Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom 17. obljetnice pokretanja akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 25. obljetnice donošenja UN-ove konvencije o pravima djeteta, u starogradskoj vijećnici na zagrebačkom Gornjem gradu održano je godišnje savjetovanje koordinatora akcije. Tim povodom, 4 grada i 5 općina dobilo je titulu – grad/općina prijatelj djece. To su Bjelovar, Crikvenica, Čabar, Fužine, Kanfanar, Samobor, Sveti križ Začretje, Zlatar Bistrica te Bedekovčina. Prema riječima predsjednice Saveza DND Hrvatske, Aide Salihagić Kadić, to su mjesta koja su učinila mnogo kako bi bila pristupačna djeci. Inače u Hrvatskoj je 60 gradova i općina – prijatelja djece.

ZAGREB – Tradicionalni 14. po redu Dani meda otvoreni su danas na glavnom zagrebačkom trgu. Posjetiteljima će se do 25. studenog predstaviti gotovo 50-ak izlagača, ponajviše s područja Grada Zagreba, ali i okolice te ostatka Hrvatske, te pokazati različite proizvode od meda napominje. Podsjetimo, manifestaciju zajednički organiziraju Grad Zagreb i Hrvatski pčelarski savez, u okviru kojeg djeluje 154 udruga sa 7.500 članova na području Hrvatske.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za društveno poduzetništvo raspisao je Grad Zagreb. Natječaj koji ima za cilj razvoj i jačanje poduzetništva koje integrira marginalizirane i teško zapošljive skupine društva otvoren je sljedećih 18 dana. Najviši iznos potpore po pojedinom projektu je 350 000, a najniži 50.000 kuna godišnje. Potpore se mogu odobriti za najviše jedan projekt godišnje.

ZAGREB – Zeleni“ most na Kajzerici poznat kao Hendrixov most uskoro će biti osvijetljen dekorativnom rasvjetom čime će ostati noćna zagrebačka atrakcija kao i prvi zagrebački most vidljiv iz daljine i iz zraka. Vrijednost investicije je 6,5 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije primio je godišnju nagradu za doprinos sigurnosti pacijenata za 2016. godinu za akciju „Hitna na biciklima“,  koju dodjeljuje Hrvatska udruga za sigurnost pacijenata. Tim povodom, djelatnike Zavoda danas je u županijskoj palači u Varaždinu primio župan Predrag Štromar.  Riječ je o projektu, odnosno akciji „Hitna medicinska služba na biciklima“ koji je trajao za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta svih deset dana, pod nazivom „Tradicija nas određuje – Varaždin grad bicikla“.

ČAKOVEC- Obrazovni program za djecu i mlade pod nazivom „Edukacijsko jutro“, kojem je cilj učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola, približiti tragediju holokausta te na njima razumljiv način prenijeti ideje tolerancije i prihvaćanja različitosti, održan je danas u Centru za kulturu Čakovec. Radi se o programu kojeg u cijelog Hrvatskoj provodi pokretač Festivala tolerancije Branko Lustig, a koji je upravo iz Čakovca 1942. godine odveden u zloglasni koncentracijski logor Auschwitz i preživio Holokaust.Nakon što je u Centru djeci prikazan film „Tajne rata“ u nizozemsko-belgijsko- luksemburškoj produkciji, Lustig im je održao interaktivno predavanje na temu tolerancije. Uz njega su bili i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal te gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

DUGO SELO – Nova knjiga „Droga, ovisnost i nasilje“ autora mr.krim. Dubravka Klarića predstavljena je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u Zagrebačkoj županiji, danas u Dugom Selu. Preventiva i edukacija primarne su u suzbijanju svih ovisnosti, a koje posljedično utječu kako na pojedinca i njegovu obitelj tako i na cijelo društvo, istaknuo je,  u svojoj već desetoj knjizi,  Dubravko Klarić. Kontinuirani pristup ovom problemu prepoznat je od strane Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u Zagrebačkoj županiji koje je i organiziralo predstavljanje Klarićeve knjige. Tako, već dulje od deset godina Zagrebačka županija u suradnji s PU zagrebačkom provodi preventivno-edukativni program suzbijanja ovisnosti u višim razredima osnovnih i srednjim školama na svom području.

KOPRIVNICA – Sporazume o provođenju Programa „Pomoći u kući starijim osobama“ do kraja godine potpisali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, predsjednica Kluba za starije „Mariška“ Valentina Čadavec i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus. Time su osigurane plaće za gerontodomaćice i novac za materijalne troškove. U prvih deset mjeseci provedba programa u općinama financirana je kroz projekt „Ruka pomoći“. Ukupno za provođenje programa u Križevcima i Đurđevcu osigurano je 217 tisuća kuna; u proračunu Županije 109 tisuća kuna, Grad Križevci izdvojit će 40 tisuća, a Đurđevac 69 tisuća kuna. Ovaj program u značajnoj mjeri odgovara na potrebe starijih osoba, prvenstveno s ciljem sprečavanja njihove socijalne izoliranosti i pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima.

SVETI IVAN ZELINA – Trideset godina djelovanja obilježilo je Udruženje obrtnika Sveti Ivan Zelina.Ovom prigodom dodijeljena su posebna priznanja za 60 zelinskih obrta, od kojih neki čuvaju obiteljsku tradiciju te uspješno posluju i preko 60 godina. Prisutnima se obratio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je naglasio kako Županija na razne načine potiče obrtništvo na svom području.  Uz subvenciju kamate na poduzetničke kredite, Zagrebačka županija daje bespovratne potpore i subvencije, financijski podupire organizaciju obrtničkih sajmova, provodi edukacije i čitav niz aktivnosti koje olakšavaju svakodnevno poslovanje obrtnika.

KRAPINA –Javnu raspravu o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Master plana razvoja turizma Krapinsko-zagorske županije i Master plana razvoja turizma pokreće Krapinsko-zagorska županija. Javna rasprava trajat će 30 dana i to od 24. studenog do 24. prosinca 2016. godine. Zainteresirana šira javnost moći će obavljati javni uvid u Stratešku studiju i Master plan svakog radnog dana od 8,00 do 13,00 sati u prostorijama Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije, te na internetskim stranicama županije. Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Master planu održat će se 09. prosinca u Krapini.

ZAGREB – Spomen-ploča velikom rukometašu Iztoku Pucu, postavljena je na zgradu sportske dvorane Kutija šibica, a na inicijativu Vijeća slovenske nacionalne manjine grada Zagreba. Iztok Puc, rođeni Slovenac, bio je vrhunski sportaš, hrvatski rukometni reprezentativac, koji je dio svoje uspješne karijere ostvario upravo u Zagrebu, igrajući za RK Zagreb. Spomen ploču otkrio je gradonačelnik Milan Bandić, a otkrivanju ploče prisustvovali su i rukometaši Zagreba i Celja, koji će večeras odmjeriti snage u okviru utakmice regionalne rukometne SEHA lige, s početkom u 19,00 sati.

loading