Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.11.2019.

Posted in Vijesti

PRELOG – Uz 755. obljetnicu, Grad Prelog narednih dana očekuje niz događanja koje su na konferenciji za novinare u petak, 22. studenog 2019. godine, najavili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave HAMAG BICRO – a Vjeran Vrbanec te direktor MENEA – e Alen Višnjić. Uoči svečane sjednice povodom Dana grada, koji se inače obilježava 6. prosinca, 4. prosinca bit će otvoren novoizgrađeni Dječji vrtić Fiolica u koji je uloženo više od 12 milijuna kuna, pri čemu je više od pola iznosa osigurano iz europskih strukturnih fondova, najavio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Kruna događanja bit će održavanje Gospodarskog foruma Grada Preloga. S obzirom na nedavno otvoreni Poduzetnički centar, izgradnju Poslovne zone te uopće veliku gospodarsku aktivnost, Prelog se nameće kao sjajan primjer za ostatak zemlje, mišljenja je ministar gospodarstva Darko Horvat. Uz niz radionica, upriličit će se i potpisivanje ugovora za realizaciju 36 projekata, iz programa prekogranične suradnje Hrvatska- Mađarska, čime će se više od 4,2 milijuna eura usmjeriti u gospodarstvo, kaže predsjednik Uprave HAMAG Bicroa Vjeran Vrbanec. Gospodarski forum Grada Preloga održat će se 29. studenog uz participaciju više 400 poduzetnika iz cijele zemlje, a svoj je dolazak najavio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

BRUXELLES/ZAGREB – Diploma, kao gradu prijatelju velikih obitelji, uručena je Gradu Zagrebu u sjedištu Europskog i socijalnog odbora u Bruxellesu. Ova diploma je priznanje za obiteljske i demografske politike Grada Zagreba koji već dulji niz godina prepoznaje ulogu obitelji u društvu, ne samo kao reproduktivnu zajednicu, već i kao zajednicu u kojoj se jačanje svakog njezinog člana smatra investicijom koja ima dugoročne učinke na osnaživanje društva u cjelini. Ovom Diplomom Grad Zagreb postao je jedan od sedam prvih lokalnih jedinica kojima je uručeno ovo europsko priznanje.

KOPRIVNICA – Ugovor za radove energetske obnove zgrade praonice rublja i zgrade paviljona Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ potpisan je ovog petka, 22. studenoga 2019. godine, u Koprivnici. Radi se o kompletnim energetskim obnovama obje zgrade, kaže ravnatelj Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ Mato Devčić te ističe kako će se obnoviti fasade na obje zgrade, kompletna stolarija i rasvjeta, sustavi klimatizacije i ventilacije, te kompletna zamjena sustava praonice. Ukupna vrijednost projekata je 23,3 milijuna kuna i većim su dijelom sufinancirani sredstvima EU te bi trebali završiti za 10 mjeseci. Današnjem potpisivanju ugovora nazočio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

KRAPINSKE TOPLICE – Završene radove na obnovi Zagrebačke ulice u Krapinskim Toplicama obišao je ovog petka, 22. studenog 2019. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Duljina dionice obnovljene ceste je 577 metara, uređene su pješačke staze i postavljeni su ležeći policajci radi smirivanja prometa, a ukupna vrijednost radova je 2,89 milijuna kuna. Također, u istoj ulici sanirano je i klizište koje je predstavljalo opasnost za promet, a vrijednost tih radova iznosila je 670 tisuća kuna. Uz župana Kolara i zamjenicu Jasnu Petek, u obilasku su bili i ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec te načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. – Izreka kaže da složna braća kuću grade, a nesložna ju ruše i mislim da danas možemo svjedočiti projektu koji je uspješno priveden kraju jer je koordiniran na puno razina – rekao je načelnik Svažić. – Ovaj dio ulaza u Krapinske Toplice ćemo uskoro u potpunosti uredili, 90% ulaza iz smjera Tuheljskih Toplica smo također uredili, a ostatak ćemo sanirati iduće godine tako da kvalitetno povežemo ova dva turistička mjesta – istaknuo je župan Kolar, dodajući da je u planu za iduću godinu i asfaltiranje i sanacija djela županijske ceste u naselju Vrtnjakovec.

RADOBOJ – Akcijski plan upravljanja posjetiteljima, u sklopu projekta „Zagorje ABECEDA Prirode“ predstavljen je ovog petka, 22. studenog 2019. godine na završnoj radionici u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju. Radi se o projektu vrijednom 4 i pol milijuna kuna. Cilj ovog projekta je usmjeren na novu infrastrukturu koja će obogatiti zaštićena područja prirode u Zagorju poput Staze kroz krošnju u Zelenjaku. Na predstavljanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. -Kroz ovakve projekte Zagorje će dobiti dodatnu turističku ponudu, ali i skrenut ćemo pozornost na zaštićena područja – rekao je župan Kolar. Inače, cilj projekta „Zagorje ABECEDA Prirode“ je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine – Značajnom krajobrazu Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, Centru za prirodu „Zagorje“ te na Strahinjčici, a u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa, istaknula je ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dijana Hršak.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad te Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska, danas i sutra, 22. i 23. studenog 2019. godine, predstavnici sustava odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi kao i stručnjaci iz područja školske medicine, psihijatrije i psihologije u sklopu 4. simpozija „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te“ razgovarat će o zaštiti zdravlja djece i mladih prilikom njihovog odrastanja. Ovogodišnji simpozij poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje te smanjenje izloženosti djece i mladih nepovoljnim životnim događajima i njihovom traumatskom učinku, kako bi se u što većoj mjeri smanjila prevalencija psihičkih i socijalnih teškoća u odrasloj dobi. Sudionici će imati priliku kroz mnoštvo predavanja i otvorenih diskusija saznati nešto više o mehanizmima nastanka stresa, utjecaju stresa na zdravlje, rastućem problemu sagorijevanja, pozitivnom i adaptivnom stresu te različitim mehanizmima rješavanja stresa u današnjem vremenu. „Adolescentno doba je period kada se događa ta psihička transformacija i mladi se vrlo često ne snađu. Potreba stvaranja identiteta i da se uklope u stvarni svijet vrlo često ih odvodi na stranputice, javljaju se ovisnosti tako da imamo jako puno izazova i drago mi je da osvješćujemo te probleme“, rekao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Inače, Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Pogled u sebe’’ koji je pokrenut sa ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se od 2016. godine.

