Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.11.2017.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – Deseti Dani elektroničkih medija, deseti Dani televizije i Dani interneta te 23. Dani radija održavaju se od utorka, 21. do četvrtka, 23. studenog 2017. godine u Svetom Martinu na Muri. U organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Agencije za elektroničke medije i Nacionalne udruge televizija, te uz partnerstvo Odašiljača i veza, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te Hrvatskog društva skladatelja i ove je to godine mjesto za dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija te predstavnika Vlade i medijskih stručnjaka. U okviru današnjih panel susreta najviše je riječi bilo o donošenju nove Medijske strategije Republike Hrvatske, za koju je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek istaknula da će biti dovršena tijekom iduće godine, a da će ju pratiti i novi Zakon o elektroničkim medijima koji će, prema planu Ministarstva, biti upućen u saborsku proceduru u četvrtom kvartalu 2018. godine. Ovogodišnje Dane elektroničkih medija obilježila je i tema početka digitalnog radija u Hrvatskoj, obzirom da je upravo početkom ovog tjedna u rad pušten i prvi probni digitalni signal sa Sljemena. U organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Agencije za elektroničke medije i Nacionalne udruge televizija, te uz partnerstvo Odašiljača i veza, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te Hrvatskog društva skladatelja, na panel raspravama bit će još riječi i o budućnosti neprofitnih medija, autorskim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji, budućnosti televizije i drugom. Jubilarni Dani elektroničkih medija održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. 

SVETI MARTIN NA MURI – Desete Dane elektroničkih medija u Svetom Martinu na Muri te dolazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u Međimurje, iskoristio je za sastanak i o važnim međimurskim kulturnim pitanjima župan Međimurske županije Matija Posavec. Glavna tema razgovora bili su najvažniji projekti u kulturi na tlu Međimurja koji su u fazi realizacije, a to su uređenje Centra za kulturu u Murskom Središću koji će biti otvoren početkom idućeg mjeseca, zatim 40 milijuna eura vrijedan europski projekt revitalizacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, kojem je veliku podršku dalo i Ministarstvo kulture. Podršku u realizaciji i drugih međimurskih kulturnih projekata obećala je i sama ministrica Koržinek i dodala da će prvi rezultati natječaja Ministarstva kulture biti poznati već u prosincu. Župan Posavec je istaknuo da se u obnovu kulturnih projekata u Međimurju trenutno ulaže oko 70 tisuća eura.

ZAGREB – Kako bi se što bolje povezali hrvatski gospodarstvenici s turističkim sektorom, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom turizma u Zagrebu je organizirala specijalizirani projekt “Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam” koji okuplja vodeće hotelske lance, domaće proizvođače te financijski sektor. Projekt okuplja 65 izlagača, a osim predstavljanja potencijalnim poslovnim suradnicima u sklopu projekta bit će održane i brojne stručne panel-rasprave svih ključnih resora koji pridonose razvoju hrvatskog turizma, uz vodeće gospodarstvenike iz svijeta turizma, trgovine i prehrambene industrije. Akcija je otvorena i za građane kao i škole i fakulteta kako bi svi zainteresirani mogli razgledati, degustirati, ali i kupiti domaće proizvode. Specijalizirani projekt Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam traje do četvrtka, 23. studenog 2017. godine.

ZAGREB – Rušenje Područne škole Vidovec, Osnovne škole Markuševec izgrađene prije 80 godina, počelo je jutros, 22. studenog 2017. godine te će na njezinim temeljima biti izgrađena nova, moderna škola. Nova škola prostirat će se na gotovo 2400 metara četvornih, rekao je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuvši kao će škola imati dvoranu i dva kata sa 8 učionica. Radovi bi trebali biti gotovi do listopada sljedeće godine kada će se u školu vratiti oko 150 učenika koji trenutno pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Markuševec. Radovi vrijedni 21 milijun i 600 tisuća kuna se financiraju iz gradskog proračuna.

KRAPINA – Zapošljavanje i veliki nesrazmjer između potražnje na tržištu rada i onoga što nudi školstvo, bilo je glavna tema današnje zajedničke sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Krapinsko-zagorske županije i Savjetodavnog vijeća Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina. Odljev radnika u inozemstvo postaje značajan problem poslodavaca, a u svim sektorima županijske industrije zbog toga nedostaje radne snage – istaknuo je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, dodajući da se srednjim školama treba dati više autonomije kako bi mogli upravljati upisnim kvotama i na taj način se približiti tržištu rada. Na sjednici su bili i ravnatelji strukovnih srednjih škola, a kako bi se ovaj problem, koji već duže vremena postoji u Hrvatskoj, pa tako i u županiji, što prije riješio, uputit će se apel prema ministarstvu obrazovanja da se donese kurikulum u kojem će obrazovanje pratiti potrebe gospodarstva.

