gjalskog, otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Dani Gjalskog i ove godine donose mnoštvo kulturnih programa koji će kulminirati dodjelom ovogodišnje književne Nagrade Gjalski u subotu, 26. listopada. Nagradu će primiti Goran Tribuson za roman Otac od bronce, kojemu je to treći „Gjalski“.

KRAPINA – S ciljem učinkovitije provedbe prava iz Konvencije o pravima djeteta te sukladno preporukama Ministarstva financija o izradi dječjeg proračuna, Krapinsko-zagorska županija donijela je Dječji proračun za 2019. godinu. Dječji proračun je izdvojeni dio županijskog proračuna koji prikazuje sredstva koja županija osigurava za ostvarivanje prava djeteta, sredstva koja su u najširem smislu namijenjena djeci. Ukupna vrijednost Dječjeg proračuna KZŽ za 2019. godinu iznosi oko 124,2 milijuna kuna, u odnosu na ukupan iznos proračuna od 268,8 milijuna kn to je 46,2 %.

VELIKA GORICA – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Danijela Horvatića iz Stare Kapele, u općini Dubrava, osvojilo je drugo mjesto i nagradu u iznosu 20.000 kuna u sklopu projekta „Zlata vrijedan“. Na izboru koji se održao u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici, u konkurenciji između 21 OPG-a, najboljim je proglašen OPG Mirka Bačanija iz Koprivničko-križevačke županije. Zagrebačka županija je prva u Hrvatskoj s registriranih 14.200 OPG-a.

BJELOVAR – Predstavljen je Zbornik radova pristigli na natječaj za dječju himnu grada Bjelovara, raspisan još prošle godine u organizaciji Društva Naša djeca Bjelovar. Na natječaj je pristiglo 37 radova te je stručno povjerenstvo imalo težak posao odabrati pobjednički rad, dok su svi pristigli radovi objavljeni u Zborniku. Nagrađeni rad je autorica Ane Abramović i Nike Rumenjak, učenica Prve osnovne škole Bjelovar pod nazivom „Moj grad“, a njihov je rad uglazbio Alen Bigač.

KOPRIVNICA – Demontaža skate parka smještenog kod Osnovne škole „Braća Radić“ u Koprivnici počela je , zbog dotrajalosti pojedinih elemenata. U tijeku je i planiranje vizualnog izgleda novog parka, te će se uskoro krenuti i u javnu nabavu elemenata koji imaju propisani certifikat i garanciju. Novi i moderan skate park bit će namijenjen rekreativcima i potencijalnim novim profesionalcima ovog sporta, a trebao bi zaživjeti tijekom prve polovice 2020.

loading