Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.11.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Zagorska liga protiv raka kontinuirano provodi razne humanitarne akcije na području Krapinsko-zagorske županije s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za što uspješniju prevenciju i liječenje pacijenata s malignim bolestima. U četvrtak, 22. studenog 2018. godine s početkom u 19,00 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini održat će se humanitarni koncert u suradnji s udrugom Europa Donna Krapina i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice pod nazivom „Pjesmom do zdravlja“. Sva prikupljena sredstva namijenjena su opremanju medicinsko-biokemijskog laboratorija u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Podsjetimo, Radio Kaj je organizirao veliki humanitarni koncert za kupnju novog ultrazvučnog uređaja za Bolnicu Krapinske Toplice, u dvorani Lisinski 28. lipnja 2007. godine, kad je prikupljeno sto tisuća kuna. Ovaj koncert Radio Kaj podupire besplatnom realizacijom zvuka i svjetla u Festivalskoj dvorani.  Više…

ZAGREB – Gradonačelnik  Zagreba Milan Bandić u društvu s akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem, autorom spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, posjetio je ovog četvrtka, 22. studenog 2018. godine Ljevaonicu umjetnina Ujević u Donjem Vrapču, gdje je prezentirana statua dr. Franje Tuđmana. Radi se o statui visine cca 4,20 metara, izlivenoj u bronci, a s postoljem bit će visine oko  7 metara.  Težine je oko tonu, a sada još slijedi postavljanje sloja patine.  Radi se o portretu prvog hrvatskog predsjednika ujedno i simbolu hrvatske slobodne i neovisnosti, rekao je autor spomenika kipar Kuzma Kovačić. Spomenik će biti  postavljen na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. To najljepši i najveći spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, kakav i zaslužuje u hrvatskoj metropoli , istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prema najavama statua će biti postavljena 10. prosinca.

ZAGREB – Skupštinski klub SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska neće podržati proračun Grada Zagreba od 10 milijardi i 200 milijuna kuna za 2019. godinu. Kako je istaknuo predsjednik zagrebačkog SDP-a, Goran Maras, prijedlog proračuna za iduću godinu je ponovno nerazvojan, bez kapitalnih investicija te je štetan za Zagrepčane koji iz svojih mjesečnih primanja najviše izdvajaju za poreze i prireze u cijeloj Hrvatskoj. Kako je najavio Maras, SDP je pripremio nekoliko amandmana na proračun za iduću godinu, među kojima je i prijedlog za smanjenje prireza kao i veća izdvajanja za obrazovanje i potrepštine predškolske i školske djece koje će predstaviti na odborima koji počinju idući tjedan.

ZAGREB – Započela je tradicionalna 23. smotra zagrebačkog Sveučilišta na kojoj se do subote 24. studenog 2018. godine predstavlja 31 fakultet i 3 umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu te druga visoka učilišta iz Zagreba i Republike Hrvatske. Više od 80 izlagača učenicima završnih razreda srednjih škola, kao i studentima predstavlja svoje studijske programe, dostignuća u znanstvenom radu, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu, ali i studentskom životu u hrvatskoj metropoli. Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se u Studentskom centru danas i u petak od 10:00 do 18:00 sati te u subotu od 10:00 do 15 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

ZAGREB – Sastanak u zgradi Gradske uprave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s izvođačima radova na izgradnji Osnovne škole Središće,  održan ovog četvrtka, 22. studenog 2018. godine, ujedno je  bilo i uvođenje izvođača u posao. Uskoro će tako biti položen kamen temeljac za novu školu obuhvata gotovo 14 tisuća metara četvornih prostora od čega 6 tisuća neto površine škole sa 16 učionica i sportskom dvoranom. – Više smo mi izgradili škola u Zagrebu nego svi ostali u Hrvatskoj, a taj nad standard nastavit ćemo i ubuduće – istaknu je gradonačelnik Bandić. Tako se grade još škole u Vidovcu i Ivanjoj Reki, čeka se oprema za dovršenu školu u Hrvatkom Leskovcu, te se planira izgradnja škole, vrtića i vatrogasnog doma u Resniku.

ZAGREB – Zagrebački gradski proračun za 2019., kojeg će gradonačelnik Milan Bandić predložiti na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca, po prvi će puta premašiti 10 milijardi kuna. Prijedlog proračuna je 10,2 milijardi kuna, što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji, odnosno 2,3%. U ukupnom proračunu oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na izvorni dio, a oko dvije milijarde kuna na proračune proračunskih korisnika. Prijedlog proračuna su dobili gradski zastupnici, a krajnji rok za podnošenje amandmana je 8. prosinca. Da bi proračun dobio „zeleno svjetlo“ u Gradskoj skupštini treba ga podržati 26 gradskih zastupnika od njih ukupno 51.

ZAGREB – Svjetla nade naziv je radionica izrade glinenih lampi za djecu i odrasle u Arheološkom muzeju u Zagrebu ove subote, 24. studenog 2018. godine od 11,00 do 12,30 sati. Sudjelovanje je besplatno, a kako je broj sudionika ograničen potrebno se je najaviti. U ovo predblagdansko vrijeme u suradnji s Indijskim kulturnim centrom Zagreb, gluhoslijepa umjetnica Sanja Fališevac i Arheološki muzej organiziraju radionicu svjetla nade izradom tradicionalnih glinenih lampi kojima ljudi diljem Indije prizivaju nadu u svoje domove kada se slavi veliki indijski blagdan Divali. Istoga dana, organizirano je predavanje od 18 sati u suradnji s Indijskim kulturnim centrom, a ulaz je besplatan. Predavač je Marijana Janjić na temu Viđajanagar; kraljevska Indija.Sudionici radionice imat će 50% popusta na ulaz za posjet stalnom postavu zagrebačkog Arheološkog muzeja.

