Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.12.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon gotovo četverosatne rasprave, članovi Skupštine grada Zagreba prihvatili su prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu i time izbjegli prijevremene izbore. Proračun iznosi sedam milijardi kuna, što je povećanje za 150 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu. Od prisutnih 49 zastupnika, za proračun je glasalo 30 zastupnika, a 19 ih je bilo protiv, dok suzdržanih nije bilo. Protiv prijedloga proračuna glasali su zastupnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a, te nestranački vijećnici Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek, dok su ga podržali HDZ, HSS i članovi Liste grupe birača nositelja Milana Bandića. Prije izglasavanja proračuna, članovima Gradske skupštine obratio se i sam predlagač, gradonačelnik Milan Bandić, uputivši kritiku oporbi, uz riječi da su ga razočarali lošim argumentima protiv prijedloga proračuna. Također, kako je naglasio, razočarali su ga pojedinci iz čijih se rasprava dalo zaključiti da su načelno za prijedlog proračuna, ali ga zbog političke obojenosti nisu prihvatili.

KOPRIVNICA – U povodu božićno novogodišnjih blagdana gradonačelnica Vesna Želježnjak i zamjenica gradonačelnice Koprivnice Melita Samoborec održale su tradicionalni prijem za fotoreportere i ostale predstavnike medija.  „Nadam se da ćemo u idućoj godini još bolje surađivati i da ćemo se još više susretati na svim projektima i događanjima u organizaciji Grada Koprivnice- istaknula je gradonačelnica Vesna Želježnjak. Gradonačelnica se također zahvalila novinarima na redovitom izvještavanju i obavještavanju građana o svim odlukama koje su se donosile u Gradu Koprivnici.

VARAŽDIN – Sjednica Skupštine Varaždinske županije održana je danas. Vijećnici ocjenjuju neprihvatljivim i najoštrije osuđuju podizanje žičanih ograda duž granice sa Slovenijom te traže njihovo što brže i trajno uklanjanje.  Inicijativa da se iz Varaždinske županije uputi dopis Ministarstvu vanjskih poslova s tim u vezi, jednoglasno je prihvaćena. Vijećnici županijske skupštine na svojoj su današnjoj sjednici među ostalim prihvatili Prijedlog  odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih lovišta Varaždinske županije, te  prijedlog plana zaštite od požara.

ZAGREB – Čestitku u povodu predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sugrađankama i sugrađanima uputio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Želim vam sretne i blagoslovljene božićne blagdane koje ove godine naš grad živi u posebnom ozračju, ozračju najljepše europske adventske i božićne destinacije, kaže gradonačelnik Bandić, ne zaboravljajući ni one koji su nemoćni i sami. Božić daje dodatni smisao našim naporima da u duhu zajedništva, tolerancije i solidarnosti, koristeći sve svoje potencijale, gradimo društvo u kojem ćemo živjeti i osjećati se bolje, u kojem ćemo probleme rješavati dijalogom, znanjem i radom, ističe Bandić želeći svima dobro zdravlje, obilje sreće i radosti u novoj 2016. godini.

ČAKOVEC – Tradicionalni svečani božićni prijem Grada Čakovca održan je sinoć u Muzeju Međimurja u Čakovcu u povodu nadolazećih blagdana. Brojnim okupljenim prijateljima i partnerima grada, obratio se gradonačelnik Stjepan Kovač. Bila je to prilika da se rezimira sve što je od projekata realizirano u ovoj godini, a Kovač kaže da je time u 2015. godini izrazito zadovoljan. Od kapitalnih investicija u idućoj godini gradonačelnik Čakovca ističe  dovršetak dviju aglomeracija u sklopu kojih se uvodi sustav odvodnje u sva prigradska naselja, obnovu svih prometnica, kao i završetak izgradnje sportske dvorane OŠ Ivanovec te natkrivanje Gradske tržnice u Čakovcu.

ZAGREB – Izložbu „10 godina Strategije“ kojom je obilježena četvrta godišnjica rada ZgForuma te 10. obljetnica osnivanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, sinoć je u prostoru ZgForuma otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čestitavši Uredu na simbiozi s građanima, stručnjacima, arhitektima i urbanistima te studentima, zagrebački gradonačelnik od 20 strategijskih razvojnih projekata istaknuo je četiri najznačajnija koja bi trebala biti realizirana u sljedećih nekoliko godina. To su tračna povezanost s Zračnom lukom, Kongresni centar, žičara na Sljemenu i denivelacija najvećeg rotora u gradu, na Remetincu.

KOPRIVNICA – Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata dodijelilo je koprivničkoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ godišnju nagradu za doprinos unapređenju sigurnosti pacijenata. Nagrada je  dodijeljena za uspješno provedene aktivnosti u koprivničkoj bolnici tijekom godine. Tako su provedeni projekti poboljšanja sigurnosti pacijenata i osoblja na odjelu psihijatrije, zatim unapređenje zdravlja trudnica te projekt usklađenja primjene lijekova radi unapređenja sigurnosti pacijenata u bolnici na kirurškom odjelu.

KRAPINA – Akciju prikupljanja živežnih namirnica i higijenskih potrepština za socijalno najugroženije osobe, korisnike Socijalne samoposluge organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina povodom obilježavanja Tjedna solidarnosti od 08. do 15. prosinca. Akcija je uspješno provedena u suradnji sa školama i vrtićima koji su prikupili stotine kilograma namirnica i higijenskih potrepština za  Socijalnu samoposlugu iz koje će četrdesetak najugroženijih građana dobiti blagdanske darove.

ĐURĐEVAC – „Baština grada Đurđevca“ kalendar je Grada Đurđevca za narednu godinu s novim vizualnim identitetom na naslovnici. U kalendaru je obrađeno 12 tema koje imaju status zaštićenog dobra Republike Hrvatske, poput Crkve svetog Jurja mučenika, orgulja u crkvi svetog Jurja, Legende o Picokima i Starog grada, umijeća izrade i sviranja cimbala te etnografske zbirke Slavka Čambe, ili pak teme koje imaju posebnu povijesnu ili prirodnu vrijednost od šireg značaja, kao što su Kurija Barnagor, rijeka Drava i Đurđevački pijesci. Kalendar je edukativnog i promotivnog karaktera jer svaku temu uz fotografiju prati i tekst, kako bi se dobio kratak uvid u povijest i značenje zaštićenih  dobara.

loading