MILJANA – U organizaciji Poslovnog kluba Skup za Zagorje, ovog petka, 22. studenog 2019. godine u Dvorcu Miljana u mjestu Miljana, na temu 4. kruga porezne reforme govorio je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić. Sudionici predavanja imali su priliku saznati novosti, odnosno pogodnosti u smislu zapošljavanja, gdje će osobni odbitak biti podignut za još dodatnih 200 kuna što je na državnoj razini oko 500 milijuna kuna. – Ovo predavanje je bitno radi provedbe vladine porezne reforme, a gospodarstvenici moraju biti upoznati s aktualnostima, kako bi pravovremeno prepoznali pogodnosti i mogli reagirati na promjene – istaknuo je organizator predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje Dragutin Kamenski. Na predavanju su uz brojne gospodarstvenike, članove udruge Skup za Zagorje,  bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec dopredsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Branko Greblički Ventek i brojni drugi. Uoči šireg skupa, Udruga Skup za Zagorje usvojila je godišnji plan aktivnosti za 2020. godinu i financijski plan.

KUMROVEC – Kulturnu i tradicijsku ponudu općine Kumrovec prezentirat će sve brojnijim turistima Centar za posjetitelje koji je ovog petka, 22. studenog 2019. godine otvoren uoči Svečane sjednice općinskog vijeća. Radi se o završetku druge faze projekta vrijednosti milijun kuna od čega je 423 tisuće kuna došlo od Ministarstva kulture, a ostatak su općinska sredstva. – Kumrovec godišnje posjeti 100 tisuća posjetitelja, a u ovom Centru moći će naći dio kumrovečke povijesti te će ih on upoznati sa svime što Kumrovec i okolica mogu ponuditi – istaknuo je načelnik Robert Šplajt dodajući da se iduće godine ide u završnu fazu, a to je energetska obnova zgrade i uređenje cijelog parka, za što su već dobivena sredstva iz EU fondova. Također, uskoro u realizaciju kreće i projekt kampa za što je i raspisan je natječaj za budućeg investitora. Na otvorenju Centra otkrivena su i dva murala koje je izradio umjetnik Stjepan Đukić Pišta. Otvorenju Centra, a kasnije i Svečanoj sjednici prisustvovali su, uz brojne Kumrovčane i pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici i načelnici susjednih općina.

BJELOVAR – Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na području Grada Bjelovara, radi utvrđivanja Dodatne Liste reda prvenstva, objavio je grad Bjelovar. Pravo na podnošenje zahtjeva imaju svi građani s prijavljenim prebivalištem u Bjelovaru, a potrebni obrasci kako i dokumenti objavljeni su na Internet stranici Grada Bjelovara. Poziv je otvoren do 23. prosinca 2019.

SVETI IVAN ŽABNO – U općini Sveti Ivan Žabno uredit će se cestovna, vodovodna i komunalna infrastruktura na državnoj cesti D28 od Škrinjara do Markovca Križevačkog. Radi se o proširenju jedne od najopasnijih prometnica u Hrvatskoj na kojoj će se izgraditi i pješačko-biciklistička staza s obje strane. Radi se o dužini od 10,4 kilometra, vrijednost radova je 57 milijuna kuna i trenutno se radi na ishođenju građevinske dozvole pa bi radovi trebali početi tijekom 2021. godine dok je projekt vodne i komunalne infrastrukture na ovoj dionici vrijedan 28 milijuna kuna, najavljeno je na zajedničkom sastanku čelnika Općine Sveti Ivan Žabno, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskih Voda te Hrvatskih cesta i partnera.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije tijekom studenog i prosinca imat će zaposlenu jednu „djelatnicu“ koja će raditi u prizemlju putničkog terminala zračne luke Franjo Tuđman i informirati posjetitelje o bogatoj turističkoj ponudi „zelenog zagrebačkog prstena“. Radi se o robotu Viktoriji koji će biti predstavljen u subotu, 23. studenog u prizemlju putničkog terminala u 11,00 sati, čime će se moći vidjeti kako roboti transformiraju turističku industriju.

VARAŽDIN – Jedan od programa kojeg organizira Varaždinska županija u okviru predstojećeg Adventa predstavljen je u petak, 22. studenog 2019. godine u županijskoj palači u Varaždinu. Naime, u organizaciji Županije i Zaklade za pomoć djeci VITA, ansambl Opere b.b. izvesti će popularnu i komičnu operetu „Šišmiš“ glasovitog Johana Straussa mlađeg, a sav prihod biti će namijenjen onima kojima je to najpotrebnije- djeci oboljeloj od teških bolesti. Operetu su najavili umjetnički voditelj te osnivač Opere b.b. Ronald Braus te upraviteljica zaklade VITA, savjetnica župana Natalija Martinčević.Inače, izvedba je u nedjelju, 1. prosinca u 19,00 sati u varaždinskom HNK, a besplatne ulaznice mogu se podići u ponedjeljak, 25. studenog u radno vrijeme blagajne HNK.

loading