ČAKOVEC – 9. Sjednica Skupštine Međimurske županije održana je danas, 22. studenog 2018. godine. Na sjednici se, uz ostalo, raspravljalo o stanju sigurnosti u protekloj te u prvih 10 mjeseci ove godine. Riječ je o izvješću koje se može sagledati s dvije razine, s razine statističko analitičkih pokazatelja koji ukazuju na pad kriminaliteta od 4% prošle te za 10% u ovoj godini. Za razliku od toga, provedeno istraživanje pokazuje da čak 55% građana nije prijavilo kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a stopa je još i veća za kaznena djela koja se progone privatnom tužbom, rekao je savjetnik ministra Davora Božinovića, a od nedavno i zamjenik aktualnog načelnika PU Međimurske Vladimir Faber najavivši organizacijske pomake u policiji u vidu povećanja policijskog kadra. Na sjednici je bilo riječi i o polugodišnjem izvještaju o Izvršenju Proračuna Međimurske županije iz kojeg je vidljivo 75%-tno povećanje s osnove poreza i 56%-tno povećanje naplate poreza na cestovna motorna vozila. Ipak, ad se pogleda ukupno poslovanje županija će biti na pozitivnoj nuli, a formalno će biti zabilježen minus zbog sufinanciranja provođenja brojnih europskih projekta, naglasio je župan Matija Posavec. Uslijedila je potom i rasprava o izvješću o radu društava „Piškornica“ te o nizu drugih tema.

KOPRIVNICA – Objavljena je lista reda prvenstva za stipendije Koprivničko-križevačke županije u ovoj akademskoj godini, istaknuto je na danas, u četvrtak, 22. studenoga 2018. godine, održanoj konferenciji za medije u sjedištu Županije. Idućeg tjedna novi će stipendisti potpisati ugovore. Broj stipendija Koprivničko-križevačke županija u ovoj je akademskoj godini povećala s 20 na 30, podsjeća zamjenik župana Ratimir Ljubić i kaže kako se na natječaj javilo 68 studenata čije je prijave potom bodovalo Povjerenstvo temeljem čega je i napravljena lista reda prvenstva. Najvažniji kriterij prilikom dodjele stipendija i ovog je puta bila deficitarnost struke, ističe Ljubić pa su tako prednost prilikom dodjele stipendija imali studenti, među ostalim, medicine, građevinarstva, logopedije, farmacije i strojarstva. Stipendija iznosi 700 kuna mjesečno, isplaćuje se u 12 mjesečnih rata od 1. listopada 2018. godine do 30. rujna 2019. godine i studentima se odobrava za jednu akademsku godinu, uz uvjet ispunjenja uvjeta propisanih Odlukom o stipendiranju studenata s područja Koprivničko-križevačke županije.

VARAŽDIN – Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi sa suradnicima upriličio je u svojoj rezidenciji prijem za izaslanstvo Varaždinskih baroknih večeri, te pomoćnicu ministrice kulture Ivu Hraste Sočo i zamjenicu varaždinskog gradonačelnika Sandru Malenicu. Ove je godine Japan bio zemlja partner VBV-a, pa je ovaj susret bio prilika za sumiranje još jednog sjajnog baroknog festivala, kojim je oblježeno i 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana.

ZAGREB – Zagrebačka županija  ovog tjedna provodi edukacije za provedbu i praćenje projekata financiranih sredstvima Europske unije za zaposlenike gradova i općina te za same zaposlenike Zagrebačke županije. Ovakve edukacije Zagrebačka županija počela je provoditi 2016. godine s ciljem jačanja administrativnih kapaciteta, a do kraja ove godine edukacijama je obuhvaćeno ukupno 96 ljudi.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica ima novih 139 stipendista koji će primati stipendije u iznosu od 550 kuna mjesečno ukoliko studiraju u Hrvatskoj, dok će oni koji studiraju u inozemstvu primati mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.100 kuna. Na Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Koprivnice u ovoj akademskoj godini pristiglo je 140 molbi, a jedna nije udovoljavala uvjetima natječaja. Studentima je omogućen i nastavak stipendiranja nakon isteka godine dana, ukoliko do 31. listopada tekuće godine dostave potvrdu o upisu u narednu godinu studija ili potvrdu o upisu u zimski semestar obrazovanja te potpišu Aneks Ugovora o stipendiraju.

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Zbog radova, pruga Zaprešić – Čakovec bit će zatvorena za sav promet između kolodvora Zaprešić i Zabok, od petka 23. studenog 2018. godine u 8,35 sati do nedjelje 25. studenog u 17,40 sati. U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok, Krapina – Đurmanec te Krapina – Hromec  umjesto vlakova prevoziti autobusi. Putnici direktnih vlakova na relaciji Zabok – Zaprešić i obratno prevozit će se direktnim autobusima, dok će putnici koji putuju iz kolodvora Novi Dvori, Luka i Veliko Trgovišće te iz stajališta Pojatno, Kupljenovo i Žeinci biti prevoženi autobusima koji će se zaustavljati blizu kolodvora i stajališta. Sljedeći ciklusi zatvaranja pruga očekuju se od 27. do 29. studenog, od 1. do 3. prosinca te od 5. do 7. prosinca. Zbog posebne regulacije željezničkog prometa očekuju se kašnjenja.

loading