ZAGREB – Još uvijek nije poznato hoće li tražitelji azila u Hrvatskoj biti premješteni iz zagrebačkog hotela Porin u Dugavama u hostel Arena koji je smješten na Remetinečkoj cesti na samoj granici s Laništem. Iako nijedna nadležna institucija nije potvrdila da se uistinu planira premještanje, stanovnici Remetinca, Laništa i okolnih kvartova počeli su s prikupljanjem potpisa za peticiju. Predsjednik vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić rekao je kako nema prostora za paniku jer odluka nije još uvijek donesena. Naime, ministarstvo unutarnjih poslova traži zamjenski objekt koji bi funkcionirao kao prihvatilište za tražitelje azila jer se planira renoviranje Porina u proljeće 2018. godine, a Hostel Arena pokazao se kao najpovoljnija opcija. Njime upravlja Zagrebački holding, ima ukupno 261 ležaj odnosno 117 soba što bi zadovoljilo potrebe.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima sa svog područja objavio je Grad Krapina. U ovoj akademskoj, odnosno školskoj godini dodjeljuje se 5 učeničkih i 15 studentskih stipendija. Učeničke stipendije dodjeljuju se učenicima trogodišnjih strukovnih programa, a studentske za redovni preddiplomski stručni i specijalistički diplomski stručni studij. Učeničke stipendije iznose 350 kuna, a studentske 700. Zainteresirani prijave na natječaj mogu podnijeti do 01.12. 2017. godine,osobno ili poštom na adresu Grada Krapine.

KOPRIVNICA – O financiranju Timova 2 hitne medicinske službe  za križevačko  i za đurđevačko područje, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić  razgovarao je sa saborskim zastupnikom Željkom Lackovićem, gradonačelnicima Križevaca i Đurđevca Mariom Rajnom i Hrvojem Jančijem, te načelnicima općina s križevačkog i đurđevačkog područja. Ukupni troškovi uspostave Tima 2 na đurđevačkom području iznose oko 1,5 milijuna kuna, a sudionici sastanka složili su se oko važnosti ove inicijative. Razgovaralo se o daljnjim koracima u financiranju u kojem bi sudjelovali gradovi Križevci i Đurđevac, općine te Koprivničko-križevačka županija. Novi sastanak održat će se u Križevcima idućeg tjedna.

ZAGREB –  U 9.  Noć kazališta, ove subote, 25. studenog 2017. godine, uključit će se u 50-ak mjesta diljem Hrvatske gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova. Ovogodišnje izdanje Noći kazališta bit će najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti u povijesti te manifestacije u kojoj će biti 8,7% više mjesta nego lani, istaknula je  organizatorica i koordinatorica manifestacije i voditeljica kazališta Dubrava  Sandra Banić Naumovski. Manifestacija, na kojoj se očekuje gotovo 40 tisuća posjetitelja, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba. Inicijativi se ponovo pridružuju druge europske zemlje, tako da se godine pretvorila u ‘noći kazališta“ u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

ZAGREB – Nova sezona klizanja za građanstvo počela je na najpopularnijem otvorenom zagrebačkom klizalištu smještenom na Šalati. Termini za građanstvo su srijedom, četvrtkom i petkom te subotom i nedjeljom. Krenuo je i program Odmorko namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba ponedjeljkom i srijedom te petkom. Popularni program Video-disco klizališta, na kojem svi posjetitelji mogu uživati u klizanju uz bogati glazbeni i video program održava se srijedom i petkom te subotom, nedjeljom i blagdanima.

VARAŽDIN – Predavanja pod zajedničkim nazivom „Prehrana i životni stil u prevenciji i ozdravljenju“ danas, 22. studenog 2017. godine, u županijskoj palači u Varaždinu održat će renomirani britanski liječnik i kirurg Chidi Ngwaba. Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Srednja medicinska škole u Maruševcu. Početak prvog predavanja na temu „Dijabetes i debljina- je li moguće potpuno ozdravljenje„  počet će u 10,00 sati, dok će u 11,30 sati započeti predavanje „Maligne i autoimune bolesti- Što možemo učiniti kroz prehranu i životni stil“.

loading